NASA Mars rüzgarının sesini yayınladı

NASA Mars rüzgarının sesini yayınladı

NASA, geçen hafta Mars gezegenine inen InSight uzay aracının kaydettiği rüzgar sesini yayınladı. Ses kaydı, Mars rüzgarının uzay aracının güneş panellerine vurmasıyla oluştu.

NASA’nın sadece 10 gün önce Mars yüzeyine iniş yapan ve “Sismik Araştırmalar, Jeodezi ve Isı Nakil” ölçümü yapması planlanan aracı InSight, Marslı rüzgarların “Kızıl Gezegen” üzerindeki ilk seslerini sağladı.

InSight sensörleri rüzgardan gelen titreşimlerin neden olduğu alçak bir “gürültü” yakaladılar. Bunun 1 Aralık’ta kuzeybatıdan güneydoğuya doğru saniyede 5 ila 7 metre arasında bir hızla esen rüzgar olduğu tahmin ediliyor.

NASA’nın Pasadena, California’daki laboratuvarı’nda sorumlu araştırmacı olan Bruce Banerdt, “Bu sesin yakalanması, planlanmamış bir ziyafet oldu” diyen araştırmacı “Ancak görevimizin adanmış olduğu şeylerden biri, Mars’taki sismik hareketi ölçmek. Elbette bu görev doğal olarak ses dalgalarının neden olduğu hareketi de içeriyor,” şeklinde konuştu.

InSight bilim ekibi üyesi ve Imperial College London’daki sensör tasarımcısı Tom Pike, “InSight, dev bir kulak gibi davranıyor” dedi ve devam etti: “Geminin kenarlarındaki güneş panelleri rüzgârın basınç dalgalanmalarına tepki veriyor. InSight kulaklarını bir vantuz gibi kullanıyor ve Mars rüzgarının kalp atışlarını duyuyor gibi.”

InSight üzerindeki sensörler tarafından kaydedilen titreşimler, insan işitme aralığının altında ve yaklaşık 10 hertz gücünde. NASA, sesin hem orijinal hem de insan kulağının duyabilmesi için 2 oktav yükseltilmiş halini yayınladı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.