Merkez Bankası'ndan 'dövize müdahale sürebilir' mesajı

Merkez Bankası'ndan 'dövize müdahale sürebilir' mesajı

Merkez Bankası, dövize müdahale ve bakan değişimi sonrası yatırımcı ve ekonomistlerle bir araya geldi. Toplantıda "Döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumu var, müdahale sürebilir" mesajı öne çıktı.

Merkez Bankası video konferans yöntemiyle yatırımcı ve ekonomistlerle bir araya geldi. Saat 11.00'de başlayan toplantının ardından saat 16.00'da yabancı yatırımcılarla görüşülecek.

Gelen ilk bilgilere göre, Merkez Bankası yönetimi toplantıda şu mesajları verdi:

????Firmalarımızın yatırım iştahı ve istihdam beklentileri geçmiş yıllara göre oldukça yüksek seviyelere gelmiş durumda.

????Cari işlemler dengesi Ağustos ve Eylül aylarında fazla verdi ve yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşme belirginleşerek devam etti.

????Artan emtia fiyatları ve tedarik zinciri kaynaklı unsurlar ortadan kalktığında enflasyon gerileyecektir.

????Ticari krediler büyüme oranı yıllık yüzde 8 ile geçmiş yıl ortalamaların oldukça altında seyretmektedir.

????Mevcut para politikası duruşumuzun birikimli etkilerini 2022 yılının ilk yarısında gözlemleyeceğiz.

????Cari işlemler dengesinde kalıcı bir iyileşme için yatırımları destekleyecek, ihracatı artıracak ve ithalatı sınırlayacak uygulamaları ve politikaları önemli görüyoruz. Reeskont kredilerinin sağladığı imkanlar da bu alanlara destek verecektir.

????Rezervlerimiz son dönemde istikrarlı bir artış eğilimine girdi. Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz.
????Döviz piyasasında gerçekçi olmayan, sağlıksız fiyat oluşumu var, TCMB yüksek volatiliteye müdahale edebilir.

ELE ALINAN KONULAR

Toplantılarda; yatırımcı, ekonomist ve analistlerle teknik içerikli görüşmelerin yanı sıra katılımcıların genel makroekonomi, para politikası, finansal piyasalar, bankacılık gibi farklı konulardaki soruları yanıtlanıyor.

Bugünkü toplantıda, dün döviz piyasasına yapılan doğrudan müdahalenin ayrıntıları da masada olacak. Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre, Merkez Bankası’nın 7 yıl sonra gelen ilk müdahalesinde işlem büyüklüğü spot ve vadeli piyasa toplamında yaklaşık 1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Toplantının bir diğer özelliği de, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın gece kararnamesiyle görevden alınarak yerine Nureddin Nebati'nin atanmasının hemen ardından gerçekleşiyor olması...

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.