Kıras fistan aşığı Gulê'nin 800 elbisesi var: ‘Kürt kültürü kaybolmasın istiyorum’

Kıras fistan aşığı Gulê'nin 800 elbisesi var: ‘Kürt kültürü kaybolmasın istiyorum’

Erbil’de yaşayan Gulê Selim’in 800 takım kırsa fistanı var. Gulê, her birini özenle sakladığını belirterek, Kürt kültürünü yaşatmak istediğini söyledi.

Kürt kadınlarının uzun bir tarihe dayanan giyim geleneği olan "kıras fistan"lar, hala birçok bölgede kadınların tercih ettiği ve önemsediği kıyafetler arasında yer alıyor.

Rudaw'da yer alan habere göre, Erbil'de yaşayan Gulê Selim, farklı renk ve tasarımlara sahip kıras fistanları yıllardır topluyor. Kendi imkanlarıyla kıyafetleri satın aldığını ve eşinin sadece okuması için kitap aldığını belirten Gulê, bu geleneği yaşatmanın önemine vurgu yapıyor.

Günümüzde kıras fistanlar, özellikle belirli bölgelerde ve köylerde giyilmeye devam ediyor. Özel günlerde, özellikle düğün ve nişan gibi kutlamalarda tercih ediliyorlar. Gulê Selim, bu kıyafetleri korumanın ve yaşatmanın önemine değinerek Kürt kültürünün bir parçası olarak gördüğü bu giysilerin yok olmasını önlemek istiyor.

Gulê'nin koleksiyonunda bulunan kıras fistan çeşitleri, geçmişte sıkça giyilen ancak günümüzde tercih edilmeyen çeşitlerden oluşuyor. Bazıları 80 yıl öncesine dayanan bu kıyafetler, zamanla değişen moda ve tercihlerle birlikte unutulmaya yüz tutmuş durumda.

Erbil'deki bir kumaş mağazası sahibi olan Huner Hawro, Kürt kıyafetlerinin modern bir tarza evrildiğini belirtiyor. Eskiden sadece birkaç renkten oluşan tercihlerin, bugün çok daha renkli ve çeşitli olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, eskiden kıras fistanlar için kullanılan kumaş miktarının azaldığını ve tasarımların da değiştiğini söylüyor.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.