Malatya'da 5 hastaya eş zamanlı karaciğer nakli

Malatya'da 5 hastaya eş zamanlı karaciğer nakli

Malatya'da İnönü Üniversitesi'nde, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için eş zamanlı 5 karaciğer nakli yapılıyor.

Malatya’da İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi bugün tarihi bir güne ev sahipliği yaptı.  5 alıcı ve 5 verici olmak üzere 10 ayrı karaciğer nakli operasyonu aynı anda yapılıyor. Ekipte, 100’ün üzerinde sağlıkçı yer alıyor.

Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, merkeze aynı anda gelen ve acil olan 5 karaciğer hastasına nakil yapılacağı bilgisini paylaştı. Yılmaz, hastaların sadece birinin akraba olmadığını, hepsinin de karaciğer nakiline acil ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Karaciğer Nakli Enstitüsü önünde ameliyatları gerçekleştirecek cerrahlarla birlikte gazetecilere yaptığı açıklamada, hem ülke hem de üniversite için önemli bir gelişmeyi yaşadıklarını ifade etti.

İnönü Üniversitesinin 2002’den bu yana Prof. Dr. Sezai Yılmaz liderliğinde 2 bin 500’ün üzerinde karaciğer naklini başarıyla gerçekleştirdiğine belirten Kızılay “Büyük bir karaciğer nakli ekibimiz, ailemiz var. Bu büyük başarıyı bugün 5 canlı vericiden karaciğer nakliyle ülkemizin gündemine tekrar taşımak istiyoruz. 5 alıcı, 5 de verici olmak üzere 10 odada ameliyat yapılacak. Malatya noterimiz hepsinin kimlik tespitini yaptı. Çok kıymetli uluslararası şahitlik yapacak hocalarımız da burada bulunuyor” dedi.

Uluslararası şahitlerinden ABD’deki Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Organ Nakli Direktörü Prof. Dr. Şükrü Emre ise bugünün, Türkiye için çok önemli bir gün olduğunu belirtti.

Hastalardan İstanbul’dan gelen Hakan Doğan “İyi bir ameliyat gerçekleşeceğini düşünüyorum. 6 aydır nakil bekliyordum. Bağışı baldızımdan alıyorum, Allah razı olsun kendisinden” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.