Kürtçe eğitim veren okullarda karne heyecanı

Kürtçe eğitim veren okullarda karne heyecanı

Eğitim-Öğretim döneminin sona ermesinin ardından Kürtçe eğitim veren okullarda da karne heyecanı yaşandı.

Diyarbakır'ın merkez Bağlar Belediyesi'ne ait Kürtçe eğitim veren Ferzad Kemanger İlkokulu'nda 2015-2016 eğitim öğretim yılı tamamlandı. Eğitimlerini tamamlayan çocuklar, karnelerini aldı.

Karne sevinci yaşayan çocukları Büyükşehir Belediyesi adına tebrik eden Eş Başkan Fırat Anlı, öğretmenlere de emeklerinden dolayı teşekkür etti. Büyükşehir Belediyesi'nin her zaman halkın hizmetinde olacağını vurgulayan Anlı, hizmetlerinin anadil ve eğitim konusunu da kapsayacağını belirtti. 

i-4-192.jpg

Erciş'teki Kürtçe kreş ilk mezunlarını verdi 

Erciş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde altı ay önce açılan ve anadilde eğitim vermesi yönünden ilçede bir ilk niteliği taşıyan Helîn Şen Kreşi ilk mezunlarını verdi. İlçeye bağlı Alkanat  Mahallesi'nde bulunan kreşte, altı aylık eğitim sürecinden sonra mezun olan 15 öğrencinin karneleri dağıtıldı. Burada konuşan kreş eğitmenlerinden Emine Erdem, altı aylık eğitimden sonra hiç Kürtçe bilmeyen öğrencilerin Kürtçe eğitim almaya başladıklarını belirterek bundan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. Tatilden sonra çalışmalarına aralıksız devam edeceklerini de sözlerine ekleyen Erdem, tutuklu bulunan Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin ve diğer tutukluların serbest bırakılmasını istediklerini ifade etti.

i-2-989.jpg

Çaldıran’da Kürtçe Kreşte Karne Sevinci

Çaldıran ilçesinde, Çaldıran Belediyesi bünyesinde geçtiğimiz yıl açılan ve Kürtçe eğitim veren Pêş Dîbistana Cemile Çaxırga Kreşi’nden mezun olan 12 minik öğrenci, belediye binasında bulunan kreşte düzenlenen törenle karnelerini aldı.

Törene, Çaldıran Belediye Eşbaşkanı Suna Atabay kreş öğretmen ve öğrencileri ile aileler katıldı. Karne öreninde kreşte öğrencilerle birlikte çeşitli eğlence ve yarışmalar yapıldı. Tören öncesi ana dilin önemine dikkat çekerek kısa bir konuşma yapan Çaldıran Belediyesi Eş Başkanı Suna Atabay, “Yıllardır yasakçı bir zihniyet tarafından asimile edilmeye ve çalışılan anadilimizde çocuklarımıza eğitim vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Çocuklarımız asimilasyona karşı kendi dilini ve kültürünü eğitimin ilk evresi olan kreşlerde almaya başladı. Anadilimizi, çocuklarımızın temel eğitiminde olduğu gibi yaşamın her alanında yaygınlaştırmalıyız” dedi.

Konuşmanın ardından minik öğrenciler karnelerini Eşbaşkan Atabay’ın elinden alırken, Atabay mezun olan minik öğrencilere hediyeler vererek öğrencileri tebrik etti.

i-1-20160617152253.jpg

Taybet İnan Kreşi'nde de karneler dağıtıldı

Edremit Belediyesi tarafından açılan Taybet İnan Kreşi’nde Kürtçe eğitim gören öğrencilere karneleri Belediye Başkan Vekili Nurhayat Çelik tarafından verildi.

Karne verme programına Edremit Belediyesi Başkan Vekili Nurhayat Çelik, çocukların aileleri ve kreş çalışanları katıldı.

‘Asimilasyona karşı direnç gösterilmeli ‘

Karne dağıtım programında konuşan Edremit Belediye Başkan Vekili Nurhayat Çelik,  egemen zihniyetlerin tarihten bu güne kendi iktidarları uğruna farklı etnik kimliklere dönük asimilasyon politikalarını devreye koyduklarını ve bunun neticesinde bu gün birçok ülkede halkların dillerini konuşamadığını belirtti. Edremit Belediyesi olarak asimilasyon politikalarına dur demek adına Taybet İnan adını verdikleri kreşi açarak çocukların ana dilde eğitim görüp bu temelde sosyal bir alanda yaşıtlarıyla buluşmasına yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Çelik, bu temelde gelecek dönem için birçok mahallede daha kreş açacaklarını belirtti.

Kursta verilen eğitim ve programa ilişkin bilgi veren Taybet İnan Kreşi eğitmeni Zübeyde Ürgün de Mart ayında açılan kreşte ilk etapta şuan için yirmiye yakın öğrenciye ana dilde eğitim ve ortak etkinlik alanlarında buluşmaları etkinlikleri verdiklerini belirtti.

i-3-464.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.