MAK'tan son seçim anketi

MAK'tan son seçim anketi

MAK Danışmanlık 31 Mart Yerel seçimleri sonrası İstanbul'daki seçmenle anket düzenledi. 15 Mayıs - 20 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmaya 11 bin kişi katıldı.

Yüzyüze yapılan görüşmelerde genel seçimlerde ve yerel seçimlerde yapılan tercihler ve İstanbul'daki seçimlerin yenilenmesi gibi sorular soruldu.

'24 Haziran Genel Seçimleri'nde oyunuzu hangi partiye/ittifaka verdiniz?' sorusuna yüzde 38 Cumhur İttifakı AK Parti derken, yüzde 7 MHP'yi tercih ettiğini söyledi. Millet İttifakı'nda ise CHP yüzde 24 alırken İYİ Parti yüzde 7 olarak belirlendi. HDP'ye oy verdiğini belirten yüzde 10'luk kısma karşılık yüzde 13'lük kısım oy kullanmadığını söyledi.

'Yarın genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye vereceksiniz?' sorusuna ise kararsızların dağılımı sonrası yüzde 40,7 AK Parti denildi. AK Parti'yi yüzde 28,5 ile CHP izlerken üçüncü parti 11,3 ile HDP oldu. Dört ve beşinci sırada yüzde 8'er oy ile MHP ve İYİ Parti yer aldı. SAADET'in oyuysa yüzde 1,2 oldu.

Ankete katılanlara '31 Mart 2019 yerel seçimlerinde hangi İBB adayına oy verdiniz?' sorusu da yöneltildi. Burada yüzde 40'ar oy ile AK Parti ve CHP eşit oran aldı. Oy kullanmadığını söyleyen seçmen sayısı yüzde 17 olurken SAADET'in adayı Necdet Gökçınar yüzde 1 oy ile üçüncü oldu.

Araştırmaya katılanlara 23 Haziran'da tekrarlanacak seçimlerde kime oy vereceği sorulduğunda ise kararsızların dağılımı sonrası CHP adayı Ekrem İmamoğlu yüzde 50,3 ile birinci sırada yer aldı. AK Parti adayı Binali Yıldırım ise yüzde 48,2 ile ikinci oldu. SAADET adayı Necdet Gökçınar yüzde 0,75 oy oranına ulaştı.

31 Mart seçimleri sonrası 'İmamoğlu'nun imajı hakkında ne düşünüyorsunuz?' sorusuna yüzde 45 olumlu ve yüzde 8 çok olumlu cevabı geldi. Olumsuz diyenlerin oranı 32 olurken çok olumsuz diyenler yüzde 10'luk kısımda kaldı.

Yıldırım'ın imajı sorulduğunda ise olumlu cevap yüzde 38 olarak belirlendi. Çok olumlu cevabını verenler yüzde 12 olurken yüzde 25'lik bir kesim ise olumsuz imaj dedi.

31 Mart seçimlerinde usuksüzlük yapıldığını düşünenlerin oranı yüzde 43'ü bulurken 'usulsüzlük yok' diyenler yüzde 49 olarak belirlendi.

31 Mart'a oy kullanmadığını söyleyen seçmenin yüzde 50'si bireysel ve ailevi mazeretleri öne sürdü. Partisinin politikalarına kızdığını söyleyen seçmen yüzde 30 oranda olurken, 'Oy versem de bir şey değişmiyor' diyenlerin oranı yüzde 10 oldu.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.