Kolları yatağa kelepçeyle bağlı kişi nasıl intihar eder?

Kolları yatağa kelepçeyle bağlı kişi nasıl intihar eder?

Van M Tipi Cezaevi'ne sevk edildiği sırada rahatsızlanarak YYÜ Hastanesi'ne kaldırılan ve hastane odasının penceresinden atlayarak yaşamını yitirdiği iddia edilen İslam Kaya’nın ölümü aydınlatılmıyor.

Tutuklandıktan sonra Van M Tipi Cezaevi'ne sevk edildiği sırada rahatsızlanması üzerine Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Hastanesi'ne kaldırılan ve hastane odasının penceresinden atlayarak yaşamını yitirdiği iddia edilen İslam Kaya’nın ölümü aydınlatılmıyor. Adli bir suçtan dolayı hakkında açılan dava kapsamında 16 Ağustos 2019’da tutuklanan Kaya, Van M Tipi Cezaevi'ne sevk edildiği sırada rahatsızlandı. Ardından hastaneye kaldırılan Kaya, yoğun bakımın ardından tutuklu/hükümlü koğuşuna yatırıldı. Tedavisi burada devam eden Kaya'nın, 27 Ağustos 2019 tarihinde bulunduğu odanın penceresinden atlayarak, yaşamına son verdiği iddia edildi. Kaya, yapılan müdahalelere rağmen kısa bir süre sonra ise yaşamını yitirdi. 

KESİM ÖLÜM SEBEBİ AÇIKLANMADI

Yaşanan olayın ardından Kaya'nın ailesi ve avukatları asker gözetiminde bulunan ve iki kolu yatağa kelepçe ile bağlı olan tutuklunun pencereden nasıl düştüğü ile ilgili iddiaların araştırılması için savcılığa suç duyurusunda bulundu. Van İl Jandarma Komutanlığı ise savcılığa yazı yazarak, Kaya'nın tedavi gördüğü hastane odasındaki pencereden atlayarak, firar teşebbüsünde bulunduğu, yere düşen Kaya'nın ardından hayatını kaybettiğine ilişkin belge gönderdi. Savcılık ardından Olay Yeri İncelemesi ve otopsi yaptıktan sonra, askerlerin ifadelerinin alınması talimatı verdi. Hazırlanan otopsi raporunda Kaya'nın vücudunda çok sayıda kırık olduğu, ancak kesin ölüm sebebinin yapılacak detaylı incelemeler sonucunda açıklanacağı belirtildi. 

YATAĞA KELEPÇELENDİ AMA...

Yaşanan ölüm olayıyla ilgili o an orada bulunan askerlerin hazırladığı raporda ise, ilginç bir detay yer aldı. Kaya'nın yatağa kelepçelendiği ifade edilen raporda, şu ifadelere yer verildi: "İslam Kaya'nın tedavisi devam ederken, hastanede görevli hemşirenin serum takmasına müteakip, kolundaki serum iğnesini sökerek, servis odasındaki cama doğru hareketlenmiş ve bir ayağına pencereden sarkıtması esnasında müdahale edilerek, İslam Kaya tekrar yatağına yatırılmış ve yatağa kelepçelenmiştir. Saat sabah 03.00 sıralarında odaya gelen hemşire hastanın ateşinin olduğu ve camın açık kalması gerektiğini söyledi. Şahıs tekrar uyumaya başlayınca nöbetçi askerler sabah namazını kılmak için mescide indi. O sırada kalan asker namaza giden askerleri telefonla arıyor. İslam Kaya'nın kelepçelerini sökerek pencereden aşağıya atladığını söyledi."

'GEREKLİ TEDBİR ALINMADI'

İslam Kaya'nın avukatı Kadir Kutevi, idarenin yeteri kadar önlem alamadığını ve müvekkilinin yaşam hakkının ihlal edildiğini belirterek, Adalet Bakanlığı'na başvuru yaptı. Kutevi, yaptığı başvuru dilekçesinde, "Tedavinin yürütüldüğü odanın penceresi açık tutulmuştur. Kendine zarar verme girişiminde bulunmuş tutuklunun bulunduğu oda penceresinin kilitli vaziyette tutulmamış olması, gerekli tedbirlerin alınmadığını göstermektedir. Bu konuda ihmalkar davranılarak sonucun oluşmasına sebebiyet verilmiştir" dedi.

'KELEPÇEDEN NASIL KURTULDU?'

Müvekkilinin iki bileğinin de kelepçeli ve yatağa bağlı iken kelepçelerden kurtulmasının mantıklı bir izahı olmadığı belirtilen dilekçenin devamında, "Kaya'nın, bilekleri ya kelepçelenmiş ya da bilek kalınlığı göz önünde bulundurulup gerekli ayarlama yapılmamıştır. Her iki durum da görevli personel, dolayısıyla idare kusurludur. Kendine ve etrafındakilere zarar verebilecek davranışlar sergilenebileceği kuvvetle muhtemeldir. Ceza infaz kurumlarında hükümlülerin yaşam hakları ile beden ve ruh bütünlüklerini korumak üzere her türlü koruyucu tedbirin alınması zorunludur. İdare, Kaya'nın kendisinin eyleminden kaynaklandığı düşünülen ölümünü engellemek ve kişinin yaşam hakkını koruma yükümlülüğünü ihlal etmiştir" ifadelerine yer verdi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.