Kripto para borsasında FTX krizi: Şirket iflasını açıkladı

Kripto para borsasında FTX krizi: Şirket iflasını açıkladı

Kripto dünyasının en büyük dördüncü borsası olan ancak son dönemde ayakta kalmakta zorlanan FTX, ABD'de iflasını açıklayarak yatırımcıların ve kullanıcıların paralarını iade alabilmeleri için mahkemeye başvurdu.

FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried da şirketin yöneticiliğinden istifa etti. Bu, genç yaşında kurduğu kripto para borsası hızla yükselen ve dünyanın en büyüklerinden biri haline gelen FTX'in 30 yaşındaki patronu için çok büyük bir geri adım oldu.

Sadece birkaç hafta içinde FTX çöktü, zaten sallantıda olan kripto para borsalarına olan güveni ciddi şekilde sarstı.

Bankman-Fried, Twitter'daki "Kingdom of Crypto" (Kripto Krallığı) adıyla kulladığı hesabından "Bir kez daha, bu noktaya geldiğimiz için gerçekten üzgünüm. Umarım her şeyin çözüme kavuşmasının bir yolu bulunur. Olayların bu şekilde gelişmesinden dolayı çok şaşkınım." paylaşımı yaptı.

Bundan sadece iki gün önce dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, daha küçük rakibi FTX’i kurtarma planı anlaşmasından çekildiğini duyurmuştu.

FTX’in likidite sorunu yaşaması, kripto para birimlerinde büyük değer kaybına yol açmıştı.

FTX’in finansal durumuna dair endişeler nedeniyle bu borsadan 3 günde 6 milyar dolar çekilmişti.

Binance anlaşmadan çekilme gerekçesi olarak “müşteri fonlarının yanlış kullanımı” ve bir soruşturma iddiasını gösterdi.

Son birkaç günde neler yaşandı?

FTX kurucusu Sam Bankman-Fried, Binance'nin çekilmesinin ardından şirket çalışanlarına gönderdiği mesajda, “bir sonraki adım noktasında elimden geldiği kadar hızlı çalışıyorum” dedi.

Fried sorumluluğun kendisinde olduğunu da söyledi ve şirket çalışanlarından özür diledi.

Bloomberg, Eylül ayında kişisel serveti 17 milyar dolar olan Sam Bankman-Fried’ın bu servetinin de yüzde 94’ünü kaybettiğini bildirdi.

Wall Street Journal gazetesine göre Bankman-Fried, müşterilerin para çekme talebini karşılayabilmek için yatırımcılardan 8 milyar dolar istedi.

Reuters haber ajansı, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), FTX hakkında inceleme başlattığını bildirdi.

Düzenleyici kurum SEC, uygulamanın müşterilerin varlıklarını ayrı tutup tutmadığını inceleyecek. 

Son gelişme ile ilgili Twitter’dan açıklama yapan Binance, FTX’in durumu için ‘bizim yardım etme kapasitemizin ötesinde” mesajını vermişti.

FTX internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, “Şu anda para çekme işlemleri yerine getirilememektedir” deniliyordu.

Son iki günde yaşanan bu gelişmelerin ardından Cuma günü, FTX, iflasını açıkladı.

Bitcoin son 2 yılın en düşük seviyesinde

FTX’in sorunları Binance yöneticisi Zhao’nun, FTX'in kendi kripto para birimi FTT hakkında yaptığı bir sosyal medya paylaşımının ardından başladı.

Zhao, Pazar günü Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Gün yüzüne çıkan bazı bilgilerin ardından elimizdeki tüm FTT’leri satmaya karar verdik” dedi.

Bunun ardından FTT yüzde 80 değer kaybetti.

Tüm bu gelişmeler kripto para borsalarında büyük bir düşüşe yol açtı.

Wedbush Securities şirketinden kıdemli varlık analisti Dan Ives, “Bu kripto dünyasındaki endişelerin artmasına yol açtı. Kripto için soğuk geçen kışa bir de korku faktörü eklendi” dedi.

Değer kaybı yüzde 14'ü aşan Bitcoin, 16 bin doların altına inerek Kasım 2020’den itibaren bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Çevrim içi borsa Robinhood yüzde 19, kripto para borsası Coinbase de yüzde 10 değer kaybetti.

FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried ve Binance’in yöneticisi Changpeng Zhao kripto para piyasalarındaki en güçlü kişiler ve en büyük rakipler arasında yer alıyordu.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.