Küresel piyasalar ABD'den gelecek habere kilitlendi

Küresel piyasalar ABD'den gelecek habere kilitlendi

Piyasalar, ABD'den gelecek tüketici enflasyonu verilerine odaklandı. 2022'nin son aylarının akıbeti için önemli kabul edilen veri bugün açıklanacak.

 ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi öncesi küresel piyasalarda endişeli hava sürüyor. Açıklanacak enflasyon verisinin, Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) gelecek aylardaki faiz kararında etkili olacağı düşünülüyor. ABD'de dün üretici enflasyonu beklenenin üstünde çıkmıştı.

HT Bloomberg haberine göre, Dün S&P 500 endeksi altıncı işlem gününde de düşüş yaşadı ve Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Asya hisse senetleri piyasalarında da geniş çaplı düşüşler yaşanıyor: Hong Kong Hang Seng yüzde 1, Japon Topix yüzde 0,6 ekside seyrediyor.

Dolar birçok para birimine karşı gücünü korumaya devam ediyor. Japon Yeni ise 24 yılın dip seviyelerini zorluyor. Tahvillerde de satış görülüyor. ABD 10 yıllık getirisi iki baz puan yükselişle yüzde 3,92’de, Avustralya 10 yıllık getirisi beş baz puan yükselişle yüzde 4,00 seviyesinde.

BEKLENTİLER NE YÖNDE?

Geçen aylarda birçok piyasada sert dalgalanmalar yaratan ABD tüketici enflasyonu verisinde yavaşlama bekleniyor. Bloomberg anketine katılan 52 ekonomistin medyan tahminine göre eylül tüketici fiyatları artışı yıllık yüzde 8,1 olarak ile ağustostaki yüzde 8,3’lük artışın gerisinde kalacak. TÜFE’de aylık yüzde 0,2 artış beklenirken, enerji ve gıda dışı TÜFE’nin ise yüzde 6,5 ile ağustostaki yüzde 6,3’ten daha hızlı artması bekleniyor.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.