Musul'dan büyük kaçış

Musul'dan büyük kaçış

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Irak'ın ikinci en büyük kenti olan Musul'un büyük bölümünde kontrolü ele geçirmesi ardından kentte yaşayanlar araçlarla kenti terk ediyor.

Federal Kürdistan'da yayın yapan Rudaw TV, binlerce Musullu’nun buldukları araçlara yanlarına alabildikleri eşyaları alarak yollara düştüğünü, Duhok kentinde büyük yoğunluk olduğunu bildirdi.
Ayrıca Hewlêr'e uzanan karayolunda da araç konvoyları oluştu.
haberingoruntuleri.gif
Röportaj yapılan Musullular, canlarını zor kurtardıklarını anlatırken, çatışmaların yoğun olarak devam ettiğini ifade etti.

Çatışmalarda ölen ve yaralananların sayısı ile iligili çelişkili bilgiler gelirken, Kürt  peşmergelerin kentin çevresinde geniş önlem aldığını bildirdi.
haberingoruntuleri.gif
Kerkük’e giriş çıkışlar yasaklandı
 
Kerkük İl Meclisi Güvenlik Komitesi, Musul ve Selahaddin kentlerindeki olağanüstü durum nedeni ile bu kentlerden Kerkük’e giriş çıkışları geçici bir süreliğine yasakladı.
 
Sumeriye News’in, Güvenlik Komitesinden bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Necmeddin Kerim başkanlığında toplanan İl Meclisi Güvenlik Komitesi, kente giriş çıkışları sınırlandırma, gece saat 11’den sabah 4’e kadar yasaklama kararı aldığını bildirdi.
 
Haberde, kararın gerekçesi Kerkük ile komuşu olan Musul ve Salahaddin kentlerindeki olağan üstü durum şeklinde açıklandı.  
 
Karar Kerkük sınırları dahilinde olan tüm ilçeler için de geçerli olacak.
 

KDP, Kürdistan Parlementosunu acil toplantıya çağırdı 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Parlamentosu Grup Sözcüsü Umid Xoşnaw, parlamentodaki diğer partileri Musul’daki durumu değerlendirmek üzere  acil olarak toplantıya çağırdıklarını bildirdi.

Konuyu BaNews’e değerlendiren Xoşnaw, Musul’da yaşanan olağanüstü durum ve Kürdistan Bölgesi dışındaki Kürd vatandaşların güvenliğini tartışmak üzere parlamentoda grubu bulunan diğer partileri acil toplantıya çağırdıklarını ve bu konudaki taleplerini Parlamento Başkanlığı’na ilettiklerini söyledi.
 
Parlamento Başkanlığının vereceği kararı beklediklerini söyleyen Umid Xoşnaw, Musul’da yaşanan saldırıların yanı sıra Kürdlerin yaşadığı diğer bölgelerde son zamanlarda patlamaların yoğunlaştığını ve bu konuda acilen tedbirlerin alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Helgurd Hikmet, peşmerge güçlerinin halkı koruma amacıyla Celewla ilçesinde bulunduğunu belirterek ’Peşmerge Celewla’yı bırakmayacak’ dedi.

’Peşmerge Celewla’yı bırakmayacak’ 

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Helgurd Hikmet, bir açıklama yaparak peşmerge güçlerinin Celewla ilçesinden çıkmasını isteyen Irak Ordusu’na cevap verdi.
 
Hikmet, peşmergelerin Celewla ilçesinde bulunmasından duyulan kaygının yersiz olduğunu belirterek, ’’Bir yıldır Irak Ordusu bölgeyi savunmak için Peşmerge Güçleri ile uyum içinde hareket etmeye yanaşmıyor. Irak Ordusu’nun baskı ve tehditleri ile Celawla ilçesi bırakılmayacak’’ dedi.  IŞİD’in Musul’a saldırılarına da deyinen Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Hikmet, örgütün dışardan saldırmadığını, içerden destek aldığını belirtti.
 
Kerkük ve Musul’un durumlarının benzer olmadığını ve Kerkük’ün Musul gibi olmayacağını ifade eden Hikmet, Kerkük’ün çoğunluğunun Kürd olduğunu ve kentin kontrolünün Kürd güçlerinin elinde olduğunun altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum