Kılıçdaroğlu: Hepimizin yeniden uyanması lazım

Kılıçdaroğlu: Hepimizin yeniden uyanması lazım

Biz dizi programa katılmak için İzmir'e gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bütçe ve asgari ücret görüşmeleri üzerinden iktidara yüklenerek iktidarın utanması gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, "Hepimizin yeniden uyanması lazım" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir dizi programa katılmak için İzmir’e geldi. Geceyi İzmir'de geçiren Kılıçdaroğlu'nu CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü karşıladı. Kılıçdaroğlu, İzmir'de bir otelde, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Bayraklı, Bornova ve Seferihisar ilçe belediye başkanlarından, 30 Ekim'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yaşanan sürece ilişkin bilgi aldı.

Basına kapalı yapılan toplantının ardından yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu, İzmir'de yaşanan depremin herkesi derinden üzdüğünü belirtti. Acıların sarılması, sonlandırılması için belediye başkanlarının seferber olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, "Şu ana kadar evlerinden ayrılan bütün yurttaşlara 42 milyon liralık kira yardımı yapıldığı ifade edildi. 224 hane belediyeye ait konutlara yerleştirildi, bütün iç donanımı, tefrişatı sağlanarak... 4 bin 200 aileye de ayrıca 10'ar bin lira kira yardımı yapıldığı ifade edildi. Ağır ve orta hasarlı binalar var. Bunların bir an önce yıkılması veya onarılması, güçlendirilmesi gerekiyor” dedi.

GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETLERİ

Basın toplantısının ardından Kılıçdaroğlu, deprem sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Uzundere'de bulunan konutlara yerleştirdiği depremzedelere "geçmiş olsun" ziyaretinde bulundu. Kılıçdaroğlu daha sonra, İzmir depreminde göçük altından çıkarılan 3 yaşındaki Ayda Gezgin ve ailesinin Bayraklı'daki evlerine geçti. Kılıçdaroğlu'nun ziyaretleri basına kapalı olarak gerçekleşti. 

Kılıçdaroğlu’nun programı depremde işinden olan apartman görevlileri ile yapılan toplantıyla devam etti.

‘ÖRGÜTLÜ İSENİZ GÜÇLÜ OLURSUNUZ’

Toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, “Beylerin paşaların değil garibanların yanındayım" diyerek şöyle konuştu: “Hiçbir politikacı siz hatırlamaz bile. Ama bu kardeşiniz apartman görevlilerin ne olduğunu, sorunlarını bilir. Sizin yeri geldiğinde 48 saat çalıştığınızı biliyorum. Sizin sorunlarınıza kalkıp biri eğildi mi bugüne dek? 1 milyonun üstünde sayınız var ama örgütlü değilsiniz. Büyük bir güçsüzün… Siz kendini hakkınıza sahip çıkın, başkalarının size ezmesine izin vermeyin. Politik olarak mücadelenizi de ben vereceğim. İstanbul’da apartman görevlileri ile yaptığım toplanda oraya gelen bir kardeşimiz ‘ben sigortalıyım ama 15 gün yatıyor. Korkudan yöneticiye 15 gün yatıyor diyemiyorum. Yoksa kapının önüne koyarlar’ diyor. Haklı mı, haklı… Birlik, beraberlik olmanın gücü burada yatıyor. Siz örgüt iseniz güçlü olursunuz. 1 milyon kişi sorunlarınıza karşı bir olursanız, bize sahip çıkana oy veririz dediğiniz de dikkatleri üstünüze çekersiniz. Her biriniz farklı partiye oy verebilirsiniz. Ancak talana karşı bir arada olmak istiyorsak örgütleneceğiz."

‘HEPİMİZİN UYANMASI LAZIM’

Ülkede yaşanan işsizlik üzerine iktidara yüklenen Kılıçdaroğlu, “10 milyonu aşkın işsiz genç var. Bu mudur düzen? Bir kişi hem milletvekilliğinden hem de dört ayrı yönetim kurulu başkanlığından para alıyor. Nedir bu? Hepimizin yeniden uyanması lazım.Kabus var ve bu kabusu aşmalıyız. Ülkenin büyümesi yönünde takozlar var ve bu takozlardan kurtulmamız lazım. Bana oy verseniz de vermesiniz de sizin hakkınızı sonuna kadar savunacağım. Yeni bir siyaset anlayışı başlatmak istiyoruz. Devleti talan zihniyetinden kurtarmak istiyoruz. Ülkenin üretmeye ihtiyacı var. Saman ithal ediyoruz. Apartman görevlisinin siyasetle uğraşmaya halkı yok mu? Bu ülkede tarla mı bitti, çalışacak adam mı yok? Gençler iş beğenmiyor diyorlar. On binlerce kişi istiyor. Oturup yeniden düşünmeliyiz. Siyaseten benim sorumluluğum kadar sizlerin de sorumlulukları var. İktidar yapan sizlersiniz, sizin hakkınızı savunmuyorlarsa durun diyeceksiniz” dedi.

‘ELİNDE SOPA OLAN DEVLET Mİ OLUR?’

Bütçe ve asgari ücret görüşmelerine de değinen Kılıçdaroğlu, “Apartman görevlisi de işçi de devlet memuru da herkes görevini yaparken hak ettiği ücret alacak. Asgari ücret 2400 lira. Açlık sınırın altın asgari ücret olur mu? 21. yüzyılda geldiğimiz nokta bu. Para nereye gidiyor? Aldığınız her üründen vergi veriyorsunuz. Hem de her kalemde… Nereye gidiyor bu vergiler? Milyonlar açlık sınırının altına ücret alıyor. Peki bunun hesabını veriyorlar mı? Bütçe görüşmelerinde ne yatırım ne asgari ücret konuşuldu. İktidarın başarısı ekonomi politikaları ile ölçülür yani istihdamla ölçülür. 18 yıldır iktidarsınız, 10 milyon işsiz. Vatandaş vergisini verdi, vermezse ceza veriyorsun. Esnaf dükkanı kapattı, nasıl geçinecek? Onu geçindirmek zorunda olan devletin adı sosyal devlettir. Biz devlete devlet ana deriz. Elinde sopa olan devlet mi olur? Bütün bunları düşünmek zorundayız sandığa giderken… Ben dostlarımızla beraber iktidar olacağız dediğim zaman ortalığı ayağa kaldırdılar. Benim dostlarım apartman görevlileri, çiftçiler, memurlar, işçilerdir, garibanlardır… Ben ağaların, beylerin dostu değilim. Onlar da beni dost olarak görmezler. 21. yüzyılda açlıktan çocuk mu ölür? İktidar sahipleri utanmalıdır. İktidar sahipleri mütevazi olmalıdır. Hiçbir Osmanlı padişahının 10 sarayı olmadı. Bizde saraylar gırla… Uçan sarayları bile var. İsraf haramdır. İsraf haramsa bizim bu müslüman geçinenlerin yaptığı haram değil mi? Halkın, garibanların, sahipsizlerin iktidarı olacağız. Bu ülkede birisi yaşıyorsa ve sorunu varsa siyaset kurumu çözmelidir” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, toplantı ardından Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir Şubesi ziyareti için bölgeden ayrıldı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.