Miras kalan tarım arazilerinin satışında vergi istisnası

Miras kalan tarım arazilerinin satışında vergi istisnası

Miras kalan tarım arazilerinin satışında ilk bir yıl içinde mirasçılardan vergi ve harç alınmayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, miras kalan tarım arazilerinin satış ve intikaline ilişkin yeni bir düzenlemeye gitti; Ölüm tarihinden itibaren 1 yıl içinde intikal işlemlerini yapan tüm mirasçılardan vergi ve harç alınmayacak.

Bakanlıktan konuya ilişkin iki duyuru yapıldı. Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre ilk duyuruda 'Tarım Arazilerinin İntikallerinde Vergi Yok' ana başlığı ile "İntikalini bir yıl içinde yap, kârlı çık" deniliyor. Duyuruda, yeni düzenlemeye ilişkin şu bilgi veriliyor:

"7255 Sayılı Kanunun 19. Maddesi ile 5403 Sayılı Kanunun 8/I maddesinde değişiklik yapılarak tarım arazilerinin miras yolu ile intikal işlemlerine vergi ve harç muafiyeti getirilmiştir. 5403 sayılı kanunun 8/I maddesinde yer alan intikal işlemlerindeki vergi muafiyetinden yalnızca yeter gelirli büyüklüğe haiz olan kişilerin mirasçıları faydalanabilmekte idi. Yapılan yeni düzenleme ile vefat tarihinden itibaren bir yıl içinde 5403 sayılı Kanunun 8/C hükümlerine göre intikal işlemlerini yaptıran tüm mirasçılar vergi ve harç muafiyetinden faydalanabilecektir."

HANGİ ARAZİLERİ KAPSIYOR?

İkinci duyuruda ise "Hisseli Tarım Arazilerini Masrafsız Birleştiriyoruz" başlığı ile "Tarım arazilerinde  hisselerin diğer hissedarlara satışı halinde vergi, harç ve döner sermaye ücretleri alınmayacak" bilgisi veriliyor. Duyuruda  bu muafiyetin sulu ve kuru tarım arazilerinde 20 dekardan küçük, dikili tarım arazilerinde  5 dekardan küçük ve örtü altı tarım arazilerinde 3 dekardan küçük  hisseler için geçerli olduğuna yer veriliyor.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.