Kremlin'den 'Prigojin' açıklaması: Putin cenazeye katılmayacak

Kremlin'den 'Prigojin' açıklaması: Putin cenazeye katılmayacak

Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Wagner lideri Prigojin'in cenazesine katılmasının öngörülmediğini açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 23 Ağustos Çarşamba günü Rusya'nın başkenti Moskova yakınlarında düşen uçakta hayatını kaybeden Rus paralı asker grubu Wagner lideri ve kurucusu Yevgeniy Prigojin'in cenazesine ilişkin soruya yanıt verdi. Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in cenazeye katılmasının öngörülmediğini söyledi.

Reuters'ın haberine göre, Putin'in cenazeye katılıp katılmayacağıyla ilgili soruya yanıt veren Peskov, "Devlet başkanının orada bulunması öngörülmüyor" ifadelerini kullandı. Peskov, Kremlin'in cenaze töreniyle ilgili herhangi detaylı bir bilgiye sahip olmadığını, cenaze ile ilgili hazırlık ve düzenlemelere ailesinin karar vereceğini aktardı.

HİNDİSTAN’DAKİ G-20 LİDERLER ZİRVESİNE DE KATILMAYACAK

Öte yandan, Putin, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile dün yaptığı telefon görüşmesinde 9-10 Eylül'de düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi'ne katılamayacağını bildirdi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, görüşmede Putin, G20 Zirvesi'ne katılamayacağını ve yerine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u görevlendireceğini belirtti. Rusya yönetiminden yapılan açıklamada, Putin'in G20 Liderler Zirvesi'ne katılmama nedenine yer verilmedi. 

Hindistan yönetiminden yapılan açıklamada ise Başbakan Modi'nin Putin'in zirveye katılmama kararını anlayışla karşıladığı kaydedildi. Açıklamada, Putin ve Modi'nin ‘ortak bölgesel ve küresel meseleleri’ ele aldıkları bilgisi paylaşıldı.

Ne olmuştu?

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, 23 Ağustos Çarşamba akşamı ülkenin Tver bölgesinde özel jetin düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğünü bildirmişti. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya), düşen uçakta ölenlerin arasında Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in de bulunduğunu açıklamıştı. Wagner'e yakınlığıyla bilinen bazı Telegram kanallarında uçağın Rus ordusuna ait savunma sistemlerince düşürüldüğü öne sürülmüştü.

Kremlin, Prigojin'in ölümünde dahli olduğu iddialarını reddederken, Rusya Soruşturma Komitesi, 27 Ağustos Pazar günü bir açıklama yaparak, düşen uçakta bulunan 10 kişi üzerinde yapılan genetik testlerin tamamlandığını, daha önce öldüğü açıklanan 10 kişinin kimliklerinin testler sonucunda teyit edildiğini duyurmuştu. Böylelikle Prigojin'in uçağın düşmesi sonucu öldüğü Rusya tarafından resmi olarak teyit edildi.

Prigojin, beraberindeki paralı savaşçılarla 24 Haziran'da Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmış, Prigojin 'vatana ihanet' ile suçlanmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.