Malatya depreminde 'Türkiye' endişesi: Haritada olmayan 'kayıp' faylar

Malatya depreminde 'Türkiye' endişesi: Haritada olmayan 'kayıp' faylar

Malatya’da meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem endişe yaratırken, son sarsıntıların artçı olup olmadığı ve 'diri fay hatları' ile ilgili çalışmalar da gündeme geldi.

Onbinlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Kahramanmaraş depremlerinin ardından, önceki gün Malatya’da meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem endişe yaratırken, son sarsıntıların artçı olup olmadığı ve “diri fay hatları” ile ilgili çalışmalar da gündeme geldi.

CNN TÜRK'te yer alan habere göre; son sarsıntılar, Malatya yakınlarında bilinen bir fay olan Doğanşehir fayı ile bağlantılı. Doğanşehir fayında, 6 Şubat tarihli ikinci depremin ardından bu zonun kuzeydoğusunda 40-50 kilometrelik bir yüzey kırığı oluştu. Artçı sarsıntılar da Kahramanmaraş merkezli 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremle bağlantılı. Malatya’daki son sarsıntı da artçı olarak nitelendiriliyor.

Maraş-Pazarcık depremi ve kısa süre sonra meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki Elbistan depreminin artçılarının da yıllarca süreceği hesaplanıyor. Kahramanmaraş merkezli ilk depremin artçılarının 6.8, ikincisinin artçılarının ise 6.6 büyüklüğüne ulaşabileceği ifade ediliyor. 

Deprem konusunda medyadaki popüler isimlerden Prof. Dr. Naci Görür, 5.3’lük Malatya depreminin ardından, “Önce Malatya’da 4.3 büyüklüğündeki Öncü-Yeşilyurt depremi, sonra da 5.2’lik İkizce-Yeşilyurt depremi oldu. Kuvvetle muhtemeldir ki öncü depremi İkizce depreminin öncüsüdür. Bu deprem fayları MTA haritasında yoktur. Yeni fay?” paylaşımında bulundu.

Bingöl’de de Richter ölçeğine göre dün sabaha karşı 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.