Küba'da geliştirilen ilaç iki ağır hastayı tamamen iyileştirdi

Küba'da geliştirilen ilaç iki ağır hastayı tamamen iyileştirdi

Küba'da geliştirilen bir ilacın, korona virüsünde ölüme yol açan sitokin fırtınası isimli bağışıklık tepkisine karşı etkili olduğu belirtildi.

Küba'da geliştirilen Itolizumab isimli bir ilacın, Covid-19'un hastalarının bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi sonucu ölümlere yol açan 'sitokin fırtınası'na karşı etkili olduğu belirtildi. Buna göre, ilacın denendiği üç hastada sitokin oranı azaldı, hastalardan ikisi tamamen iyileşti. 

Infomed isimli internet sitesinde yayımlanan araştırmaya göre, Küba Moleküler İmmünoloji Merkezi (CIM) tarafından geliştirilen ilaç, Covid-19 hastaları için bir anti-enflamatuar tedavi olanağı sağlıyor. İlacın, bağışıklık hücre türlerinden biri olan T-lenfositlerin çoğalmasını ve aktive olmasını engelleyip bir bağışıklık düzenleyici olarak işlediği, bu sayede de enflamasyona yol açan sitokinlerin ortaya çıkmasını azalttığı belirtti.

Küba yönetiminin yayın organı Granma'daki habere göre, CIM'in yanı sıra Victoria de Girón Temel ve Kliniköncesi Bilimler Enstitüsü ile Manuel Piti Fajardo ve Arnaldo Milián Castro Hastaneleri'ndeki Kübalı araştırmacılar, bu ilaca dair çalışmalarını uluslararası tıp dergisi Immunotherapy'de yayınladı.

Çalışma kapsamında, durumu ağır veya kritik olan Covid-10 hastasına Itolizumab ilacı verildi. Araştırmacılar, bu ilacın hastaların üçünde de sitokin IL-6 maddesinin yoğunluğunu azalttığını belirtti. Hastaların ikisinde ise hem solunum açısından hem de radyolojik iyileşmeler görüldüğü, bu durumun tam iyileşmenin önünü açtığı aktarıldı.

Araştırmacılar, bu anti-enflamatuar tedavinin anti viral ve kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte uygulanması halinde, ağır Covid-19 vakaları arasındaki ölüm oranlarını azaltacağı sonucuna vardı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.