Manşetlerde 14 Aralık operasyonu

Manşetlerde 14 Aralık operasyonu

14 Aralık Operasyonu yazılı basında dört ayrı yorumla aktarıydı. Operasyona koşulsuz destek verenler, operasyona uğrayanlar, basın özgürlüğünü savunanlar ve sadece haberi vererek tarafsız duranlar.

14 Aralık Pazar sabahı erken saatlerde Zaman gazetesi ve Samanyolu TV yöneticileri ile aralarında dizi senaristleri ve polislerin de bulunduğu 27 kişinin gözaltına alındığı operasyon, yazılı basında iki farklı şekilde değerlendirildi.

Basının aldığı pozisyonda iki tarafın en uç temsilini “Demokrasinin Kara Günü” manşetiyle Zaman gazetesi ve “İnlerine Girildi” manşetiyle Star gazetesi sergiledi.

Üçüncü tavır, basın ve ifade özgürlüğünü savunanlar olarak görüldü, sonuncu yaklaşımı ise haberi yorumsuz verenler oluşturdu.

Zaman: Siyah logo

Gazete siyah logo ile çıktı. Başyazı'nın başyazı "Susmayacağız" idi. Manşette "Demokrasinin Kara Günü" vardı. Manşet fotoğrafı ize ağızlarını siyah bantla kapatmış çalışanların toplu fotoğrafı yayınlandı.

Bugün "Darbe"

"Demokrasiye Darbe" başlığıyla çıkan gazete üst başlıktan ""El Kaide Bağlantılı Silahlı Örgüte Niye Operasyon Yapıldı" Diye Gözaltına Alındılar"diyerek suçlamanın daha önce kamuoyunda çok bilinmeyen Tahşiyeciler'e 2010'da yapılan operasyon olduğunu vurguladı. Bugün ayrıca Erdoğan'ın onayladığı "Makul Şüphe" yasasının kullanıldığını ama senaristlerin gözaltına alındığını "Rol ile Gerçeği Karıştırdılar" başlığıyla duyurdu.

* * *

Akşam ve Sabah hedefi açıkladı

Operasyonu koşulsuz destekleyen gazetelerden Akşam “Bir Numaralı Şüpheli Gülen” manşeti atıp asıl hedefi açıkladı ve üst başlıktan bu operasyonun 17 Aralık Yolsuzluk Operasyonu’na yanıt olduğunu belirtti: “17 Aralık’ın Yıldönümünde Paralel’e Büyük Darbe”.

Sabah gazetesi “Sahte delillerle yüzlerce kişinin canını yakan kumpasçılar için şimdi hesap zamanı” üst başlığını attı ve “Listenin Başı Gülen” manşetiyle iktidar yanlısı medyanın tavrını özetledi.

Türkiye gerekçeden gördü

Gazetecilerin gözaltına alınması basın özgürlüğünü engeller eleştirilerine yanıt verme görevi Türkiye gazetesindeydi. Gazete “Gerekçe: Sahte Delil Üretme” manşetiyle çıktı.

Takvim de ele başını açıkladı

Takvim gazetesi de Akşam gibi hedefi işaret etti: “Elebaşı Gülen”. Takvim, “Gülen için kırmızı bülten gündemde” diyen Akşam gazetesinden bir adım ileri atarak “Kırmızı bülten için düğmeye basıldı” dedi.

Güneş’ten “yaratıcı” başlık

İktidar yanlısı manşetlerin en “yaratıcısı” Güneş’ten geldi Ekrem Dumanlı’nın fotoğrafının üzerine “Paralel Dumanaltı”

Akit, şov dedi

Zaman gazetesi önünde yapılan eylemi şov olarak değerlendirdi: “Operasyon ve Şov”.

Vatan ve Habertürk'ten aynı başlık

İki gazete başlıktan "pişti" oldu ve "Tahşiye Dalgası" başlığı atarak, operasyonun Tahşiyeciler adlı Nurcu grubu tasfiye etme suçlamasını öne çıkardı.

* * *

Taraf, Hitler ile gördü

Gazete "Hitler de böyle Başladı" manşetiyle sert eleştiride bulundu.

Cumhuriyet manşetiyle eleştirdi

Gazete haberde operasyonu ayrıntılarıyla verdi. Yorumunu manşet başlığı ile verdi “Susturma Baskını”. Haberin yanına ayrıca Avrupa Birliği’nin açıklamasını “Endişeliyiz” başlığı ile verdi.

Sözcü’den logo manşeti

“Yaratıcı” diğer başlık Sözcü’den geldi, Gülen Cemaati ile AKP’nin eski ortaklığına gönderme yapan manşet “Bir Zaman’lar”dı. Zaman kelimesi yerine Zaman gazetesinin logoso kullanılmıştı.

Yurt’tan da logo manşeti

Zaman logosu’nu kullanan Yurt ise 17 Aralık Yolsuzluk Operasyonu ile bağlantıyı “Zaman’lama Manidar”

Birgün’ün üst başlığı “Saraycılar”

Birgün gazetesi iktidarın eski ortağıyla siyasi mücadelesini vurguladı “Saraycılar Şimdi de Ortaklarına Saldırdı” ve manşetten ise “Zamane Diktatörü”.

Evrensel: Medya operasyonu

Evrensel operasyonu daha önceden duyuran twitter kullanıcısı Fuat Avni’nin iddiasının gerçek olduğuna değindi ve “Cemaate Medya Operasyonu” manşetini attı.

Özgür Gündem

Gazete operasyonu kutu içinde en tepede küçük gördü: “İktidar çatışması “Zaman”a sıçradı.”

Millet "Korkmuyoruz"

Gazete Zaman gazetesi genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın "Suçu Olanlar Korksun Biz Korkmuyoruz" sözünü manşet yaptı, üst cümlesi ise "14 Aralık Basına Darbe Operasyonu'nun simge ismi, gazeteci Ekrem Dumanlı böyle rest çekti" idi.

* * *

Milli Gazete "Medyaya Gözaltı" ve Ortadoğu "AKP Karanlığı büyüyor başlıklarıyla operasyonu eleştirdi.

* * *

Hürriyet, Milliyet ve Posta 14 Aralık operasyonunu ayrıntılarıyla verdi. Ne haberlerde ve manşette yorum yapmad

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.