Kotluk: Yüksekova’da binlerce inşaat işçisi işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya

Kotluk: Yüksekova’da binlerce inşaat işçisi işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya

İnşaat sektörü zamlarla boğuşuyor. İMO Yüksekova Temsilcisi Serhat Kotluk, “Farklı kalemlerde yüzde 200 ile yüzde 400 oranında artışlar olduğu gözleniyor. Yüksekova'daki binlerce inşaat işçisi işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.

Türkiye geneli inşaat malzemelerine gelen zamlar inşaat sektörünü zor duruma sokuyor. Çimentoya, betona, demire, elektrik ve su malzemelerine zamlar peş peşe geldi. Dövizdeki yükseliş firmaları zorluyorken buna inşaatta kullanılan malzemelerin fiyatlarındaki artış da eklendi. Yüksekova’da yaklaşık 4 ay boyunca kış mevsimi ve soğuk hava nedeniyle duran inşaat sektörü 1 aydır yeni sezona başlayamıyor. İlçede hizmet veren 3 beton santrali henüz beton üretimine geçmezken edinilen bilgiye göre bu yıl Yüksekova Belediyesi’ne de yeni ruhsat başvurusu yapılmadı.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yüksekova Temsilcisi Serhat Kotluk, inşaat sektöründeki bu durumu Yüksekova Haber Portalı’na değerlendirdi.

‘Halk ev, konut ihtiyaçlarını ertelemek zorunda kalıyor’

İMO Yüksekova Temsilcisi Serhat Kotluk, ilçedeki inşaat sektörünün yaşanan ekonomik sebepler dolayısıyla krize girmiş durumda olduğunu belirterek, “Malzeme fiyatlarındaki artışları duyan halk ev, konut ihtiyaçlarını ertelemek zorunda kalıyor. Mevsimsel koşullardan dolayı inşaat süresi kısa olan şehrimizde inşaat durağanlığı devam ediyor. Fiyat artışlarından sonra halihazırda olan stoktaki daire fiyatlarında da bir artış olduğu görülüyor” dedi.

Yüzde 200 ile yüzde 400 oranlarında artış!

İnşaat malzemelerinde yaşanan yüzde 100'ün üzerindeki artıştan dolayı işler neredeyse durma noktasına geldiğini belirten Kotluk, “Demir fiyatı 15-16 bin, hazır beton fiyatı 900-1000 lirayı aşmış durumda. Farklı kalemlerde yüzde 200 ile yüzde 400 oranında artışlar olduğu gözleniyor. Fiyatlardaki sürekli dalgalanmalar öngörüyü zorlaştırıyor. Malzeme için alınan fiyat ertesi gün fiyat güncellemesine uğrayabiliyor. İnşaat malzemesi satan dükkanlar dükkanlarındaki malzemeleri sattığı fiyattan tekrar sipariş veremiyor. TL'deki değer kaybı sürerken İnşaat girdi maliyetlerinin artması ile birlikte inşaat sektöründe büyük bir maliyet krizi yaşanıyor” dedi.

‘Bu durağanlık istihdamı daha çok düşürdü, işçiler iş bulamama noktasına geldi’

‌İnşaat sektörünün durmasının büyük bir işsizlik sorunu yaratmasına neden olduğunun altını çizen Kotluk, “İşsizlik sorununun yüksek olduğu şehrimizde işsizlik oranı daha da artmış durumda. Serbest çalışan, proje çizen veya müteahhitlik yapan meslektaşlarımızın ekonomik krizine, döviz kuru artışına, TL'deki değer kaybına bağlı olarak oluşan birtakım sıkıntıları var. Memleketimizde inşaat imalatında yevmiye usulü çalışan binlerce işçi var. Bu durağanlık istihdamı daha çok düşürdü, işçiler iş bulamama noktasına geldi. İnşaat sektörünün hareketlenmesi zaman alacak gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

 Yüksekova Haber
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum