Kişilik bölünmesi (FİLM)

Kişilik bölünmesi (FİLM)

Kişilik gibi soyut bir kavramı saat sembolüyle anlatan "Kişilik Bölünmesi" isimli kısa film Yüksekova'da çekildi.

Kişilik gibi soyut bir kavramı saat sembolüyle anlatmaya çalışan filmde aslında bir bütün olması gereken akrep, yelkovan ve saniye bir bölünmeye uğrayıp her biri ayrı bir saatin içinde vücut buluyor. Saatin kaç olduğunu "bilmek" isteyen insan bu üç parçanın birlikteliğine muhtaç ve hayatımızın hemen her safhasını zamana ve onun akışına göre düzenlerken film, hiç fark edilmeyen bu birlikteliğin önemini vurguluyor.  

Kişilik, birden fazla parçacığın, karakterin yan yana gelmesiyle oluşur. Bu bir insanın kişiliği olabilirken, yapılan bir işin kişiliği (etiği) de olabilir. Günümüzdeki "hızlı" yaşam zamanı da, insanı da, yapılan işlerin etiğini de görmezden gelmemize neden oluyor. Sonuca ulaşmak tek amaç olmuş. Bunun hangi yoldan yapıldığı pek bir önem arz etmiyor.

 Bu filmde kullanılan saat, tandır evinin duman sinmiş duvarı, kırılan sandalye sembolleri birçok alanda eğitim amaçlı kullanılabilir ya da yorumlanabilir.

Gerek Türkiye genelinde gerekse ilçemiz genelinde "etiği" (bir nevi kişiliği) tartışılan özel eğitimin "aile eğitimi" boyutunu işlemek için çekilen film, sembolik olarak özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin velilerinin zihniyetini tartışmaya açma amacını güdüyor. Misafirleri geldiğinde ailelerin özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarını utanç duygusundan kaynaklı bir saklama davranışı olabiliyor. Sakladıkları yer ise ya bir ahır, ya evin (varsa) bodrumu, ya da tandır evleri olabiliyor. Filmde tandır evi seçilmiş. Tandır evinin duvarının bir nevi halkımızın genelinin özel eğitim anlayışını veya algısını yansıttığı düşünülüyor. Özel eğitime karşı içine duman sinmiş simsiyah bir algımız var. Çocuklarımızı kapattığımız tandır evleri yetmiyormuş gibi velilerimiz çocukları birer ticari malzeme olarak görmekte, kurumlar arasında öğrenci geçişi kimi zaman "sadece maddi meselelerden" kaynaklanmakta. Film, bu sorunların, velilerin ayağına kadar gidilip bu filmi izleterek ve sembolleri tartışarak en azından konuşulmasını sağlamak istiyor.

Özel eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan birey, kurum ve bireyin velisinin ortak çalışması sonucu amacına ulaşabilir. Akrep, yelkovan ve saniyenin birlikteliği nasıl bize zamanı gösteriyorsa, veli, öğrenci ve kurumun birlikteliği özel eğitimin "doğru" algılanması ve uygulanması için elzemdir. Bu film, veliler ve özel eğitim personeli ile tartışmanın özel eğitimin kişilik bölünmesini engelleyecek küçük de olsa bir adım olarak görülebilir.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.