Merkez Bankası’nın döviz rezervi eksi 60 milyar dolar

Merkez Bankası’nın döviz rezervi eksi 60 milyar dolar

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, "Merkez Bankası’nın tam 130 milyar dolarlık döviz rezervini cayır cayır satarak şu anda eksi 60 milyar dolara indirdiler" dedi.

 Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Kars’ta partisinin 1. Olağan Sarıkamış İlçe Kongresi’nde konuştu. Merkez Bankası rezervleriyle ilgili konuşan Babacan şunları söyledi:

130 MİLYARLIK DÖVİZ REZERVİNİ CAYIR CAYIR SATTILAR: Taraflı cumhurbaşkanı göreve başlayıp akraba bakanı görevlendirdikten sonra Merkez Bankası’nın tam 130 milyar dolarlık döviz rezervini cayır cayır satarak şu anda eksi 60 milyar dolara indirdiler. Merkez Bankası’nın kasalarında 90 milyar dolar civarında döviz ve altın görünüyor ama onlar dışarıdan borç alınmış. Hatta dışarıdan alınanın da 60 milyar doları da satılmış, onun için eksi 60’a düşmüş.

PİYASAYA 150 MİLYAR DOLAR BORCU VAR: Merkez Bankası’nın şu anda piyasaya 150 milyar dolar borcu var, bunun karşısında elinde sadece 90 milyar dolarlık döviz ve altın varlığı var. Bir ülkenin Merkez Bankası bu hale düşürülür mü? Yazık günah değil mi? Sizin döviz rezerviniz eksiye düşünce döviz kurlarını kontrol edebilecek herhangi bir güç elinizde kalmıyor. 2018 haziranından bu yana üç ciddi kur krizi yaşadık.

REZERVLERİ DAMLA DAMLA BİRİKTİRDİK, YILLARIN EMEĞİDİR: Geçen ‘Merkez Bankası’nın rezervinin ne olduğu sorulur mu?’ diyor. Tabii sorulur. Biz onu damla damla biriktirdik. Bu milletin ihracatçısının, üretip ihraç eden çiftçinin, turizm sektöründe çalışan garsonun, aşçının, işçinin alın teriydi. 27 milyardan alıp 136 milyar dolara çıkarttık. Yılların emeğidir. İki yılda çarçur ettiler. İçimiz cız ediyor.

HÜKÛMETİN DÖVİZ KURLARINI KONTROL ETME İMKÂNI KALMADI

 Gübre, ilaç, motorin tamamen döviz. Döviz kurunu kontrol edemiyorlar çünkü Merkez Bankası artık bağımsız değil. Hükûmetin sürekli bilinçsiz müdahalesi var. Bunun sonucunda enflasyonu da döviz kurlarını da kontrol etme imkânı kalmadı.

MALİYETLER ARTTI, SATIŞ FİYATI O KADAR ARTMADI, SATIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

 Dört kalemdeki maliyet artışlarını söyleyeyim. Bir yılda üre gübresinde yüzde 235, süt yeminde yüzde 76, mazot fiyatında yüzde 32, saman fiyatında yüzde 72 artış var. Çiftçinin borcu 150 milyarı aştı. Sadece bir sene. Maliyetler arttı ama satış fiyatları o kadar artamıyor. Vatandaşın satın alım gücü artamıyor. Devlet emekliye, asgari ücretliye açıkladığı enflasyon oranıyla zam veriyor. Dışarıdaki gerçek enflasyon farklı. TÜİK yüzde 16 açıkladı. Buna kim inanır?

BİZİM DÖNEMİMİZDE ÇİFTÇİMİZİN YÜZDE 99’U BORCUNU ÖDEYEBİLİYORDU

 Çiftçinin toprağına, traktörüne haciz uygulamasını kaldıracağız. Bazıları diyor ki ‘Bankacılıkta bu olur, haciz koyarsın’. 11 yıl Ziraat Bankası’ndan sorumlu oldum. Bizim dönemimizde böyle bir şey yoktu. Tarımsal kredilerin ödeme oranı yüzde 99’du. Çiftçimizin yüzde 99’u borcunu gününde ve tam ödüyordu. Genel ekonomik düzen sağlam olunca, ekonominin çarkları dönünce, yüzler gülünce borç ödemek kolaylaşıyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.