Merkez Başkanı Erkan: Parasal sıkılaştırma enflasyon düşene kadar sürecek

Merkez Başkanı Erkan: Parasal sıkılaştırma enflasyon düşene kadar sürecek

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan "TCMB olarak tüm araçlarımızla parasal sıkılaştırma sürecine enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar devam edeceğiz" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ''Para politikasının 2024 yılında meyvelerini vermesiyle, iç talebin arza daha yakın bir seviyeye geleceğini ve enflasyon beklentilerini kontrol altına alacağını öngörmekteyiz'' dedi. Erkan, sıkılaşmanın enflasyon düşene kadar süreceğini söyledi.

Başkan Hafize Gaye Erkan, para politikasında önceliklerinin dezenflasyon sürecini başlatmak olduğunu belirtti. Erkan, bundan taviz verilmeyeceğini söyledi. 

"Enflasyon ve kur hareketlerinin oynaklık göstermesi yıl ortalaması ve yıl sonu üzerinden yapılan hesaplarda ciddi farklılıklar oluşturabiliyor.  Kur artışının geçişkenliği enflasyon beklentilerinin çıpalanmadığı dönemlerde daha yüksek, şu anda da böyle bir dönemden geçiyoruz. Merkez Bankası'nın kur hedefi ya da tahmini bulunmuyor. Sistemin TL'ye dönme hızını sert düzeltmelere yol açmadan sakin, kararlı ve kademeli şekilde gerçekleştireceğiz. 

Para politikasının aktarım mekanizması daha da iyileşecek. Sıkılaştırıcı para politikasının 2024 yılında meyvelerini vermesiyle enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınacağını öngörüyoruz. Birinci önceliğimiz dezenflasyon, bundan taviz yok. 

Para politikasının aktarım mekanizması daha da iyileşecek. Ekonomide fiyat istikrarı ve finansal istikrar oluşuyor algısının sermaye hareketlerini devreye soktuğunu görüyoruz ve bunun devamı gelecek. Dünya Bankası'nın yatırım paketi, yatırımcıların, Türkiye'nin potansiyelinin bir parçası olmadaki isteklerini yansıtıyor.

TCMB olarak tüm araçlarımızla parasal sıkılaştırma sürecine enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar devam edeceğiz. Sert fiyat hareketlerinin mümkün olduğu kadar az olduğu lakin dengenin evrildiği yönünde, sağlıklı şekilde algılandığı bir süreç olarak ilerlemekte ve bunda da kararlıyız. TL'yi güçlendireceğiz, 2024'te dezenflasyonun tesisi için ne gerekiyorsa yapacağız. Büyümenin kompozisyonu enflasyonu artırıcı değil tam aksine enflasyonla mücadeleye katkı verici bir çerçeve içinde şekillenmiş durumda."

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.