Munzur Festivali'nin yasaklanması protesto edildi

Munzur Festivali'nin yasaklanması protesto edildi

Munzur Festivali'nin yasaklanmasına basın açıklamasıyla protesto edildi. Tertip komitesi adına konuşan Hıdır Demir, "Bu kararın Dersimliler ve Dersim dostlarının vicdanında da yeri yoktur" dedi.

Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin, valilik tarafından yasaklanması, siyasetçiler, sivil tolum kuruluşları ve sanatçıların katıldığı basın açıklamasıyla protesto edildi. Şehir dışından festival için gelenlerin de katıldığı açıklamada sık sık “Festival halkındır, halkın kalacak” sloganı atıldı.

Tunceli Valiliği’nin, 18’inci Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin yasaklaması, Seyit Rıza Anıtı’nın önünde düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. Meydana çıkan bütün yollarda polisler üst araması yaptı.

Açıklamaya tertip komitesinin yanı sıra HDP milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Dilşat Cambaz Kaya, sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları katıldı. Basın açıklamasından önce sanatçılar Ferhat Tunç ile Şenol Akdağ şarkı söylediler.

‘KARAR HUKUKİ MEŞRUİYETTEN YOKSUN’

Tertip komitesi adına konuşan EMEP İl Yöneticisi Başkanı Hıdır Demir, yasak kararının son güne kadar bekletildiğini hatırlattı. Demir, “Her şeyden önce bu kararın son güne kadar bekletilerek tarafımıza bildirilmesi, yapılan işlemin her türden iyi niyetten uzak olduğunu göstermektedir” dedi.

Festivalin OHAL ve sıkıyönetim koşullarında da gerçekleştiğini söyleyen Demir, OHAL’in kaldırıldığı bir zamanda festivalin yasaklandığını belirtti.

Festivalin yasaklanmasına dair gerekçelerin mesnetsiz olduğunu dile getiren Demir, “Tarafımıza iletilen yasaklama gerekçesi hem hukuki meşruiyetten, hem demokratik bir toplum ölçüsünden hem de halkın vicdanından yoksun bir karardır. Dolayısıyla bu kararın Dersimliler ve Dersim dostlarının vicdanında da yeri yoktur” diye konuştu.

Hıdır Demir, birçok yerden festivale katılmak üzere gelenlerle birlikte inanç mekanlarını ziyaret edeceklerini, doğa ve ilçe gezileri düzenleyeceklerini söyledi.

‘ASİMİLASYON POLİTİKASI YÜRÜTÜLÜYOR’

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Başkanı Ali Haydar Ben ise, yasak kararının antidemokratik olduğunu belirtti. Ben, “Dersim dernekleri olarak yasaklara karşı çıkmaya, doğamıza, kültürümüze ve inancımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

Basın toplantısında HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü de konuşma yaptı. Tunceli Valisi’nin eleştiren Önlü, “Eğer vali mülki amir ise, seçim döneminde neden kapı kapı dolaşarak AKP için oy istedi?” dedi. Belediyeye kayyım atandığını da hatırlatan Önlü, “Hizmet adı altında asimilasyon politikası yürütüyorlar” şeklinde konuştu.

Basın açıklaması “Festival halkındır, halkın kalacak” sloganıyla bitti. (Duvar)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.