Korkulan oluyordu... Mülteciler ölümden döndü

Korkulan oluyordu... Mülteciler ölümden döndü

Çanakkale Ayvacık'ta kapasitesinin çok daha üzerinde göçmenle Midilli'ye doğru açılan lastik bot batma tehlikesi atlattı. Sahil Güvenlik tarafından tekneye alınan göçmenler ölümden döndü.

Türkiye’nin İdlib’deki gelişmeleri gerekçe göstererek sınır kapılarını açmasının ardından Suriyeli göçmenlerin Avrupa’ya doğru akını sürüyor.

Avrupa’ya geçmek isteyen mültecilerin öncelikli istikameti ise Edirne. İstanbul’da, hareket noktası olarak belirlenen 4 ayrı lokasyonda bu sabah da kafileler halinde bir araya gelen mülteciler, otobüslerle Edirne’ye doğru yola çıktı. Kadın ve bebeklerin ağırlıkta otobüsler, kafileler halinde İstanbul’dan ayrılıyor.

ÇOĞUNLUK ALMANYA’YA GİTMEK İSTİYOR

Eşi ve 3 çocuğuyla birlikte Edirne’ye hareket eden Ahmed El Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul’a ailesiyle birlikte Ankara’dan geldiğini, Edirne sınırını geçtikten sonra Almanya’ya gitmek istediğini söyledi. Edirne sınırında bir süre kalacaklarını, sınırı geçmek için beklemek durumunda olduklarını ifade eden El Muhammed, “Suriye’nin Rakka kentinden Türkiye’ye geldim. Ülkemde tarlada çalışıyordum. 7 senedir Ankara Polatlı’da yaşıyorum. Türkiye’de elimize geçen para geçinmemiz için yetmiyor. Beş kişilik bir aileyiz. Almanya’ya gittiğimizde orada bize maaş verecekler. Sonra iş bulacağım” dedi.

‘TÜRKİYE’DE HAYAT ÇOK PAHALI, AZ PARA KAZANIYORUZ’

Ankara’dan İstanbul’a gelen Ahmed Ahmed ise hedefinin Almanya’ya gitmek olduğunu belirtti. Hayatın çok pahalı ve zor olduğunu anlatan Ahmed “Ben 4 senedir Ankara’da yaşıyorum. Kendim hastayım. Almanya’da çocuklarımı inşallah okula göndereceğim. Suriye’deki savaşta muhalif 2 kardeşimi 7 sene önce kaybettim. Mecburen gideceğim Yunanistan’a” diye konuştu.

Ailesi ile Edirne’ye doğru yola çıkan ilkokul 5. sınıf öğrencisi Usame Abdullah Halaf da Avrupa’ya gideceklerini çünkü babasının çalıştığı işlerde çok az para kazandığını ifade etti.

Halaf, patronunun babasına “Vermiyoruz çok para çünkü sen Suriyelisin” dediğini aktararak, ekonomik nedenlerle göç ettiklerini belirtti.

Konya’da erkek berberliği yapan Husam Arnap ise hayat pahalılığından bıktığını, geçim sıkıntısı yaşadığını bu nedenle Avrupa’ya göç ettiklerini söyledi. Türkiye’den yana mutlu olduğunu ancak hayat pahalılığının kendilerini zorladığını anlatan Arnap, “Rahat bir yaşam süremiyorum. Saat 08.00’de işe başlıyorum, akşam 23.00’e kadar devam ediyorum. Hala borç ödemeye devam ediyorum. Yunanistan’dan sonra hedefim Hollanda. Orada da kendi mesleğimi yapmak istiyorum” sözleriyle içinde bulundukları durumu aktardı.

Başta İstanbul olmak üzere Anadolu’nun pek çok kentinden Edirne’ye gelen göçmenler, Meriç Nehri’ni kullanarak Yunanistan’a geçmek için nehir kıyısında toplanıyor.

Bir grup göçmen ise geceyi Doyran köyünde açıklık alanda geçirdi.

Göçmenlerin bir bölümü ise deniz yoluyla Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçmeye çalışıyor. Lastik botlarda itiş tıkış halde hiçbir can güvenlikleri olmadan binlerce göçmen denize açılıyor.

Çok sayıda göçmenin bindiği bir lastik bot ise batma tehlikesi alattı. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi sahilinden ayrıldıktan 100 metre sonra botları su alan mülteciler, Sahil Güvenlik’ten yardım istedi. Tekneye alınan göçmenler Küçükkuyu beldesindeki Sahil Güvenlik merkezine götürüldü.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Saat 09.55 itibarıyla Edirne üzerinden ülkemizden ayrılan göçmen sayısı 76 bin 358” bilgisini paylaştı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.