Kurtarma çalışmalarının sona erdiği Diyarbakır'da 409 kişi vefat etti

Kurtarma çalışmalarının sona erdiği Diyarbakır'da 409 kişi vefat etti

Maraş depremlerinde yıkıma uğrayan Diyarbakır’da, arama kurtarma çalışmaları depremin 13. gününde, enkaz altındaki son cenazelerin çıkarılmasıyla sona erdi. Kentte vefat edenlerin sayısı, 409’a çıktı.

Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin 13. gününde, Diyarbakır kent merkezi ve ilçelerinde çöken, biri boş, yedi binanın enkazında arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Arama kurtarma çalışmaları kapsamında son olarak Yenişehir ilçesindeki Galeria Sitesi’nde iki kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı.

VOA Türkçe'den Mahmut Bozarslan'ın Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’ndan aktardığı bilgilere göre, altı binanın enkazında 409 kişi vefat etti. Depremde yaralanan 902 kişiden, 870’i taburcu edilirken diğer yaralıların tedavisi sürüyor. Arama kurtarma çalışmalarının sona ermesiyle enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı.

15 şüpheli tutuklandı

Altı binanın yıkılmasına ilişkin ‘Deprem Soruşturma Bürosu’nda görevlendirilen 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 3 savcının çalışması sürüyor. Soruşturma kapsamında bugüne kadar 15 şüpheli tutuklandı.

Öte yandan Diyarbakır’da evleri oturulamaz durumda olanlar için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 bin 200 çadır ve 675 konteyner kuruldu. Altyapı çalışmaları tamamlanma aşamasına gelen çadırkent de kısa sürede kullanıma açılacak.

Buldan: Can kaybı açıklanandan fazla

Öte yandan Şanlıurfa’nın Bilecik ilçesinde depremzedeleri ziyaret eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, hala enkaz altında olanların bulunduğunu söyledi. Can kaybı sayısının açıklanandan daha fazla olduğunu belirten Buldan, “Her ne kadar sayılar 30 binin üzerinde, 40 bine yakın olsa da biz bu sayının çok daha fazla olduğunu, çünkü hala enkazların altında insanların olduğunu da biliyoruz” dedi.

İktidarın hala gitmediği köyler olduğunu söyleyen Buldan, şöyle konuştu:

“Sadece ilk iki gün değil hala iktidarın gidemediği, giremediği köyler var. Oralarda hala enkaz altında insanlar var. İlk günden beri şunu söyledik; gönüllüler HDP’liler, STÖ’ler, meslek örgütleri kendisine insanım diyen herkes, depremzedelerle birlikte olmaya çalıştı. Ancak bizlerin yanında olmayan depremzedelerin yanında olmayan iktidar, 3 günden sonra ortaya çıktı ve bu sefer engellemelere başladı.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.