Musa Anter cinayeti davası yine ertelendi

Musa Anter cinayeti davası yine ertelendi

Musa Anter ve JİTEM Ana Davası’nda tutuksuz yargılanan sanık Hamit Yıldırım’ın adli kontrol talebinin kaldırılması talebi, mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

Musa Anter ve JİTEM Ana Davası’nın 15’inci duruşması Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay ve HDP Milletvekili Habip Eksik ile Hafıza Merkezi’nden Faili Belli izlem gözlemcisi avukat Esra Kılıç katıldı. Mahkeme salonunda ayrıca tutuksuz sanıklardan Savaş Gevrekçi ile avukatı Hikmet İşler ve sanık Hamit Yıldırım’ın avukatı Kaya Yelek hazır bulundu. Kimlik tespiti ve dosyaya gelen evrakların okunması ardından Anter davasıyla birleşen Ayten Öztürk davasına ilişkin Antalya İl Jandarma Komutanlığı’nda görev yapan tanık Mustafa Başoğlu dinlendi.

SANIKLARI TANIMADI

Birleşen Ayten Öztürk davası kapsamında dinlenen tanık Başoğlu, resmi üniformasıyla duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. İl Jandarma Komutanlığı'nda görev yapan Başoğlu, şunları söyledi: "Dosya sanıkları hakkında akrabalığım yok. İsmini saydığınız kişileri tanımıyorum. Maktul Ayten Öztürk'ün öldürülmesi olayı ile ilgili bilgim bulunmamaktadır. Benim doğu görevim sırasında 1994-1995 yılları arasında Tunceli Mazgirt Asayiş Komando Bölük Komutanlığı yaptım. Daha sonra 95-96 Mazgirt ilçesinde İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yaptım. Olayla ilgili bir bilgim yoktur. Anılan tarihte ben Malatya'da görev yaptım. Mahmut Yıldırım'ın adını (Yeşil) koduyla duyuyordum. Ama karşılaşmadım. 1991-1994 ilinde Malatya ili Akçadağ İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yapıyordum.”

SANIĞIN ADLİ KONTROL TALEBİ KALDIRILMAK İSTENDİ

Tanık ifadesi ardından söz alan sanık Hamit Yıldırım’ın avukatı Kaya Yelek, müvekkilinin adli kontrolünün kaldırılmasını talep etti. Sanık avukatının talebi doğrultusunda karar verilmesini talep eden iddia makamı Yıldırım’ın imza yükümlülüğünün kaldırılmasını yurtdışı adli kontrol şartının ise devamına karar verilmesini talep etti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti ise sanık avukatının talebini reddederek, sanık Yıldırım hakkındaki adli kontrol taleplerinin devamına, yurtdışında olan sanıklardan Abdulkadir Aygan’ın ifadesinin alınması için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına, tanıklar Celal Yeltekin ve Ömer Özüyılmaz’ın akıbetlerinin sorulmasına, tanık Latif Şimşek için zorla getirme kararı çıkarılmasına ve aranan sanıklar hakkında yazılan müzekkerelerin yanıtlarının beklenmesine karar verdi. Heyet, bir sonraki duruşmayı 20 Ocak 2021 tarihine erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ 

JİTEM’e ilişkin 1999 yılında hazırlanan 11 sanıklı iddianame ile 2005 yılında hazırlanan 5 sanıklı iddianamenin 2010 yılında birleştirilmesiyle “JİTEM Ana Davası” olarak anılmaya başlanan ve Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin 2013 yılında başlatılan dava birleştirildi. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.