Mide ve bağırsak hastalıklarının tedavisinde büyük başarı

Mide ve bağırsak hastalıklarının tedavisinde büyük başarı

Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Sezgin, gastrologların, kalın bağırsak ve midedeki kanserleri erken tespit ederek ameliyat etmeden endoskopik ve kolonoskopik yöntemle çıkarabildiklerini söyledi.

Hazır beslenme alışkanlığının artmasıyla birlikte mide ve bağırsak hastalıkları da yaygınlaştı. Mide-bağırsak hastalıklarının tedavisindeki son gelişmeler ise Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) tarafından Antalya’da düzenlenen 36. UGH Mezuniyet Sonrası Eğitim Toplantısı’nda ele alındı.

Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Orhan Sezgin, gastroenteroloji uzmanlarının toplumun sağlık profilini ve sorunlarını iyi bilmesi gerektiğini söyledi. Dernek olarak toplumun ne tür sorunları olduğunu tespit edebilmek için Nevşehir’in Gülşehir ve Avanos ilçelerinden oluşan ‘Kapadokya Kohort’ topluluğuna yönelik çalışma yaptıklarını hatırlatan Sezgin, bu çalışmayla mide ve bağırsak hastalığı sıklığını saptamaya çalıştıklarını anlattı. Sezgin, 5 binin üzerinde kişiyi bizzat tarayarak ilaveten ultrasonik değerlendirmeler yaptıklarını ifade etti.

TOPLUMUN YÜZDE 45’İ OBEZ

Taramalarda çarpıcı sonuçlara ulaştıklarına değinen Sezgin, şu açıklamayı yaptı:

“Bu çalışma sonucunda grubun yüzde 70’inde mide bağırsak rahatsızlığı saptadık. Toplumun 3’te birinde rahatsızlıktan ziyade mide bağırsak hastalığı olduğunu tespit ettik. Çalışmaya göre toplumun sadece yüzde 20’si normal kiloda, yani normal vücut kitle endeksine sahip. Toplumun yüzde 35’i aşırı kilolu, yüzde 45’i obez. Günümüzde aşırı kilo ve obezitenin diğer tüm hastalıklara nasıl zemin hazırladığını, sorunlar yarattığını biliyoruz. Özellikle kalp damar hastalıkları, kolesterol yükseklikleri, şeker hastalıkları gibi kronik hastalıklar açısından çok önemli.”

Obezite ve aşırı kilonun mide ve bağırsak hastalıklarının daha fazla görünmesine yol açtığını belirten Sezgin, hasta sayısının fazla ancak gastroenterolog sayısının Türkiye’de az olduğunu söyledi.

KOLON KANSERİ TARAMASI TAVSİYESİ

Özellikle 50 yaşına gelmiş her sağlıklı bireyin kolon kanseri taraması yaptırmasını öneren Sezgin “Tüm mide bağırsak hastalıkları tedavisinde önemli gelişmeler var. İltihaplı bağırsak hastalığı dediğimiz ülseratif kolit ve crownda biyolojik ajanlar dediğimiz ilaçlar bir çığır açmıştır. Türk gastrologlar, kalın bağırsak ve midedeki kanserleri erken tespit ederek ameliyat etmeden endoskopik ve kolonoskopik yöntemle çıkarabiliyorlar. Bu hastalıkların tedavisinde çok büyük çığır açtılar” dedi.

Reflü, ülser ve midedeki mikrobun tedavisinde çok başarılı olduklarını vurgulayan Sezgin, erken teşhisle mide ve kalın bağırsak kanserinin tedavi edilebildiğini anlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.