Kürtçe müzik engeli çifte önergeyle Meclis gündeminde

Kürtçe müzik engeli çifte önergeyle Meclis gündeminde

HDP’li Turan, İstanbul’da Kürtçe müzik yapması engellenen müzisyenleri TBMM gündemine taşıdı, İçişleri Bakanı Soylu’ya, “Hangi yönetmeliğe bağlı olarak yapılan müzikleri engellemiştir?” diye sordu.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, İstanbul’da Kürtçe müzik yapan ve polisler tarafından engellenen müzisyenleri Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle önerge veren Turan, “İstanbul’un turistik yerlerinden Taksim- İstiklal Caddesi’nde 4 sokak müzisyeni Kürtçe müzik yaptıkları için sivil polisler tarafından engellenmiştir. Kürt müzisyenler, polis tehdidine maruz kalmıştır” dedi.

‘BAKANLIK İSTİKLAL CADDESİ’NDE HANGİ DİLLERDE İCRA EDİLEN MÜZİKLERE İZİN VERİYOR?’

Sosyal medyada konuyla ilgili paylaşılan videolardan birinde polislerin müzisyenlere sözlü müdahale ederek çalınan Kürtçe müziği kestirdikleri görüldüğünü ifade eden HDP’li Turan önergesinde, “Diğer bir videoda ise sivil polis olduğu iddia edilen bir kişi, müzisyenlere yönelik olarak ‘Her yer benim bölgem. Meydan, burası, her yer benim bölgem. Yapamazsınız!’ demiştir” dedi.

Haziran 2019’da da yine İstiklal Caddesi’nde Kürtçe şarkı söyleyen Zana Zendo ve Serhat Çelik adlı gençler gözaltına alındığını, aynı şekilde Haziran 2021’de Beyoğlu Belediyesi zabıta ekiplerinin, İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yapan müzisyenlerin şarkı söylemesine izin vermediğini ve enstrümanlarına el koyduğunu hatırlatan Turan Soylu’dan şu sorulara yanıt istedi:

-Bakanlığınız tarafından Kürtçe müzik yapan müzisyenleri engelleyerek tehdit eden polisler hakkında bir soruşturma açılacak mıdır?

-Bakanlığınıza bağlı kolluk kuvvetleri İstiklal Caddesi’nde hangi dillerde icra edilen müziklere izin vermektedir?

-Bakanlığınıza bağlı kolluk kuvvetleri İstiklal Caddesi’nde hangi yönetmeliğe bağlı olarak yapılan müzikleri engellemiştir?

-Bakanlığınıza bağlı kolluk kuvvetleri, bugüne kadar İstiklal Caddesi’nde hangi dillerde çalınan müziklere müdahale etmiştir ve kaç müzisyen hakkında işlem yapılmıştır?

GERGERLİOĞLU: HUKUKİ GEREKÇE NEDİR? 

HDP milletvekili Ömer Gergerlioğlu yaşananlarla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Gergerlioğlu aşağıdaki soruları sordu:

-Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?

-Eğer bu iddialar doğruysa Kürtçe şarkı söyleyen yurttaşların müzik yapmalarının engellenmesinin hukuki gerekçesi nedir?

-Bu engellemenin sadece Kürtçe şarkı söyleyenlere yapıldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa Emniyet Teşkilatında bir Kürtçe nefreti mi vardır?

-Polis memuru “Benim bölgem müzik yapmayacaksın.” diyerek ne anlatmaya çalışmıştır? Bölgeler polislerin şahıslarına göre mi ayrılmış durumdadır? Bu bölgelerin hâkimi polisler kendi hukuklarını mı uygulamaktadırlar?

-Eğer bu iddialar doğruysa Kürtçe şarkı söyleyen yurttaşlara “Benim bölgem müzik yapmayacaksın.” diyen polis memuru emri kim ya da kimlerden almıştır? Eğer bu iddialar doğruysa kanunsuz emri yerine getiren polis memuru ve emri veren amiri hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti ne durumdadır?

-Anadolu’nun kadim dillerinden birisi olan Kürtçe’nin Emniyet Teşkilatının halkla ilişkisinde daha fazla kullanılması için hangi çalışmalar yapılmaktadır?

-Eğer bu iddialar doğruysa yıllardır İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yapılırken neden 30.01.2022 tarihindeki 4 Kürtçe şarkı söyleyen yurttaş engellenmiştir?

-Eğer bu iddialar doğruysa İstiklal Caddesi’ndeki tüm sokak müzisyenleri mi engellenmiştir?

-Eğer bu iddialar doğruysa İstiklal Caddesi’nde Fransız bir şarkıcı Fransızca şarkı söylediğinde de mi engellenmektedir?

-Bakanlığınızın bu konu hakkında bilgisi var mıdır?

-Son 5 yılda kaç sokak müzisyeni hakkında idari işlem yapılmıştır?

-Son 5 yılda kaç Kürtçe şarkı söyleyen sokak müzisyeni hakkında idari işlem yapılmıştır?

KÜRT SANATÇILARA SÖZLÜ VE FİZİKİ SALDIRI

Mezopotamya Ajansı'ndan Mehmet Aslan ve Doğan Kaynak'ın haberine göre, müzik yapması engellenen 4 genç gözaltına alındı. Götürüldükleri emniyette darp edilen müzisyenler, yaşadıklarını anlattı. 29 Ocak’ta 3 arkadaşı ile birlikte Kürtçe müzik yaptığı için gözaltına alınan Muhammed Taşdemir, “Akşam saatlerinde polis bizi durdurdu. O sırada bir yurttaş görüntümüzü alabilmek için müzik yapmamızı istedi. Biz de polislerden müsaade istedik. Polisler izin vermedi. O sırada bir arkadaşımızın eli cebinde olduğu için, polisin hakaretlerine maruz kaldık. Polis bize, ‘Benim karşımda esas duruşta duracaksın’ dedi” şeklinde aktardı. 

PARALARINA EL KONULDU 

Gözaltına alındıklarını söyleyen Taşdemir, “Sinkaflı kelimeler kullandılar. Çok onur kırıcı kelimeler kullandılar. Enstrümanlarımıza el koydular. Sokakta müzik yapıp kazandığımız bir miktar parayı elimizden almak istediler. Onlara direndik. Direnince ‘çevreye rahatsızlık’ nedeniyle 205 TL para cezası kestiler. Ayrıca el koydukları enstrümanlarımızı almak için de 205 TL para ödedik. Bu 5 ay içerisinde yaklaşık 5 enstrümanımızı elimizden aldılar" dedi. 

Taşdemir, polislerin “Bu benim görevim, istersem sizi Suriye’ye de sürerim” tehdidinde de bulunduğu aktardı. İstiklal Caddesi’nde Kürtçe dışında her dilin serbest olduğunu belirten Taşdemir, "Bize engellemelerin ‘Kürtçe ile alakası yok diyorlar’ ancak müzik yaptığımız yerde, biz kalktıktan sonra, Farsça, Arapça, Türkçe şarkı söyleyen arkadaşlarımız var. Polislerin onlara bir şey söylemediğini görüyoruz. Biz kültürümüzü, müziğimizi devam ettirmek istiyoruz” diye konuştu. 

Gözaltına alınan müzisyenlerden Yusuf Abak, polis tarafından şiddet gördüğünü anlattı. Abak, “Polis bana yumruk attı, duvara çarptım. Beni bugüne kadar belki 50 defa karakola götürmüşlerdir. İki defa elimdeki enstrümanımı aldılar” dedi. 

Gözaltına alınan müzisyenlerden Selim Öztürk, “Çevreyi rahatsız ediyorsunuz” denilerek, kendisine ve 3 arkadaşına para ceza kesildiğini söyledi. Polislerin karakolda kendisine “dilencisiniz” dediğini aktaran Öztürk, “Biz çevreyi rahatsız etmiyoruz. Sokak müziği çevreyi rahatsız etmek değildir. Dilencilik, hırsızlık yapmıyoruz. Arkadaşım ‘bize bağırma’ dediği için onun boğazını sıktılar” diye anlattı. 

Sokakta Kürtçe müzik yapabilmek için Kaymakamlığa birçok dilekçe verdiklerini dile getiren Halil Erim, “Biz bu yasaklara rağmen müziğimizi yapmaya devam edeceğiz. Müzik yaparak geçimimizi sağlıyoruz, yoksa zorluk çekeriz. Çünkü başka gelir kaynağımız yok” diye belirtti. 

MÜZİK DURAKLARI KAPATILDI 

İstiklal Caddesi’nde bulunan ve sokak sanatçılarına ayrılan “müzik duraklarının” kaldırıldığına dikkat çeken Erim, “Önceden 6 durak vardı. Müzisyenler ortak bir şekilde paylaşırdı. Herkes müzik yapabiliyordu. Ama şimdi bu müzik duraklarının kalkmasından dolayı, birçok arkadaşımız müziği bıraktı. Birçoğu sevmedikleri işleri yapmaya başladı. Müzisyenler olarak bize müzik yapacağımız yerlerin verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.