Tunceli'deki Munzur Festivali başladı

Tunceli'deki Munzur Festivali başladı

Dersim'de 11'incisi düzenlenen Munzur Doğa ve Kültür Festivali, Pertek İskele Limanı'nda toplu şekilde gelen konuklar karşılanarak başladı.

TUNCELİ - Festivalin açılış konuşmasını yapan Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, Dersim'den göçertilen yurttaşların büyük bir bölümünün il ve yurt dışında olduklarına işaret ederek, "Dersim'e geri dönün" çağrısında bulundu.

Dersim Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen ve bu yıl 11'incisi gerçekleştirilen Munzur Doğa ve Kültür Festivali'nin açılışı Pertek İskele Limanı'nda gerçekleştirildi. "Dağların anahtarı, evliyaların diyarı özgürlüğün ve ateşin kadim toprakları, arınmaya, yaşatmaya ve özgürleşmeye Dersim'e geri dön" şiarıyla düzenlenen festivale katılan konukları Liman'da Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin ile birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri karşıladı. Pertek Belediyesi önünde yapılan festival açılışı yerel yöneticiler ile Dersim dışından gelen konuklar tarafından yapıldı.

Açılış konuşmasını Kürtçe'nin Zazaca lehçesinde yapan Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, festivalin anlam ve önemine değindi. Dersim coğrafyası ile kültürüne yönelik asimilasyon politikasına karşı böyle bir festivali düzenlediklerini belirten Şahin, "Aslında festivallerin temel amacı insanların bir arada toplanması, dayanışma ve kaynaşması içindir. Dersimli hemşehrilerimizin büyük bir çoğunluğu il dışında ile yurt dışında yaşamak zorunda bırakılmıştır. Festivalin şiarı gereği insanları bir araya getirmek üzere geri dönmeleri çağrısında bulunduk. Diğer yandan coğrafyamıza, dilimize ve kültürümüze yönelik bitirme politikaları söz konusudur. Buna karşı birlik olmamız gerekiyor. Bunun yolu da Demokratik Özerklikten geçiyor. Eğer Dersim'de elektrik üretimi için barajlar yapılmak isteniyorsa buna halk karar verebilmeli" dedi.

Şahin, Demokratik Özerkliğin farklı yansıtılmaya çalışıldığını belirterek, "Kendi kendini yönetmek Demokratik Özerkliğin temel maddesidir" diye konuştu.

Şahin'in ardından konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ise Dersim Festivali'nin alternatif bir festival olduğunu ifade ederek, Dersim halkı tarafından düzenlenen festivalin hayırlı olması temmenisinde bulundu. Ayrıca Demokratik Özerkliğe değinen Gürkan, Demokratik Özerkliğin Kürtler açısından hayati bir öneme sahip olduğunu ve tüm Türkiye için vazgeçilmez bir proje olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Dersim yöresine özgü giysileriyle yurttaşlar davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Program Dersim Divanı'nın kurulması ve Dengbêj geleneğinin yansıtılmasıyla devam edecek. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum