Muhalefetten 'dolar' tepkisi: Türkiye ekonomisinin en zor günlerinden biri olacak

Muhalefetten 'dolar' tepkisi: Türkiye ekonomisinin en zor günlerinden biri olacak

Geçen haftayı 7,21 ile kapatan dolar/TL bu akşam saatlerinde 8,35 seviyesini gördü. Muhalefet vekilleri, iktidarın ekonomi politikalarını sert bir diller eleştirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndaki başkan değişikliği sonrasında dolar/TL yüzde 15 yükselişle 8,35 seviyesinin üzerini gördü. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, "Yarın Türkiye ekonomisinin en zor günlerinden biri olacak" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınarak yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun atanmasının ardından dolar/TL'de yükseliş kaydedildi. Asya piyasalarındaki sığ işlemlerde dolar/TL yüzde 15 yükselişle 8,35 seviyesinin üzerini gördü. Kur daha sonra 8,25 seviyesini test etti. Ardından 7,20 seviyesine çekildi ancak daha sonra yüzde 14,6 değer kazanarak tekrar 8,40'a dayandı.

Dolardaki yükseliş kısa sürede sosyal medyanın en çok konuşulan gündemi olurken siyasiler ve ekonomistlerden de ilk tepkiler geldi.

SÖNMEZ: YARIN AĞBAL'IN BAKAN YAPILDIĞI HABERİYLE UYANIRMIŞIZ

Ekonomist Mustafa Sönmez, "Naci Ağbal, Saray’ı dinlemeden 2 puan artış yapacak adam mı? Sanmıyorum. Bilgi iletmiştir. Bilgi ya gitmedi, ya da engellendi. Yine de böyle bir cinnet kararı olur mu? Nasıl kalkılacak bunun altından? Telafisi hiç kolay değil, hiç..." değerlendirmesinde bulundu. Sönmez, bir sonraki mesajında, "Yarın Naci Ağbal’ın Maliye Bakanı yapıldığı haberiyle uyanırmışız. 'TCMB bşk dan neden alındı sanıyorsunuz, bu azil değil, terfi. Hem bakın 19 faiz de yerinde. Yanlış anladınız:))' İşe yarar mı?" diye yazdı.

ÇAPA: YARIN GÖRECEĞİZ

"Kim ne pozisyon alacak meraktayım" diyen Emin Çapa, "MB Başkanı olarak bankacılarla yaptığı ilk toplantıda dile getirdiği “ricalarını” yarın hangi bankalar uygulayacak bakacağız. Gözlerimiz bankalararası piyasada alış ve satış kotasyonlarında olacak. Kim ne pozisyon alacak meraktayım. Yeni Başkan’ın en büyük sorunu piyasayı sözel olarak yönlendirme imkanı olmaması. Faiz silahı da yok. Geriye sadece likidite ve döviz satışı kalıyor. Net döviz rezervi yok. Ama zaten Başkan yazılarında, 'önemli olan brüt rezerv' diyordu. Yarın göreceğiz." şeklinde yazdı. Çapa, "Bu arada Merkez Bankası bütün hafta sonu, önümüzdeki haftaya hazırlık yaptı. Yeni Başkan’ın yaptığı ilk açıklamada tek önemli detay, PPK toplantısının öne alınmayacağı. Yani ilk faiz kararı Nisan ortası" dedi.

Muhalefet ise Ak Parti iktidarının ekonomi politikalarına tepki gösterdi.

AĞBABA: SORUMLU ARAYAN 'EKONOMİNİN BAŞI BENİM' DİYENE BAKSIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: "Şahsım hükümetinin kararnameleri ile yönetilen tek adam devletinde #dolar 8,30'a dayandı. Tüm bunların sorumlusunu arayan 'ekonominin başı benim' diyene baksın."

TOPRAK: BECERİKSİZLİĞİN FATURASINI MİLLETE ÖDETİYOR

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak: "Dolar/TL Asya para piyasalarının açılışıyla 8,39’ya çıktı! TL %16,3 değer kaybetti. Cumhuriyet’in 91 yıllık Merkez Bankası’nın rezervini sıfırlayan, kefen parasına bile el koyan, oyuncak edip 20 ayda 3 başkanı azleden CB Erdoğan, beceriksizliğin faturasını millete ödetiyor!"

CHP Mersin Milletvekili: "Ekonomik bir savaşta değiliz, Ekonomik bir yanlıştayız! #Dolar: 8.36"

ERDOĞDU: YARIN TÜRKİYE EKONOMİSİNİN EN ZOR GÜNLERİNDEN BİRİ OLACAK

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu: "Yarın Türkiye ekonomisinin en zor günlerinden biri olacak… Eğer yine kamu bankalarını arka kapı kullanmaya kalkarsalar birkaç ay içinde önce bankacılık sistemi çökmeye başlar. Ardından ödemeler dengesi krizi ve dış borç ödemelerinde temerrüde düşme olabilir. Hayırılısı…

Yarın sabah ekonomide olacakları engellemek için sermaye kontrolleri, swap sınırlamaları, karşılık oranlarını artırma, bankacılık işlemelerine kısıtlamalar veya kambiyo vergisi düzenlemeleri gibi ucuz yollara başvurmamalarını öneririm. Ekonomide cin fikirlilik doğru değil. Kamu bankalarını taşıyamayacakları açık pozisyona sokarak sermayesini eritmeye başlayanları uyarıyorum: Bunun hesabı kolay verilmez.

Asya piyasaları daha yeni açıldı. Kamu bankaları arka kapıdan döviz satmaya başlamış gibi görünüyor. Rezervlerimizin durumu ortada. Yazık ediyorlar memlekete…"

PAYLAN: BEDELİNİ VATANDAŞ ÖDEYECEK

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan: "Dolar/TL Asya piyasalarında 8,20 TL’den işlem görüyor. Tek adamın yeni Merkez Bankası darbesi büyük sarsıntı yaratacak. Bedelini yine işsizlikle ve zamlarla vatandaş ödeyecek."

ÇIRAY: GECENİN SÜRPRİZİ DOLAR KURU OLDU

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray: "S400.. Libya’ya götürülen cihatçılar.. Suriye ve Kuzey Irak operasyonları.. TCMB Başkanı'nın görevden alınması.. Biden' Putin'e sözlerinden dolayı bir nevi kınama.. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun durumu.. İstanbul Sözleşmesi.. Ve gecenin sürprizi dolar kuru oldu! Bıkmadınız mı?

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.