Kürt Araştırmaları Derneği kongreye gidiyor

Kürt Araştırmaları Derneği kongreye gidiyor

İstanbul’da faaliyet yürüten Kürt Araştırmaları Derneği, kongreye gidiyor. Eşbaşkan Remziye Alparslan, kongrede yeni yönetimle birlikte Kürtçeye dair yol haritasının da belirleneceğini söyledi.

Kürt Araştırmaları Derneği (Komeleya Lêkolînên Kurdî), 3 Aralık’ta kongreye gidiyor. İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan dernek binasında gerçekleştirecek.  4’üncü Olağan Kongre ile derneğin yeni dönem eşbaşkanları ve yönetimcileri seçilecek. Dernek ayrıca kongreyle Kürtçenin gelişimi için yeni dönem yol haritasını da belirleyecek. Derneğin Eşbaşkanı Remziye Alparslan, kongre ve yeni dönem çalışmalarına dair konuştu.

ASİMİLASYON POLİTİKALARI 

Kürtçeye dönük asimilasyon politikalarının devam ettiğini belirten Alparslan, bu saldırılara karşı yeni yol ve yöntemler geliştirerek, mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Saldırılara sessiz kalınmaması gerektiğini dile getiren Alparslan, “Devletin saldırıları son zamanlarda başka şekillerde önümüze çıkıyor. Dile yönelik saldırılar okullarda çocuklar üzerinden topluma yayılıyor. Bu yüzyıllık bir bilinç ve saldırıdır” ifadelerini kullandı. 

'DİL KURUMLARI ORTAKLAŞMALI’

Eğitim sistemine dikkat çeken Alparslan, “Devlet, Kürtlerin ilerlemesini, dillerine, topraklarına sahip çıkmasını istemiyor. Örneğin; okullar devlet sistemidir. Buralarda çocuklara eğitim yoluyla şiddet uygulanıyor. Buna karşı uyanık olunmalıdır. Bu sistemle Kürtçe öldürülüyor, çocuklar asimilasyona uğratılıyor. Buna karşı bilinçli çalışmalar yapmalı, bütün dil kurumları ortaklaşmalıdır. Halka yakın, alanlara çıkmalıyız. Halkla bir şekilde yan yana gelip, devlet kurum ve okullarında yapılanlara karşı bir bilinç oluşturmalıyız. Dilimize yönelik şiddet, kültürümüze ve varlığımıza yapılan bir şiddettir. Bu yönde çalışmalar yapmalıyız” dedi. 

YENİ DÖNEM HEDEFLERİ 

Yeni döneme güçlü bir yönetimle girmeyi hedeflediklerini dile getiren Alparslan, kongrelerinin bu anlamıyla önemli olduğunu vurguladı. Yeni dönemde Kürt dilinin gelişimi ve öğrenimi için dijital alana yoğunluk vereceklerini belirten Alparslan, “Bu çalışmalar biraz zaman alabilir. Ama bu alanda ilerlemeye çalışacağız. Daha iyi bir merhaleye ulaşacağız. Yani dijitalleşerek, kendimizi güncelleyeceğiz” diye belirtti.

Yeni dönem hedeflerinden bir diğerinin de “Hakikat” ilkesi olduğunu kaydeden Alparslan, bu ilke etrafında çalışmalarının şekilleneceğini söyledi. Alparslan, şöyle dedi: “Bu şekilde halkımızın karşısına çıkmalıyız. Saldırıları kınamaktan öteye yeni yol ve yöntemleri önümüze koymalıyız. Sözümüzü söyleyip, sesimizi yükseltmeliyiz.” 

KONGREYE ÇAĞRI 

Kürt halkına, siyasi parti ve kurumlara çağrıda bulunan Alparslan, “Yeni dönemde ne kadar güçlenirsek, dile yönelik çalışmalarımızda güçlenecektir ve sesimiz o kadar yüksek çıkacaktır. Halkımızın, kurumlarımızın katılımları kongreye güç verecektir. Bu aynı zamanda mücadeleyi de yükseltecektir” diye belirtti. 

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.