MEB Diyarbakır'ı böyle tanıttı: Bakü Türkçesi konuşuluyor, Newroz'da yumurta tokuşturuluyor

MEB Diyarbakır'ı böyle tanıttı: Bakü Türkçesi konuşuluyor, Newroz'da yumurta tokuşturuluyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı 'Şehrimiz Diyarbakır' adlı tanıtım kitabında Kürtler ve Kürtçeye dair tek kelime yer almadı. Kitapta kentte konuşulan dil Azerbaycan Bakü Türkçesine benzetildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), "2023 Eğitim Vizyonu" belgesi çerçevesinde bölge illerindeki ilkokullarda okutulmak üzere, şehir tanıtım kitapları hazırlandı.

"Çocukların kendi bölgelerinin üretim, kültür, sanat ve coğrafi kapasitesini keşfetmesine, bitki ve hayvan türlerini, yöresel yemeklerini, oyun ve folklorunu tanıması" gerekçesiyle hazırlanan  "Şehrimiz Diyarbakır" adlı kitabın  ilkokullarda okutulmak üzere basımı yapıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; MEB tarafından onaylanmasının ardından Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü, söz konusu kitabın okullarda okutulması için kaymakamlara yazı gönderdi.

214 sayfalık tanıtım kitabında, tek kelime Kürt ve Kürtçe kelimeye yer verilmedi. “Diyarbakır Ağzı ve Özellikleri” adlı konu başlığında, kentte konuşulan dilin Azerbaycan Bakü Türkçesine benzer olduğu ifade edildi. Kenttin Azerbaycan Türkçesiyle olan ortak şive bağını sürdürdüğü belirtildi.

Newroz’un “Nevruz” olarak yer aldığı kitapta, bu geleneğin Orta Asya’da köklü bir gelenek olduğu belirtilerek, şehirde “Nevruz” bayramının, yumurta tokuşturma ve yemek dağıtma gibi etkinliklerle kutlandığı ifade edildi.

Kitapta yer alan “Şehrin Riskleri” adlı bölümde, cinsel istismarın vakalarının karşılaşılabilecek riskler arasında olduğu belirtilerek, “Şehir, fırsatlar sunduğu kadar bazı riskler de içerir. Doğal afetler, şiddet, madde bağımlılığı, trafik kazaları, cinsel istismar şehirde karşılaşılabilecek risklerden bazılarıdır” denildi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.