Mahmud Abbas'tan Gazze için uluslararası barış konferansı çağrısı

Mahmud Abbas'tan Gazze için uluslararası barış konferansı çağrısı

Filistin Yönetimi'nin hâlâ Gazze'de var olduğunu, burada üç bakanlığının bulunduğunu anlatan Abbas, "Rehabilitasyona ihtiyacımız var. Gazze'ye dönmek için büyük bir desteğe ihtiyacımız var" dedi.

 Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, 8 Aralık Cuma günü Reuters haber ajansına verdiği röportajda, Gazze'deki çatışmalara bir an önce son verilmesi ve Filistin devletinin kurulması ile sonuçlanacak kalıcı bir siyasi çözümün üzerinde çalışabilmek için uluslararası bir barış konferansı yapılması çağrısında bulundu.

İsrail ve Filistinliler arasındaki çatışmaların uluslararası bir konferans ve dünya güçlerinin garantilerini gerektiren endişe verici bir aşamaya ulaştığını söyleyen Abbas, İsrail'in Gazze'de Hamas ile savaşının yanı sıra son bir yıl içinde işgal altındaki Batı Şeria'nın her bölgesinde saldırılarını şiddetlendirdiğini söyledi. Abbas, buna İsrailli yerleşimcilerin Filistin kasabalarına saldırılarının da eşlik ettiğinin altını çizdi.

ABD'Lİ YETKİLİ: KONFERANS, MASADAKİ PEK ÇOK SEÇENEKTEN BİRİ

İsrail'in işgaline son vermek için askeri direniş yerine müzakereden yana olduğunu dile getiren Abbas, "Ben, barışçıl direnişin yanındayım. Ben, uluslararası barış konferansına ve Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te egemen bir Filistin devletinin kurulması için dünya güçleri tarafından korunacak bir çözümü beraberinde getirecek uluslararası himayede görüşmelere dayanan müzakerelerden yanayım" diye konuştu.

Öte yandan, isminin verilmemesi şartıyla konuyla ilgili açıklamada bulunan üst düzey bir ABD'li yetkili, uluslararası konferans fikrinin farklı ortaklar arasında ele alındığını ama teklifin çok ön bir aşamada olduğunu söyledi. Yetkili, "Bu, bizim ve diğerlerinin açık görüşlü bir biçimde değerlendireceğimiz masadaki pek çok seçenekten biri. Ama bununla ilgili henüz bir karar verilmiş değil" açıklamasında bulundu.

ABBAS'TAN REFORM VE SEÇİM AÇIKLAMASI

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ise bağlayıcı bir uluslararası anlaşma temelinde, zayıflamış Filistin Yönetimi'ni yeniden canlandıracağını, uzun süredir beklenen reformları uygulayacağını ve devlet başkanlığı ve meclis seçimlerini yapacağını bildirdi.

Seçimler, Hamas'ın 2006 yılında kazanmasının ve ardından Filistin Yönetimi'nin Gazze'den çıkarmasının ardından askıya alınmıştı.

Filistin Yönetimi'nin 1993 Oslo Anlaşması ve sonraki yıllarda imzalanan anlaşmalardan bu yana İsrail'le imzaladığı tüm barış anlaşmalarına uyduğunu söyleyen Abbas, İsrail'in işgale son verme taahhütlerini yerine getirmediğini söyledi.

'NİSAN 2021'DEKİ SEÇİMLERİ İPTAL ETMEK DURUMUNDA KALDIM'

Abbas, Hamas'ın herhangi bir seçim durumunda 2006 yılında olduğu gibi kazanma olasılığı olduğu hatırlatılarak sorulan bu riski alıp almayacağı sorusuna da yanıt verdi. Abbas, "Kim kazanırsa kazansın demokratik seçimler olacak" dedi.

Esasında seçimleri Nisan 2021'de yapmayı planladığını anlatan Abbas, Avrupa Birliği (AB) temsilcisinin bu tarihten önce kendisine İsrail'in Doğu Kudüs'te seçim yapılmasına itiraz ettiğini söylediğini, bu sebeple seçimleri iptal etmek zorunda kaldığını belirtti. Doğu Kudüs olmadan seçim olmayacağını vurgulayan Abbas, İsrail'in söz konusu yasağı getirmeden önce Doğu Kudüs'te de seçimler yapıldığını hatırlattı.

'AMERİKA, İSRAİL'İ SÖYLEDİKLERİNİ UYGULAMAYA ZORLAMIYOR'

İsrail'in savaş sonrası dönemde Gazze'de güvenlik bölgesi oluşturma planını da değerlendiren Filistin Yönetimi lideri, "ABD bize iki devletli çözümü desteklediğini, İsrail'in Gazze'yi işgal edemeyeceğini, Gazze'yi güvenlik kontrolüne alamayacağını ya da Gazze topraklarına el koyamayacağını söylüyor" ifadelerini kullandı. Mahmud Abbas, "Amerika, İsrail'i söylediklerini uygulamaya zorlamıyor" diye ekledi.

'AMERİKA, İSRAİL'İN SUÇ ORTAĞIDIR'

Filistin Yönetimi'nin hâlâ Gazze'de bir kurum olarak var olduğunu, burada üç bakanlığının bulunduğunu anlatan Abbas, "Rehabilitasyona ihtiyacımız var. Gazze'ye dönmek için büyük bir desteğe ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Gazze'nin eski Gazze olmadığını, İsrail'in saldırıları sonrası büyük bir yıkım yaşadığını hatırlatan Abbas, "İsrail'e tam desteğini sunan ABD, Gazze Şeridi'nde olanlardan sorumludur" dedi. Abbas, sözlerini şöyle sürdürdü: "O (ABD) İsrail'e savaşı durdurmasını ve yükümlülüklerini yerine getirmesini söyleyebilecek tek güç ama maalesef bunu yapmıyor. Amerika İsrail'in suç ortağıdır." 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.