Muharrem İnce'nin anadilde eğitim talebine yanıtı: Pedagojiye uygun değil

Muharrem İnce'nin anadilde eğitim talebine yanıtı: Pedagojiye uygun değil

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, Kürtçe eğitim talebiyle ilgili "Pedagojiye uygunsa bilin ki üniter devlete de uygundur. Ama pedagojiye uygun değil bu" ifadesini kullandı.

Memleket Partisi'ni kuran Muharrem İnce, önceki gün katıldığı televizyon programında anadilde eğitim meselesinin pedagoji konusu olduğunu söyledi, ardından da "Fiziği, matematiği Kürtçe anlatalım demek 'Ey Kürt kızı, delikanlısı, sen doktor ol ama İzmir'de görev yapma, Hakkari'de kal' demektir" ifadelerini kullandı. 

İnce'nin sözlerine çok sayıda Kürt siyasetçi ve aydın tepki gösterdi. Mahmut Alınak, "Muharrem İnce Kürtçe pedagojik olarak eğitime uygun değil demiş. Hepiniz aynısınız. Suç bizde ki hala size selam veriyoruz" dedi.

Alınak'ın mesajını alıntılayan çok sayıda sosyal medya kullanıcısı da İnce'ye tepkilerini dile getirdi. Bir kullanıcı, "Kürtçe için 'Anadilde eğitim pedagojiye uygun değil' dedi tek kelime Kürtçe bilmeyen fizik öğretmeni Muharrem İnce. Hayatında kaç tane kaynak araştırdın Muharrem bey?" diye sordu.

Başka bir kullanıcı "Anadilde olmayan her eğitim pedagojik anlamda elverişli değildir" diye tepki gösterirken, Koray Düzgören de "Irkçılık genlerine işlemiş! Çok haklısın selam bile vermemek lazım bu gibilere!" diye paylaşım yaptı.

HÜDA PAR eski GİK üyesi Mehmet Emin Vural da İnce’nin sözlerine tepki gösterdi. Vural, “Sn. Muharrem İnce; Kürtçe anadilde eğitim pedagojiye göre uygun değil diyor! Çocukların duygusal, zihinsel sosyal vs. olarak geliştirmenin adı olan pedagoji bilimi eğitim dili söz konusu Kürtçe olunca olmazmış? Bu efendiye göre pedagoji bilimi bile tertipçi, inkârcıdır. Kendisi gibi!” dedi.

MUHARREM İNCE NE DEDİ?

Muharrem İnce, Habertürk'te katıldığı 'Türkiye'nin Nabzı' programında şunları söyledi:

Ana dilde eğitim talebi siyasetçilerin konuşacağı bir iş değil, herkes haddini bilsin. Anadile eğitim konusu önce eğitimcilerin konuşacağı bir iş. Onlara oy kazandırmak için Kürt çocuklarını ziyan ettirmeyeceğiz. Önce onu doğru tartışacağız, pedagojik tartışacağız. Bu anadilde eğitim konusu gazetecilerin, siyasetçilerin oy devşirmek için konuşacağı bir konu değil. Kürt çocuğu benim de çocuğum, hepimizin çocuğu, onlar bu memleketin evladı. Uzman olmayan kişiye, üç siyasetçiye, iki gazeteciye bu ülkenin çocuklarını heba ettiremeyiz. Önce pedagojik tartışacağız. Bir politikacı yapacağı işte önce bilime uygun mu diye bakar, sonra hukuka uygun mu diye bakar, sonra vicdana uygun mu diye bakar, sonra dünya görüşüne uygun mu diye bakar. Padagojiye uygunsa bilin ki üniter devlete de uygundur. Ama pedagojiye uygun değil bu. Neden değil? Bu çok uzun bir tartışma. Ama şöyle, fiziği, matematiği Kürtçe anlatalım demek, çocuğa şu demektir, 'Ey Kürt kızı, delikanlısı, sen doktor ol ama İzmir'de görev yapama, sen Hakkari'de kal' demektir. Bunu o çocuklara yapamayız."

Muharrem İnce 2010 yılında ise Ünal Özmen’e verdiği bir demeçte Kürtçe’nin okullarda öğretilmesinde bir sakınca olmadığını ifade etmişti. Yine Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi katıldığı bir televizyon programında “Çocuklara anadilini öğreteceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum