Mezopotamya Ekoloji Hareketi Cûdî’de incelemelerde bulundu

Mezopotamya Ekoloji Hareketi Cûdî’de incelemelerde bulundu

Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Cûdî Dağı'nda yaşanan ağaç kıyımı ve orman yangını incelemek için bölgeye gitti. Engele rağmen incelemelerde bulunan heyet, raporunu açıklayacak.

Cûdî Dağı’nda devam eden ağaç kesimi ve yer yer yaşanan orman yangınlarına dikkat çekmek için Mezopotamya Ekoloji Hareketi öncülüğünde Şirnak'ın Silopi ilçesi tarafından Cûdî eteklerinde yer alan ve 90'lı yıllarda zorla göç ettirilen Dêrge (Gümüş) köyünde incelemelerde bulundu. İnceleme heyetinde Ekoloji Derneği, Mardin Ekoloji Hareketi Derneği, Silopi Belediye Eşbaşkanı Adalet Fidan, Özgürlükçü için Hukukçular Derneği (ÖHD) Ekoloji Komisyonu,  İnsan Hakları Derneği, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Meclisi Eşsözcüsü  Van Çevder Ekoloji, İklim  Adaleti Koalisyonu, Ekoloji -Politik ve Şırnak Ekoloji Paltformu yer aldı.

İnceleme ardından heyet, bir hafta önce Gera Mihêtê ve Sorbitmê köyü arasında çıkan yangını yerinden incelemek için alana gitmek istedi. Ancak Newro karakolu,  "güvenlik" gerekçesiyle heyetin girişine izin vermedi.

Bunun üzerine heyet köyde açıklama yaptı. Açıklamada "Ekolojik kırımlara, ağaç katliamına son verin" yazılı pankart açıldı. Burada konuşan HDP Ekoloji Meclisi Eşsözcüsü Menekşe Kızıldere, yıllardır ağaç kesimi ve yer yer orman yangınların olduğu bölgede ekoloji hareketleri olarak inceleme yapmak istediklerini ancak güvenlik gerekçesiyle izin verilmediğini söyledi. Kızılırmak, köyde yaptıkları incelemeleri önümüzdeki günlerde kamuoyuna rapor halinde açıklayacaklarını belirtti.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi Eşsözcüsü Murat Bilgiç de, güvenlik bölgesi ilan edilerek izin verilmemesine dikkat çekerek, "Burada kuşkular yaratıyor. Gittiğimiz köyde incelemeler yaptık. Bunu raporlaştırıp kamuoyuna deklare edeceğiz" dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.