Koronavirüse karşı hasta tutuklular için Meclis Araştırması talebi

Koronavirüse karşı hasta tutuklular için Meclis Araştırması talebi

Cezaevlerinde binlerce hasta tutuklu olduğuna dikkati çeken HDP'li milletvekilleri “Sorunların araştırılması ile alınabilecek önlemlerin bir an önce belirlenebilmesi” talebiyle Meclis Araştırması talebinde bulundu.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Şevin Coşkun ve Mehmet Rüştü Tiryaki, koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Meclis Araştırması'nın yapılmasını talep etti. HDP’li milletvekilleri, cezaevlerinde binlerce hasta mahpus ve çocuğun bulunduğu ceza infaz kurumlarında yaratacağı sorunların araştırılması ile alınabilecek önlemlerin bir an önce belirlenebilmesi gerekliliğine işaret etti.

ÇOŞKUN: TEDBİRE İHTİYAÇ OLDUĞU AÇIKTIR

Coşkun tarafından verilen önergede ise şunlara yer verildi: “Cezaevlerinde sağlık ve hijyen sorunları göz önüne alındığında ayrı bir önleme ve tedbire ihtiyaç olduğu açıktır. İHD’nin verilerine göre cezaevlerinde 1333 hasta tutuklu bulunmaktadır. Başta hasta tutuklu ve hükümlülerin derhal serbest bırakılmaları ayrıca risk grubunda olan bütün tutuklu ve hükümlülerin bir an önce gerekli hijyen koşullarına ulaştırılması elzemdir. AKP’nin iktidarda olduğu son 18 yıl içerisinde dört bine yakın hasta tutuklunun cezaevlerinde yaşamını yitirdiği bilinmektedir. Bu kapsamda cezaevlerinde bulunan başta hasta tutuklu ve hükümlülerin tahliye edilmeleri,  risk grubundaki tüm tutuklu ve hükümlülerin temel sağlık haklarına erişimlerine dair sorunların belirlenebilmesi, tutuklu ve hükümlülerin yaşam hakları ile beden ve ruh bütünlüklerinin korunması için gerekli tedbirlerin alınması, Koronavirüse karşı gerekli tüm önlemlerin alınabilmesi ve yasal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederim.

TİRYAKİ: İNFAZLAR DURDURULMALI

Tiryaki tarafından verilen önergede şu ifadeler yer aldı: “Devlet, ‘yaşatma yükümlülüğü’ çerçevesinde; tutuklu bulunan hasta mahpuslar ile 65 yaş üstü mahpuslar ve hamile ya da çocuklarıyla birlikte kalan annelerin duruşma günü veya tutukluluk değerlendirme günü beklenmeksizin derhal tahliye edilmesi, hükümlü olanların infazının durdurularak serbest bırakılması, diğer mahpuslar için ise hem genel sağlık muayenelerinin hem de koronavirüs ile ilgili sağlık taramalarının cezaevlerinde sıklıkla ve uluslararası standartlara uygun bir şekilde gerçekleşmesi, telefon görüş haklarının sıklaştırılması gibi tedbirleri acilen almak zorundadır.

Mahpusların Islahında Temel İlkeler-Mandela Kuralları, Tıbbi Etik İlkeler, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Avrupa Cezaevi Kuralları hakkında 2 No’lu Tavsiye Kararı gereği cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin, yasal statülerine bakılmaksızın, aynı kalite ve standartta, ülke genelinde mevcut, kapatılmamış olan kişilere sağlanan tıbbi bakıma eşit erişim hakkına ulaşabilmesi için bir meclis araştırma komisyonu kurulması elzemdir.”

ÇELİK: GERÇEK VAKA SAYISI KAÇTIR?

HDP Mardin Milletvekili Tuna Çelik de, Koronavirüs ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması talebiyle Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Çelik, önergesinde, “Uygulanan testlerin sonuçlarında değişiklikler olduğu, ‘yüksek riskli’ gibi farklı sonuçlar açıklandığı ve bazı vakaların gizlendiği iddiası kamuoyuna yansımıştır. Yine iddialara göre bazı kentlerde maske başta olmak üzere yeterli ekipman bulunmadığı belirtilmektedir” ifadelerine yer verdi.

Çelik, konu bağlamında Bakan Koca’ya “Son bir ay içerisinde kaç kişiye Koronavirüs testi uygulanmıştır? Gerçek vaka sayısı kaçtır” sorularını yöneltti.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.