Kılıçdaroğlu: Bahçeli'yi ciddiye almıyoruz, saraydan aldığı talimatın gereğini yapıyor

Kılıçdaroğlu: Bahçeli'yi ciddiye almıyoruz, saraydan aldığı talimatın gereğini yapıyor

CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Bahçeli'nin özlemi var, CHP'nin kendisini hedef almasını ve tartışma zemini yaratılmasını istiyor. Doğrusunu isterseniz ciddiye almıyoruz, istediği kadar eleştirsin” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TV 5 televizyonunun canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan'ın CHP'deyken “A4 kağıtları üzerinde gizli gizli namaz kıldığı” yönündeki açıklamaları sorulan Kılıçdaroğlu, “O bina bu bina, mescidimiz de var efendim. Gelip mescidimizde kılabilirdi” ifadesini kullandı.

Siyasette doğruları söylemenin önemine değinen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Şimdi şu çok önemli, siyasette kulvar değiştirebilirsiniz, bunu bir noktaya kadar anlayışla karşılayabilirim ama yalan söylemek, gerçekleri saptırmak asla doğru değil, olmamalı da. Görüş değiştirebilirsin, başka bir partiye geçebilirsin, başka bir partiden belediye başkanı olabilirsin, milletvekili olabilirsin, buna halk karar verir, buna bir şey demem ama doğruları söylemek lazım. Ne demek 'A4 kağıtlarını koyduk.' Gelirken seccade getir kardeşim mescit var. Dedim ya saptırma.”

'NE MAĞDURİYETİ KARDEŞİM SANDIĞI GETİRİRSİN, YARIŞIRIZ'

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik, “Aday olsun karşıma çıksın” dediği anımsatılarak, “Kullandığınız cümle adaylığınızın ilanı gibi yorumlandı, ne dersiniz?” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, “Soru sorulduğu zaman ona bir şekliyle yanıt veriyorsunuz. Birden fazla soru vardı orada” dedi.

“Erdoğan ve cephesi, '367'de yaşanan garabeti acaba yeniden Erdoğan yaşayacak mı?' gibi bir algı yaratmaya çalışıyorlar” diyen Kılıçdaroğlu, “Bir mağduriyet edebiyatı yapmaya çalışıyorlar. Ne mağduriyeti kardeşim sandığı getirirsin, oturur yarışırız demokratik ortamlarda. Siyasi partiler yarışıyorlar zaten. Dolayısıyla böyle bir mağduriyetin arkasına sığınmaya gerek yok. O nedenle onu söyledim. Bütün genel başkanlar yarışacak, Erdoğan da yarışacak, bizler de yarışacağız. Saadet Partisi de İYİ Parti de DEVA da Gelecek Partisi de hepimiz yarışacağız” ifadelerini kullandı.

'ANAYASADA AÇIK HÜKÜM VAR, EN FAZLA İKİ KEZ CUMHURBAŞKANLIĞI YAPILABİLİR'

Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda anayasada açık hüküm olduğunun hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, “Bir hukuk devletinde olsa bunların tamamı oturulur tartışılır. Zaten bellidir anayasada açık hüküm var, 'bir kişi en fazla iki dönem cumhurbaşkanlığı yapabilir.' Böyle bir düzenleme var” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

“AİHM kararına 'ben uymam' diyorsunuz, anayasada açık hüküm var. Sırf 'AHİM kararlarına uyalım' diye anayasa değiştirildi. Hadi onu bıraktık, AYM'nin kararını en alttaki mahkeme uygulamıyor. Böyle bir tablo içinde Erdoğan'ın 'bir daha cumhurbaşkanı mı olacak bir daha olmayacak mı, Anayasada bu hüküm var, bilmem şu var' falan filan bu tartışmalar, bu tartışma entelektüel düzeyde yapılabilir. Hukuk düzeyinde yapılabilir. Ama bugün Türkiye'nin yaşadığı siyaset zemininde bu tartışmalar sadece Erdoğan'a yarar. Erdoğan yine çıkıp meydanlara diyecek ki 'bak Cumhurbaşkanı olacağım, yine karşıma bir 367 garabeti çıkardılar. Cumhurbaşkanlığıma engel oluyorlar.' Adım gibi biliyorum, bu tartışmayı biraz da onun için yapıyor. O nedenle dedim, kardeşim getir sandığı hemen seçim yapalım, niye korkuyorsun?”

'ANAYASAYI UYGULAYACAK OLAN KİM?'

“Cumhuriyetin ikinci yüzyılında Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracağız” dediği hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Çünkü demokrasi olmadığı için bunu dillendiriyoruz. Erdoğan bunun arkasına sığınarak kendisine mağduriyet yaratmaya çalışıyor. Bizden de bir sürü arkadaş 'vay efendim işte Erdoğan 2 dönem oldu, bir daha olmayacak. Anayasaya aykırı' falan filan... Ben de biliyorum. Ama ortada anayasayı uygulayacak kim? Nereye başvurulacak?” dedi.

Anayasa ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığı belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Siz Anayasa Mahkemesini askıya almışsınız. Anayasayı askıya almışsınız. Anayasanın emredici hükümlerini uygulamıyorsunuz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamıyorsunuz. Yeri geldiğinde de 'Anayasa Mahkemesi kararına uymuyorum. Saygı da duymuyorum' diye açıklama yapıyor. Şimdi böyle bir kişiyi siyaseten yenmemiz lazım, siyaseten. Sandığı koyacağız, milletin takdirine sunacağız. Zaten Millet İttifakı olarak bizi bir araya getiren temel nokta da demokrasi açığıdır.”

'BAHÇELİ SARAYDAN ALDIĞI TALİMATIN GEREĞİNİ YAPIYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisi hakkında tazminat davası açtığını anımsatan Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki bütün mahkemelerde kaybetmesine rağmen, AİHM'de kazandığını söyledi.

“Bana 13 bin Euro para ödendi. Hadi uymasaydı, niye uydu? Aldım parayı, verdiler. Daha doğrusu Hazine ödedi parayı” diyen Kılıçdaroğlu, “Şimdi merak ettiğim şu, ya arkadaş parayı bana ödüyorsun ama yeri geldiğinde de 'ben o karara uymam' diyor. Bu çifte standart nedir? 'Çünkü Türkiye'de demokrasi yoktur, Türkiye'de hukuk yoktur, hukukun üstünlüğü yoktur. Hakimler vicdani kanaatlerine ve hukukun üstünlüğüne göre değil, benim istediğim gibi karar verirler. Türkiye'nin gerçeği budur.'... Bunu aslında Erdoğan bütün dünyaya ilan etti” şeklinde konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin “Cumhurbaşkanı'nın en az üç dönem seçilebilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına var gücümüzle çalışır, bunu da başarırız” açıklaması ve CHP'ye ilişkin sözleri sorulan Kılıçdaroğlu, “Bahçeli'nin şöyle bir özlemi var, CHP'nin kendisini hedef almasını ve onunla bir tartışma zemini yaratılmasını istiyor. Bu onun işine yarayacak, anladığım kadarıyla. Biz oradan kaçınıyoruz. Yani çok da doğrusunu isterseniz ciddiye almıyoruz, istediği kadar eleştirsin, o da saraydan talimat alıyor. Saraydan aldığı talimatın gereğini yapıyor” dedi.

'DEĞİŞİKLİK OLMADAN ERDOĞAN'IN ADAY OLAMAYACAĞINI BAHÇELİ DE BİLİYOR'

Bahçeli'nin “yasal düzenleme” açıklamasına da değinen Kılıçdaroğlu, “Sayın Bahçeli de biliyor ki, anayasa değişmeden aslında Erdoğan bir daha Cumhurbaşkanı adayı olamaz. Süresini beklerse yani 2 yıllık süre dolarsa bunu ifade ediyor. 'Biz bunu değiştireceğiz' diyor. Değiştirsinler ne olacak yani güçleri yetiyorsa getirsinler. Önergeyi hazırlasınlar, hatta MHP bile hazırlayabilir, AK Parti'ye jest olsun diye” ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN'IN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYACAK OLAN BİRİSİ ADALET BAKANLIĞINA GELDİ'

Abdulhamit Gül'ün istifası ve yerine Bekir Bozdağ'ın Adalet Bakanı olarak atanmasıyla ilgili soru üzerine de Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Görevinden affını isteyen eski Adalet Bakanı, az konuşan, yeri zamanı geldiğinde arada bir de olsa hukukun üstünlüğüne vurgu yapan, toplumun hemen her kesiminin biraz dikkatle dinlediği bir kişiydi. Kendisi ile herhangi bir görüşmem de olmadı. Anladığım kadarıyla yaşanan bütün bu huzursuzluklar karşısında, 'Artık benim Adalet Bakanı olmam doğru değil' deyip görevden affını istemiştir. Benim düşündüğüm bu. Buna zemin hazırlayan ortam var mı? Var tabii yani daha önce Adalet Reformu diye bir sürü çalışmalar yapıldı, parlamentoya geldi. Hani nerede bu Adalet Reformu? Tam tersine 'deform' çıktı ortaya.”

Adaletin her seferinde ivme kaybettiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Ben reform yapacağım diye yola çıkıyorum. Hiçbir şey olmuyor. Tam tersine büyük haksızlıklar var. Bütün bu haksızlıklara karşı 'ben Adalet Bakanı olarak seyredeceğim' demek doğru değil. Bence affını istemesi doğru” dedi.

Yeni Adalet Bakanı'yla ilgili değerlendirmesi de sorulan Kılıçdaroğlu, “Sayın Erdoğan'ın beklentilerini karşılayacak olan birisi Adalet Bakanlığına geldi, dersek daha doğruyu söylemiş oluruz. Sayın Bozdağ, yukarıdan gelen talimatları aynen uygular. Herhangi bir şekilde itiraz hakkı diye bir şey söz konusu değil. Bunu Sayın Bozdağ için tek başına söylemek de doğru değil. Bütün bakanların hiçbir işlevi yok aslında” diye konuştu.

'6 LİDERİ BULUŞTURAN DEMOKRASİ TALEBİDİR'

“Güçlendirilmiş parlamenter sistem” çalışması yapan 6 partinin genel başkanlarının hafta sonu bir araya geleceği hatırlatılarak, nerede toplanılacağı ve nelerin konuşulacağının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “Toplantıyı cumartesi günü Ankara'da yapacağız. Daha önce liderlerle zaman zaman buluştuğumuz bir mekan, Çankaya'da bir yerde yapacağız. Orada bir yuvarlak masanın etrafına oturacağız” yanıtını verdi.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemle ilgili önemli bir çalışma yapıldığını dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemin kamuoyuna sunulması lazım. Bununla ilgili kararlar alınacak. Nerede, nasıl yapılacak bilmiyorum, oturup karar alacağız. Tabii bunu konuşurken doğal olarak belki ekonomi, dış politika, diğer konular da gündeme gelebilir. 6 lideri buluşturan da zaten demokrasi talebidir. Daha iyi yönetilen bir Türkiye talebidir. Saydam bir devletin olmasıdır. Yapılan harcamaların hesabının vatandaşa verilmesidir. Pek çok demokrasilerdeki temel ilkeler bizim de talebimiz olarak ortada.”

“6 partiden oluşan bir ittifak mekaniği çalışıyor, çalışmaya başladı diyebilir miyiz?” sorusu üzerine ise Kılıçdaroğlu, “Evet, çalışıyor. Hiçbir sorun yok zaten çalışıyor. Yani bütün parti liderleri, hepimiz iyi niyetli bakıyoruz. Ülke bu haldeyken bizim bir arka planı düşünme şansımız yok zaten. Ülkenin içine düştüğü bu bataktan, bunu 'batak' lafını özellikle kullanıyorum. Bu bataktan Türkiye'nin çıkması lazım. Her alanda bir batak var. Sorunsuz hiçbir alanımız yok” şeklinde yanıtladı.

'PARLAMENTER SİSTEMLE İLGİLİ GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİMİZ NETLEŞTİ'

“Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemle ilgili görüş alışverişimiz netleşti. Nerede bunu kamuoyuyla paylaşacağız, nasıl paylaşacağız konusu, doğal olarak ilk başta çözmemiz gereken sorun bu ve bunu çözeceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Bu uzun süre almaz zaten kısa bir konu. Arkasından belki liderler ekonomi konusunu gündeme getirirler. Başka bir konuyu gündeme getirirler. O konudaki düşüncelerimizi ifade ederiz. Ben sağduyunun egemen olacağını ve Türkiye'nin yaşadığı bütün sorunların demokratik yollarla çözülebileceğini, ekonominin de bu bağlamda sorun olmaktan büyük ölçüde çıkacağını düşünüyorum. İyi bir yönetimi her şeyden önce Türkiye hak ediyor. Bir araya biz geliyoruz. Belki ilk kez fotoğraf vereceğiz. 6 genel başkan olarak ilk kez fotoğraf vereceğiz. Kamuoyu önüne çıkacağız. Bence bu fotoğraf da son derece değerli bir fotoğraf. Bizim siyasi tarihimiz açısından da son derece değerli bir fotoğraf. Çünkü o fotoğrafta demokrasi isteyen liderler bir arada olacaklar ki, bu bence sadece bizim açımızdan değil, dünya demokrasi tarihi açısından da önemli bir fotoğraf olacaktır.” 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum