Leyla Güven hakkında beraat kararı

Leyla Güven hakkında beraat kararı

DTK eski Eşbaşkanı Leyla Güven, sokağa çıkma yasağında öldürülen Taybet İnan’ın anmasında yaptığı konuşmalar nedeniyle yargılandığı davada beraat etti.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eski Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde öldürülen ve cenazesi 7 gün boyunca sokakta bekletilen Taybet İnan için 2020 yılında yapılan anmada yaptığı konuşma gerekçesiyle açılan davanın 2'nci duruşması Silopi Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

MA'da yer alan habere göre, hakkında farklı tarihlerde verilen cezalar nedeniyle tutuklu bulunan Güven, “Halkı Kin ve düşmanlığa sevk etmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın 2’nci duruşmasına tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Güven'in avukatı da duruşmada hazır bulundu. 

'SİVİL ANSANLARIN HAYATINI KAYBETMESİNE TEPKİ VERMEK GEREKİR'

Duruşmada savunma yapan Güven, Taybet İnan’ın anmasında söylediklerinden pişman olmadığını belirterek, “Taybet ana için söylediklerimi şu anda tüm kamuoyu İsrail için kullanıyor. Sivil insanlar çatışmalarda hayatını kaybediyor bu duruma insani olarak tepki vermek gerekir. Bu tepkiyi suça konu etmek doğru değil. Ben söylediklerim için pişman değilim. Çünkü hiçbiri suç değil. Teybet ana 7 gün sokakta yaralı halde bırakıldı. Ben tüm anmalarına katıldım. Gücüm imkanım elverse yine gider anarım” dedi.

'TALEBİMİZ SİVİL ÖLÜMLER SON BULSUN'

"Bu duruma sebebiyet veren devleti, hükümeti tabi ki eleştireceğiz" diyen Güven insan haklarını savundukları için siyasetçiler hakkında davalar açıldığına değinerek savunmasına şöyle devam etti: “Bana 30 yıldan fazla hapis cezası verilmiş. Tamamı siyasi faaliyetler nedeniyle. Ben bu dosyada hiçbir şekilde mağduriyet olarak dile getirmiyorum. Sözlerim hükümetin ve devletin hoşuna gitmeyebilir bu doğaldır. Ben nasıl onların görüşlerine saygı duyuyorsam onların da benim sözlerime saygı duyması gerekir. Ancak her açıklamada bize davalar açılıyor. Benim hiçbir şekilde ceza alma gibi bir korkum çekincem yok. Bu mücadeleyi 30 yıldan fazladır sürdürüyorum. Hayatım boyunca tek talebim oldu, bu çatışmaların son bulması, barışın sağlanması. Sivil ölümlerin son bulması.” 

Güven’in savunmasının ardından avukatı İHD Şırnak Şube Eşbaşkanı Haşim Toğurlu da savunma yaparak Güven’in beraatini istedi. 

BERAAT KARARI 

Yapılan savunmalar ardından savcı verdiği mütalaada Güven’in beraatini istedi. Mahkeme heyeti de suç unsuru oluşmadığından beraat kararı verdi. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.