NASA aracından haber alınamıyor

NASA aracından haber alınamıyor

NASA'nın Mars'ta keşif yapan uzay aracı ile irtibat kesildi. Araç, 15 yıldır görev yapıyordu.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, 15 yıldır Mars yüzeyinde keşif faaliyeti yürüten gezgin uzay aracı Opportunity’nin araştırma misyonunu sonlandırdığını duyurdu.

NASA, internet sitesinden yaptığı açıklamada, ‘Haziran 2018’de Mars’taki kum fırtınasında Dünya ile irtibatı kesilen Opportunity ile yeniden bağlantı kurmak için sürdürülen çabaların sonuçsuz kalmasının ardından keşif aracının misyonuna nokta koyduğunu’ bildirdi.

Açıklamada, ‘NASA’nın ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Jet İtki Laboratuvarı mühendislerinin, en son 10 Haziran’da Dünya ile bağlantı kuran Opportunity’yi canlandırmak üzere yaptıkları son denemenin de sonuçsuz kaldığı, güneş enerjisiyle çalışan gezginci aracın panellerinin fırtınanın ardından kum örtüsü altında kaldığının sanıldığı’ belirtildi.

“Gezegenler arası keşif çabalarının en başarılı ve uzun soluklu örneklerinden biri, NASA’nın Opportunity gezginci misyonu, Mars yüzeyindeki 15 yıllık araştırma faaliyetinin sonuna gelmiştir” ifadelerine yer verilen paylaşımda, NASA’nın Bilim Misyonları Direktörü Thomas Zurbuchen tarafından ‘Oppotunity’nin 15 yıllık keşif faaliyetiyle insanlığın ilk kez Mars’ın bilinmeyen bölgelerine ulaştığı ve böylelikle Kızıl Gezegen’de su izleri bulunmasıyla olası yaşam ihtimalinin değerlendirilmiş olduğu’ belirtildi.

Zurbuchen, sözlerine “Opportunity’nin mirasının hala Mars yüzeyini arşınlayan Curiosity ve InSight keşif araçlarında, Jet İtki Laboratuvarı’nın çalışmalarında ve halen tasarım aşamasında olan Mars 2020 keşif aracında yaşadığını bilmemiz kayıp duygumuzu hafifletiyor” şeklinde devam etti.

OPPORTUNİTY VE SPİRİT

Mars Exploration Rover-B (Mars Keşfi Aracı-B) ya da ‘MER-B’ olarak da adlandırılan Opportunity, NASA’nın Mars keşif aracı programının parçası olarak 7 Temmuz 2003’te uzaya fırlatılmış, 25 Ocak 2004’te Kızıl Gezegen’in Meridiani Planum Platosu’na inmişti.

Opportunity ile aynı tarihlerde ‘MER-A’ olarak adlandırılan ‘Spirit’ adlı ikiz araç da gezegenin diğer ucuna indirilmişti. Ancak 2009’da gezegen yüzeyinde sıkışan Spirit’in Dünya ile irtibatı ertesi yıl kopmuştu.

Opportunity ise 10 Haziran 2018’de Dünya ile bağlantısı kopana kadar, 14 yıl 4 ay 16 gün boyunca Kızıl Gezegen’deki keşif faaliyetini sürdürdü. Başlangıçta keşif aracının ömrünün 90 Mars günü kadar olması ve gezegen yüzeyinde 1 kilometre kadar yol katetmesi öngörülmüştü. Ancak öngörülen yaşam süresinin 60 kat üzerinde faaliyet gösteren araç Kızıl Gezegen’de 45 kilometre yol almayı başardı.

Opportunity, 2012’de Mars’a inen Curiosity ve 2018’de indirilen sismik inceleme aracı Insight gibi NASA’nın sonraki yüzey keşif misyonlarına zemin hazırlamıştı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.