Lula resmen 3. defa Brezilya Devlet Başkanı

Lula resmen 3. defa Brezilya Devlet Başkanı

Faşist rakibi Bolsonaro'yu yenerek 3. defa Brezilya Devlet Başkanı seçilen Lula da Silva, görkemli bir törenle yemin etti ve resmen görevine başladı.

Brezilya'da, 31 Ekim 2022'de yapılan devlet başkanlığı seçimi ikinci turunu kazanan eski Devlet Başkanı Lula da Silva, parlamentoda yemin etti. 

Üçüncü defa devlet başkanı seçilen Lula yemin konuşmasında, Brezilya'yı yeniden inşa etme sözü vererek "Anayasayı koruyacağıma, savunacağıma ve ona uyacağıma söz veriyorum. Tüm Brezilya halkının iyiliğini destekleyeceğime, birlik, bütünlük ve bağımsızlık yolunda yürüyeceğime söz veriyorum" dedi.

Eşi Rosangela da Silva ile beraber üstü açık bir arabayla halkı selamlayan Lula, yemin konuşmasında Amazon ormanlarındaki duruma dikkati çekti "Hedefimiz Amazon'da sıfır sera gazı emisyonu sağlamak ve kesmeden yaşayacağız. Yerli halklara karşı işlenen tüm haksızlıkları kınayacağız" dedi. 

Törenin ardından Lula da Silva'yı tebrik eden konuklar arasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da vardı. 

Çavuşoğlu ve Lula bir süre sohbet etti.

Brezilya'yı üçüncü kez yönetecek tek devlet başkanı unvanına sahip Silva’nın görevi 2027’ye kadar sürecek.

Brezilya'ya 2003-2010 yıllarında iki dönem başkanlık yapan 77 yaşındaki Lula da Silva, hakkında açılan yolsuzluk davaları nedeniyle bir buçuk yıl hapiste kalmış, davaların düşürülmesiyle yeniden başkanlık yarışına girmişti.

Sendikacı kökeniyle, İşçi Partisinin ilk başkanı olan Lula da Silva, uyguladığı sosyal yardımlar sayesinde yaklaşık 30 milyon Brezilyalının fakirlikten kurtulmasını sağlayarak halkın sevgisini kazandı.

Yolsuzluk davaları nedeniyle 580 gün hapiste kalan Lula da Silva'nın bu davalardan hüküm giymesi, 2018'de aşırı sağcı Jair Bolsonaro'nun kazandığı seçimlerde aday olmasına engel oldu.

Kasım 2019'da tahliye edilen Lula da Silva'nın, aldığı cezalar ve yolsuzluk davalarının, 2021'de bu davalardan sorumlu yargıç Sergio Moro'nun davalarda taraflı ve politik davrandığına hükmeden Yüksek Mahkemece düşürülmesi üzerine seçimlere katılmasının önü açıldı.

Lula'nın açık seçim zaferini tanımamakta ısrar eden Trump hayranı eski Devlet Başkanı Bolsonaro ise yemin töreninde görevi devretmesi gerekirken cuma günü özel uçağıyla ABD'ye uçmuştu. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.