Londra Kürt Film Festivali 2021: "Benim Kürdistan'ım"

Londra Kürt Film Festivali 2021: "Benim Kürdistan'ım"

12. Londra Kürt Film Festivali'nde Türkiye, İran, Irak, Suriye ve Avrupa'dan Kürtler ile ilgili 100'e yakın film gösterilecek. LKFF'nin 20'nci yılına özel olarak gerçekleşecek festivalin teması ise "Benim Kürdistan'ım" olacak.

Londra Kürt Film Festivali'nin 12'ncisi koronavirüs pandemisi nedeniyle 16-27 Nisan tarihlerinde online olarak gerçekleşecek.

Festival pandemi nedeniyle programlarını erteleyen diğer Kürt Film Festivalleriyle de ortaklaşa yapılarak bir ilke imza atacak. Bu yüzden festival "Global Kürt Film Festivali" olarak tasarlandı. Festivalde birçok ülke ve bölgeden Kürtlerle ilgili onlarca film gösterilecek. Festival'in bu yılki teması da "Benim Kürdistan'ım" olarak seçildi.

Festival, 2001 yılında beri Kürt sinemasının Avrupa'ya ve dünyaya tanıtmayı amaç edinmiş bir grup tarafından organize ediliyor.

Bianet'e konuşan Londra Kürt Film Festivali Direktörü Ferhan Stêrk, "Bu oluşum 2001 yılından beri aktif bir şekilde Kürt sineması üzerine çalışıyor" dedi.

475.jpg

Oluşum içerisinde Kürdistan'ın her parçasından insanların bulunduğuna dikkat çeken Stêrk, oluşumun. 2012 yılından itibaren vakıf statüsü elde ettiğini belirtti.

Stêrk, "Özellikle bu yıl Kürt Film Festivali, tanıtım ve gösterimden, üretim ve gelişim alanına doğru bir kayış içerisinde. Bu değişimi özellikle 12. Festivalimizde net bir şekilde göstermeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Londra'da uzun yıllardır Kürt sinemasına ilgi duyan insanların oluşturduğu bir kültürün varlığına işaret eden Ferhan Stêrk, "Sadece Kürdistanlılar değil, Londra'da yaşayan diğer halklar da Londra Kürt Film Festivali'ne büyük ilgi duyuyor" diye ekledi.

Londra Kürt Film Festivali'nin de zaten böyle bir iddia taşıdığının altını çizen Stêrk, "Bu yıl, 16-27 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek festivalimiz yaklaşık 12 gün sürecek ve online olarak gerçekleşecek. Çünkü Londra'da sinema salonları hala kapalı" dedi.

Globalleşme Hedefi

221.jpg

Bu festivalde daha farklı bir içerikle seyirci karşısına çıkacaklarını belirten Stêrk, şu bilgileri verdi: "Bu şekilde globalleşmeyi hedefliyoruz. Yani sinemayı Londra'dan çıkartıp dünyanın birçok yerinde seyirciyle buluşturuyoruz. Gösterimlerini erteleyen diğer Kürt Film Festivalleriyle de ortaklaşa yapıyoruz bunu. Yaklaşık on tane festivalimiz olacak ve gösterimlerini iptal eden Kürt filmleri de gerçekleşecek olan bu festivalin birer partneri olarak yer alacaklar."

Bu film festîvaleri, film seçimlerinde, bunun organizelerinde, soru-cevap ve röportajlarla 12. Festivalimizi destekleyeceklerini söyleyen Stêrk, "Moskova Film Festivali, Rojhılat'tan Rêtaw Film Komünü, Rojava Uluslararası Film Festivali, Süleymaniye Uluslararası Film Festivali, Amed Film Festivali, Mezopotamya Film Festivali; New York , Hamburg, Los Angeles ve Barcelona film festivallerimiz gibi çeşitli zenginlikte sinemacılarla bu festivali gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.

Global film festivalinin ana temasının da "ulusal birlik" olduğunu kaydeden Stêrk, "Kürt sinemasının ulusal yelpazedeki görünümünü güçlendirmek açısından tematik bir çalışma olacak" dedi.

Son 20 yılın en iyi filmleri gösterilecek

307.jpg

Stêrk şöyle devam etti: "Bunu daha da geliştirmek için hem Kürtlerin sosyo-politik koşullarına ve ulusal birlikteliklerine dair bir mesaj vermeye çalışıyoruz hem de Kürt sinemasının varlığına ilişkin soru soran, birtakım tartışmaları gündeme getiren insanlara bir cevap vermek istiyoruz. Yılmaz Güney'den günümüze kadar Türk sinemasının bilinen en iyi yönetmen ve en iyi filmlerini izleyen izleyicilerin karşına çıkacağız. Bu program bizim için Kürt sinemasının son 20 yılının en iyi filmlerini göstereceğimiz bir program olacak. Bu 20. yılın esprisi de aynı zamanda."

Kürt sinemasının imgelerini, simgelerini gösteren ve bunun nasıl olduğunu anlatan yaklaşık yüze yakın film gösterileceğini söyleyen Stêrk, "Bu filmleri bu yılki programda iki ana gövde şeklinde göstereceğiz: Birincisi, Kürt sinemasının son 20 yılının en klasik seçkileri olacak. İkincisi ise yeni seçkiler olacak. Yeni seçkilerde de son iki yılda yapılmış yeni filmler -belge film, kısa film, animasyon filmler- olacak şekilde belirlendi" diye noktaladı.

"Kürt Sinemasının endüstrisi yok"

413.jpg

Program asistanı Şehriban Suyur ise pandemi koşullarına rağmen festivalin başarılı organizasyonuna dikkat çekerek, "Londra Kürt Film Festivali koşullara çok kısa sürede hızla nasıl adapte olabileceğini de kanıtlamış oldu" dedi.

Festival boyunca çeşitli etkinlikler de yapılacağını belirten Şehriban Suyur, "eğitim içerikli mastır klas denilen etkinlikler ve söyleşilerin ücretsiz olarak" sunulacağını kaydetti.

Kürt sinemasının bir endüstrisinin olmadığına işaret eden Suyur, "Dolayısıyla yani film çeken bütün Kürt yönetmenleri, yapımcılar, tanıtımcılar, oyuncular çok zor koşullarda çekiyorlar bu filmleri" dedi.

"Liste de kadın yönetmenler de olacak"

528.jpg

Bu filmlerin kendileriyle ücretsiz paylaşılmasını talep ettiklerini söyleyen Suyur, bu nedenle teşekkürlerini iletti.

"Elbette kadın yönetmenler de var listemizde" diyen Şehriban Suyur, program oluştururken buna çok dikkat ettiklerini vurguladı.

Suyur, "Kürdistan'ın dört parçası, kadın yönetmenler, Kürt dilinin her lehçesi, Kürt sanatı, gelenekleri ve çocukların temsiliyetine önem veriyoruz" dedi.

"Filmler www.globalkurdishfilmfestival.com platformu üzerinden gösterilecek, yani Global Kürt Film Festivalini İzlemek isteyen herkes sadece platforma üye olup; istediği filmi, istediği zaman ve istediği yerde izleyebilecek."

Festivalde verilecek ödüller:

Rojazer En iyi Uzun Metraj Kurgu Filmi Ödülü
Mehmet Aksoy En İyi Uzun Metraj Belgesel Ödülü
Yılmaz Güney En İyi Kısa Kurmaca Film Ödülü
LKFF Onursal Film Ödülü
En İyi Kısa Belgesel Ödülü
En İyi Kadın Oyuncu Filmi Ödülü
En İyi Erkek Oyuncu Filmi Ödülü
En iyi İzleyici Ödülü

Organizasyon içerisinde yer alan 10 Kürt film festivalinin isimleri şöyle:

Amed Kürt Film Festivali
Barcelona Kürt Filmleri Festivali
Hamburg Kürt Film Festivali
Los Angeles Kürt Filmleri Festivali
Mezopotamya Film Festivali
Moskova Kürt Filmleri Festivali
New York Kürt Film ve Kültür Festivali
Rêtaw Film Komünü
Rojava Uluslararası Film Festivali
Süleymaniye Uluslararası Film Festivali

Londra Kürt Film Festivalî Hakkında

Londra Kürt Film Festivali, 2001 yılında Londra'da bir araya gelen Kürdistanlı genç sinemacılardan oluşan bir ekip tarafından kuruldu. Kürdistan'dan ve dünyanın geri kalanından filmleri Londra'daki izleyicilerle buluşturan, türünün en büyük film festivalidir.

LKFF, gönüllüler ekibi tarafından yönetilir ve üretilir. Festival, başlangıcından bu yana, her biri büyüklüğü ve önemi artan 11 başarılı festîvalî geride bırakmıştır.

LKFF, Kürt film yapımcıları tarafından yapılan uluslararası filmlere veya herhangi bir yönetmen tarafından İngiltere izleyicileri için yapılan Kürtlerle ilgili temalara erişimin artırılmasında önemli bir rol oynamaktadır.

İran, Irak, Suriye ve Türkiye dahil olmak üzere Orta Doğu'daki Kürtlerle ilgili filmleri bir araya getirmekle kalmıyor, aynı zamanda Birleşik Krallık'taki farklı topluluklar arasındaki kültürel diyaloğu genişletmek için Orta Doğu ve Batılı izleyicileri bir araya getiren bir platform işlevi görüyor. 

Abdulselam Yıldırım / Bianet

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.