Libya'da sel: En az 3 bin kişi hayatını kaybetti, 10 bin kişi kayıp

Libya'da sel: En az 3 bin kişi hayatını kaybetti, 10 bin kişi kayıp

Libya'da şiddetli yağış ve seller nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bini geçtiği, 10 bin kişinin kayıp olduğu açıklandı. 2 barajın çökmesi sonucu Derne'nin dörtte biri sular altında kaldı.

 Libya'da etkili olan Daniel fırtınası, şiddetli yağış ve seller nedeniyle 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, 10 bin kişinin ise kayıp olduğu açıklandı.

Libya'nın doğusundaki 'hükümetin' Sağlık Bakanı Osman Abdulcelil, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, çoğu Derne kentinde olmak üzere 3 binden fazla kişinin sel nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Uluslararası Kızıl Haç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) da sel felaketi nedeniyle ülkedeki kayıp kişi sayısının 10 bine yükseldiğini ve bu bilgiyi bağımsız kaynaklar aracılığıyla elde ettiklerini belirtti.

IFRC Libya Heyeti Başkanı Tamer Ramadan, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına çevrimiçi bağlanarak, Libya'da yaşanan sel felaketine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ülkenin doğusunda etkili olan sel felaketinden çok fazla kişinin etkilendiğini belirten Ramadan, Libya'da acil ihtiyaçların olduğunu aktardı.

'ŞEHRİN YÜZDE 25'İ YOK OLDU DERKEN ABARTMIYORUM'

Reuters'ın haberine göre, Libya'daki Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe de X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, selden etkilenen bölgelere 14 ton malzeme, ilaç, ekipman, ceset torbası ve 87 sağlık personeli taşıyan bir uçağın Bingazi'ye doğru yola çıktığını duyurdu. 

Libya'nın doğusunu kontrol eden hükümetin Sivil Havacılık Bakanı Hichem Chkiouat, Reuters'a yaptığı açıklamada, fırtına sebebiyle iki barajın çökmesi sonucu Derne kentinin dörtte birinin sular altında kaldığını söyledi. Chkiouat, şu ana kadar binden fazla kişinin cesedine ulaşıldığını aktardı. Bakan, "Derne'den döndük. (Durum) çok feci. Her yerde cesetler var; denizde, vadilerde, binaların altında..." diye konuştu. Şehirdeki nihai can kaybının 'gerçekten ama gerçekten daha büyük olmasını' beklediğini kaydeden Chkiouat, "Şehrin yüzde 25'inin yok olduğunu söylerken abartmıyorum. Pek çok, pek çok bina yıkıldı" dedi.

'DERNE'DEKİ YOL VE KÖPRÜ AĞI TAMAMEN ÇÖKTÜ'

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Yollar ve Köprüler Dairesi Başkanı Hüseyin Suveydan da AA'ya yaptığı açıklamada, Ulaştırma Bakanlığı'nın hasar tespit için ülkenin doğusuna gitmek üzere bir teknik ekip görevlendirdiğini söyledi. Suveydan, ülkenin doğusunda şehir ve köyleri bağlayan çok sayıda yol ve köprünün çöktüğüne dikkati çekerek, bu durumun afetten etkilenen şehirlere yardım ulaştırılmasına engel olduğunu belirtti.

Selden en çok etkilenen bölgeler arasında yer alan Derne kentinde yol ve köprü ağının tamamen çöktüğünü kaydeden Hüseyin Suveydan, bunların yeniden inşası için 300 milyon dinara (yaklaşık 67 milyon dolar) ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

AB: FELAKETTEN ETKİLENENLERE YARDIM ETMEYE HAZIRIZ

AA'nın aktardığına göre, Avrupa Birliği (AB), Konseyi Başkanı Charles Michel de X hesabından yaptığı açıklamada, Libya'da özellikle ülkenin doğusundaki sel felaketinin yol açtığı ölüm ve yıkımın ardından yaşananlara dair görüntülerden üzüntü duyduğunu belirtti. Michel, "AB bu felaketten etkilenenlere yardım etmeye hazır" ifadesini kullandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de konuya ilişkin açıklama yaparak aşırı hava koşullarının yıkıma sebep olduğu ve çok sayıda can kaybının yaşandığı Libya'daki yıkım görüntüleri karşısındaki üzüntüsünü paylaştı ve AB'nin durumu yakından izlediğini ve desteğe hazır olduğunu duyurdu.

ÜÇ UÇAK ANKARA'DAN HAREKET ETTİ

Öte yandan, Milli Savunma Bakanlığı da Libya'ya arama-kurtarma ekipleri ile temel yaşam malzemelerini taşıyacak üç nakliye uçağından ilkinin Ankara'dan hareket ettiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Libya'da meydana gelen kasırga felaketi sonrası, Türkiye'nin yardım elini bölgeye ulaştırmak üzere hazırlıklarını tamamladığı belirtildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla arama-kurtarma ekiplerini taşıyan üç nakliye uçağından ilkinin Mürted Hava Meydan Komutanlığı'ndan bölgeye hareket ettiği belirtildi ve Libya halkına 'geçmiş olsun' dilekleri iletildi. Gün içinde Türkiye'den kalkan üç uçak Libya'ya gitmek üzere yola çıktı.

Ne olmuştu?

Orta Akdeniz'de etkili olan Daniel fırtınası Libya'nın Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerini etkilemişti. Libya'nın doğusundaki hükümetin yetkilileri, ölü sayısının 2 bini geçtiğine dair açıklamalar yapmıştı. Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, 3 günlük yas ilan edildiğini duyurmuştu. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.