Mevduat faizi düşürülürken, kredi faizi arttı

Mevduat faizi düşürülürken, kredi faizi arttı

Bankalar, taşıt ve ticari kredi faizlerini yüzde 20 seviyesinin üzerine çekerken, mevduat için uyguladıkları faiz oranı ise yaklaşık yüzde 1'lik düşüşle yüzde 16'ya geriledi.

Pandemi döneminde otomobile ilgi artarken, bankaların taşıt kredisi faiz oranı son bir hafta içinde büyük artış gösterdi. Geçen ay düşüş yaşanan taşıt kredisi faizi 493 baz puan (4,93 puan) artışla yüzde 20,37'ye yükseldi.

Ticari ve bireysel kredilere uygulanan faiz oranları da Merkez Bankası'nın son faiz kararları sonrası yüzde 20'leri geçti. Dünya gazetesinde yer alan habere göre;

????TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı 8 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre 130 baz puan artışla yüzde 20,90’a yükseldi. 

???? İhtiyaç kredi faizleri 21 baz puan artışla yüzde 23,09’a çıktı.

????TL bazlı konut kredi faizleri değişmeyerek yüzde 18,61’de kaldı.

????Taşıt kredisi 20,37 oldu.

????Buna karşılık bankaların müşterilerinin mevduatına uyguladığı faiz oranı 74 baz puan azalışla yüzde 16,22’ye indi.

Dolar bazlı ticari kredilerin faiz oranı 265 baz puan azalışla yüzde 3,11’e inerken, euro bazlı ticari kredilerin faiz oranı 24 baz puan artışla yüzde 4,01’e çıktı.

Analistler faizlerin yüksek olduğu dönemlerde bankaların kredilere uyguladıkları faiz oranının mevduata uyguladıkları faiz oranıyla farkının yükseldiğini belirtirken, bu durumu bankaların faiz artışlarını mevduattan önce kredilere yansıttıkları şeklinde yorumladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.