Kürt soprano Pervin Çakar, Süleymaniye'de sahneye çıkacak

Kürt soprano Pervin Çakar, Süleymaniye'de sahneye çıkacak

Dünyaca tanınan Kürt soprano Pervin Çakar, 1’inci Süleymaniye Halkların Sesi Festivali kapsamında konser verecek.

Rûdaw’a konuşan Pervin Çakar, konserde Kürtçe (Kurmanci, Sorani ve Zazaki lehçelerinde) ve İtalyanca operalarını seslendireceğini kaydetti.

Konser, Süleymaniye’deki Romani Tiyatrosu’nda gerçekleşecek.

Çakar, eserlerine piyano ve dudukla hayat vereceğini dile getirdi.

Konser çerçevesinde Çakar, Halepçe Katliamı kurbanlarının anısına bir esere yer verecek, Kürt şairler Şêrko Bêkes ve Evdilla Peşêw’in şiirlerini okuyacak.

Bugün başlayacak olan festival 11 Eylül’e kadar devam edecek.

Pervin Çakar kimdir?

1981’de Mardin’in Derik ilçesinde beş çocuklu bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi.

Çakar, babası öğretmen olduğu için ilkokulu Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı bir köyde okudu.

Müzik eğitimine Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde başladı. 2003’de Ankara’da Gazi Üniversitesi Müzik Eğitim Bölümü Şan Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu. Mezzo-Soprano Oylun Erdayı’dan özel şan dersleri aldı. Ancona’da Accademia D’arte Lirica’da, Perugia’da Accademia Musicale Umbria’da William Matteuzzi, Carmen Gonzalez, Sergio Bertocchi ve Michela Sburlati ile çalıştı.

2007’de Perugia F. Morlacchi Konservatuarı’ndan üstün derece ile diploma aldı. Luciana Serra, Montserrat Cabellé, Mietta Sighele, Veriano Lucchetti, Tiziana Fabbricini ve Lella Cuberli’nin masterclass çalışmalarına katıldı.

Sahneye ilk kez 2005’te Uluslararası Eskişehir Müzik Festivali’nde Carl Orff’un Carmina Burana eserinde solo soprano olarak çıkan Pervin Çakar, aynı yıl Handel’in Deidamia eserinde Nerea rolünde Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde yer aldı.

Uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazanan Pervin Çakar, 28. Uluslararası Mari Caniglia Opera Yarışması’nda 1.lik (2011), New York Lotte Lehmann Vakfı özel ödülü yılın en iyi kadın sesi (2011), 4. Milano Magda Olivero Opera Yarışıması’nda 2.lik (2010), 11. Tiran Marie Kraja Opera Festivali Yarışması’nda 2.lik (2010), 6. Leyla Gencer Opera Yarışması’nda 3.lük (2010) ödüllerini aldı. Yine Rigoletto (Gilda) rolüyle 2. Primo Palcoscenico ve 3. Giovanni Pacini yarışmalarında birincilik ödülü aldı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.