Muhalefetten tam kapanma tepkisi: Tam kapanma var destek yok

Muhalefetten tam kapanma tepkisi: Tam kapanma var destek yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısı sonrası açıkladığı 17 günlük tam kapanma kararına muhalefet tepki gösterdi.

Kabine toplantısının ardından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına dair yeni tedbirleri açıkladı. Buna göre, 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00'dan başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00'e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçilecek. Bu tarihler arasında kesintisiz sokağa çıkma yasağı uygulanacak. İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen istisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verecek ve yüz yüze eğitime ara verilecek, tüm sınavlar ertelenecek.

Tam kapanma açıklamasının ardından esnafa ve dar gelirlilere yönelik maddi destek açıklanmaması da siyasilerin tepkisine yol açtı. CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, İyi Parti Konya milletvekili Fahrettin Yokuş, HDP Diyarbakır milletvekili Garo Paylan, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Yamalı tam kapanma kararına ilişkin Artı Gerçek’e konuştu.

CHP’Lİ TEKİN: 90 MİLYON İNSANIN İHTİYACINI SORAN HÜKÜMET YOK

CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, tam kapanma kararının geç alınmış bir karar olduğunu düşünüyor. Diğer ülkelerin yöntemlerine bakıldığında tam kapanma süreçlerinde sosyal devlet anlayışı ile hareket edildiğini belirten Tekin, “Ülkeler bu süreçlerde vatandaşlarına tam destek sağlayarak, ihtiyaçlarını karşıladı. Ancak Türkiye’de tam kapanma kararı alındı ancak bir destek programı açıklanmadı” diyor. 17 gün sürecek kapanmada insanların ihtiyaçlarını karşılama noktasında büyük sıkıntılar yaşayacağını belirten Tekin, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Türkiye’de 90 milyon insan ihtiyacını soran bir hükümet yok. Siyasetçilerin zenginleştiği, vatandaşı yoksullaştığı ülkenin adıdır Türkiye. Böylesi kritik dönemde sosyal devlet anlayışını acilen hayata geçirmeleri gerekiyor. Herkesin son günlerde gerçekleşen intihar vakalarına yüzünü çevirmesi gerekiyor. Bu durum ekonomik krizde hangi aşamada olduğumuzu açıkça gözler önüne seriyor. Acilen bu konuda hükümetin açıklama yapması ve gerekli koşulları oluşturması gerekiyor.”

İYİ PARTİLİ YOKUŞ: VATANDAŞ BEDELİNİ ÖDEYECEK

İYİ Parti Konya milletvekili Fahrettin Yokuş ise, iktidarın tam kapanma kararının ardından çalışamayacak insanlara yönelik açıklama yapmamasına tepki gösterdi. ‘Anlaşılan hükümet daha önceki uygulamalarına devam edecek’ diyen Yokuş, kapanma sürecinde işine gidemeyecek insanların olduğunu belirtti.  Esnafından işçisine ciddi bir mağduriyetin yaşanacağını belirten Yokuş, “Bu duruma yönelik tedbirlerin alınmadığı görülüyor. Bugün bu konu meclis gündemine gelecek ve buna yönelik iktidardan bir açıklama bekliyoruz. Bu kapanmanın ekonomi ile paralel bir şekilde götürülmesi gerekiyor. Ama maalesef yine vatandaşımız kapanma sürecinin bedelini ödeyecek” diyor.

HDP’Lİ PAYLAN: GÜVENLİ KAPANMA OLMADAN MECLİS KAPANMAMALI 

HDP Diyarbakır milletvekili Garo Paylan pandeminin üzerinden 14 ay geçmesine rağmen defalarca kez açılıp kapanma yaşandığını ancak iktidar tarafından vatandaşa 5 kuruş destek verilmediğini söylüyor.

Bu durumun kabul edilemeyeceğini söyleyen Paylan, "Bir yıldır esnaf, işçiler, çiftçiler top yekûn yurttaşlarımız yoksullaştı ama iktidar ve yandaşları zenginleşmeye devam ettiler” diyor. Uzun bir kapanma ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyen Paylan, güvencesiz kapanmanın kabul edilemeyeceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bu güvencesiz kapanma vatandaşlarda büyük bir umutsuzluğa yol açmıştır. Bayramlarını zehir etmiştir. Bir yurttaş cebinde para yoksa nasıl evine ekmek götürecek, nasıl çocuklarına bayram harçlığı verebilecek. Bu güvencesiz kapanmaya karşıyız. Konuya dair yasa teklifi verdik. Bu hafta Meclis'i kapatmaya çalışıyorlar. Yasal tedbirleri ortaya koymadan kesinlikle kapatılmamalıdır. Eğer Saray'dakiler vicdansızlık yapıyorsa halkın temsilcileri sorumluluk almalıdır. Meclisi çalıştırıp verdiğimiz yasa teklifini hayata geçirmeliyiz. Güvenceli kapanma yasa teklifini yasallaştırmalıyız. Vatandaşı rahatlamalıyız.”

GELECEK PARTİLİ YAMALI: İNSANLAR KADERLERİYLE BAŞ BAŞA BIRAKILDI

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Yamalı ise tam kapanma kararının geç alındığını ve bu süreçte birçok insanın yaşamını yitirdiğini belirtiyor. İnsanların pandemi sürecinde kaderleri ile baş başa bırakıldığını söyleyen Yamalı, “ Türkiye pandemi sürecinden en çok ihtiyaç kredisi veren ama en az hibe veren ülke oldu. Esnafından serbest çalışanına kadar büyük bir kesim kendi kaderiyle baş başa bırakıldı. Bu süreçte halka doğru ve samimi davranılmıyor. Kararlar bilim kurulu tarafından değil külliyedeki filtrelerden geçirilerek alınıyor” diyor. 

Pandemi sürecinde insanlara dürüst davranılması gerektiğinin altını çizen Yamalı, şunları söylüyor:

"İnsanların yaşama hakkı temel hakkıdır. Böyle kararlarda siyasi davranamazsınız. Doğrular ne kadar rahatsız edici olsa da doğruları söylemesiniz. Ama maalesef bu süreç de siyasi düşünceler üzerinden götürülmeye çalışılıyor. Türkiye’de sağlık sistemi çökmek üzere ve bu nedenle bu kararı almak zorunda kaldılar. Bu konuda doğru olan çok basittir. Gerçekleri kabul edip tavsiyelere uymanız gerekiyor. Bu süreçte pandemiye karşı verilen mücadelede başarılı olan ülkeler var.  Onlardan örnek almak lazım. Şeffaf olmak gerekiyor. Bu dönemlerde devletin bütün imkânları sunması lazım. Fakat maalesef bunlar yapılmadı. İntiharlar ve gizli bir işsizlik var. Bu uygulamaları çok yanlış buluyoruz."

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.