Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanı adayı için isim telaffuz edilmeyecek

Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanı adayı için isim telaffuz edilmeyecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayının ne zaman açıklanacağı konusunda 6 muhalefet liderinin yeni bir karar aldığını ve şu aşamada isim telaffuz edilmeyeceğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’nde T24'ten Tolga Şardan ve Gökçer Tahincioğlu'nun sorularını yanıtladı.*

Cumhurbaşkanı adayının ne zaman açıklanacağı konusunda 6 muhalefet liderinin yeni bir karar aldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, şu aşamada isim telaffuz edilmeyeceğini ifade etti.

Seçim Yasası düzenlemesine ilişkin de konuşan CHP Lideri, “Yeni seçim düzenlemesi tümüyle ittifakımızı yıpratmaya yönelik bir çalışma, ikincisi de ‘koltuğu koruma’ çabası” dedi.

Cumhurbaşkanı adayı

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi hususunda Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının, parlamenter demokrasiye geçiş mutabakat metnine imza atan altı parti liderinin oluşturduğu masa tarafından belirleneceğini, bu yönde ortak bir karar aldıklarını söyledi. 

“Henüz Cumhurbaşkanı Erdoğan adaylığını açıklamadı. Niye bize ısrarla soruluyor” ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, "Biz altı lider şu kararı aldık. Altı liderin belirlediği aday, tüm partilerin adayı olacaktır. Beraber belirleyeceğiz. Daha da ötesini söyleyeyim; adayımız, halkın adayı olacaktır. Dolayısıyla bir çatlak olmayacaktır. Biz bir karar daha aldık. Asla isim telaffuz edilmeyecek, bu konuda soru geldiğinde cumhurbaşkanı adayımızın niteliklerini anlatacağız” dedi.

İmamoğlu ve Yavaş’ın adaylıkları

Kılıçdaroğlu, Zafer Partisi'nin Cumhurbaşkanlığı’na Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı aday göstermesine dair de şu açıklamalarda bulundu:

"İttifakımıza yönelik bir hamle olduğunu düşünmüyorum. Kaldı ki öyle bile olsa, Millet İttifakı sağlam temeller üzerine, demokrasiyi inşa etmek üzere kurulmuş bir ittifaktır. Şunu söylemek isterim, Mansur Bey değerli belediye başkanlarımızdan biridir. "Cumhurbaşkanlığı Seçimi" denildiğinde akla, aday olarak bir CHP’linin gelmesi, bizi memnun ediyor. Burada kırmızı çizgimiz 6’lı masadır. Adayımıza, Millet İttifakı’nın liderleri karar verecek.”

Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ya da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın aday gösterilmeleri ya da gösterilmemelerinin bir çatlağa yol açıp açmayacağı konusunda da "Altı liderin ortaklaştığı aday niye çatlak yaratsın" yorumunu yaptı.

Sokak ve ekonomik gidişat

Muhalefet ve CHP’nin özellikle sokağa çıkılmaması, dikkatli olunması uyarıları hatırlatılan Kılıçdaroğlu, “Etkin muhalefet farklı, sahaya inmek farklı... Adım adım sandığa giderken, Sarayın provoke edeceği durumlardan kaçınmak gerekir” dedi.

Kılıçdaroğlu, enflasyon ve pahalılık karşısında iktidar olmaları halinde yapacaklarına dair de “Biz altı ayda nefes aldırırız topluma” dedi ve şunları ekledi:

“Bürokraside hala son derece nitelikli ve konusunu iyi bilen kişiler var ama bir köşeye atılmış durumdalar. Bunları süratle yetkilendirmek gerekiyor. Merkez Bankası’na, Hazine’ye, BDDK’ye, Maliye Bakanlığı’nda keza. Hızlı biçimde Stratejik Planlama Teşkilatı kurmak ve yetkilendirmek gerekiyor. Altı ayda taşlar yerine oturur. 

“Dış ve iç politikada da neler yapacağınızı kamuoyu ile paylaşırsınız. Topluma güven verirsiniz. İlk yapacağınız işlerden biri israf genelgesi çıkartmaktır. Müthiş bir israf var. Anlamı şu; çok büyük tasarruf sağlanacak anlamında söylemiyorum ama oy veren vatandaşla, yetkilendirdiği siyasetçi arasındaki güveni pekiştirecektir. Bunlar israf yapmıyor, yolsuzluk da yapmazlar inancını vermektir.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.