KESK’ten maaş zammı tepkisi: Sefaleti kabul etmiyoruz

KESK’ten maaş zammı tepkisi: Sefaleti kabul etmiyoruz

Birçok kentte sokağa çıkan KESK üyeleri, kamu emekçilerinin maaşlarına yapılan zamma tepki gösterip insanca yaşamaya yetecek ücret istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ile bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) şubeleri, kamu emekçilerinin maaşlarına yapılan yüzde 49.25 oranındaki zamma karşı birçok kentte sokağa çıktı.

İSTANBUL

BES İstanbul Şubeleri, memur maaşlarına yapılan yüzde 49.25 oranındaki zammı Fatih'te bulunan İstanbul Vergi Dairesi binası önünde protesto etti. "Sefaleti kabul etmiyoruz. İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz" pankartı taşıyan sendika üyeleri, tepkilerini ve taleplerini attıkları sloganlarla gösterdi. Kamu emekçileri sık sık "Ücretsiz sağlık, ücretsiz eğitim", "Mezarda emekliliğe hayır", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Direne direne kazanacağız" sloganları attı. 

Açıklamayı BES 2 Nolu Şube Başkanı Zeynep Kışlak Yıldırım okudu.

Maaşlarının Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) sahte oranlarıyla belirlendiğini ifade eden Yıldırım, yeterli düzeyde arttırılmayan ücretlerin yapılan zamlar karşısında eridiğini belirtti. TÜİK'in, patronun konumuna girdiğini dile getiren Yıldırım, “Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre, 2021 yılı enflasyonu yüzde 83 olarak açıklanmıştı. TÜİK’in açıkladığı oran ise yüzde 36 ile bunun yarısının bile altında kaldı. Yine 2022 yılında zam fırtınasının hiç dinmediği koşullarda TÜİK, yıllık enflasyonu ekim ayı itibari ile yüzde 85'i geçmişti. Zam yağmuru devam etmesine rağmen TÜİK aralık ayında yıllık enflasyonu yüzde 64 olarak açıkladı. Ancak ENAG verilerine göre 2022 enflasyonu TÜİK verisinin tam 73 puan üzerinde,  yüzde 137 olmuştu” diye belirtti.

Yıldırım, 2023 yılında hükümetin bir önceki Orta Vadeli Program'da (OVP) yüzde 8 olan enflasyon hedefini önce yüzde 24,9’a çıkardığını da hatırlattı. Yılın daha ilk aylarında bu hedefin tutmayacağı anlaşılınca iki kattan fazla arttırılarak Temmuz’da yüzde 58’e çıkarıldığını belirtin Yıldırım, bunun da tutmayacağı görülünce enflasyon hedefinin bu kez 6 Eylül 2023 tarihinde OVP yüzde 65’e çıkarıldığını anımsattı.

‘HEPİMİZLE DALGA GEÇİYORLAR’

Yıldırım, “ENAG, 2023 yılında enflasyonun TÜİK rakamını ikiye katlayarak yüzde 127 arttığını açıkladı. Tüm bunlara rağmen iktidar sözcüleri 3 Ocak'ta açıklanan verilerden sonra hiç sıkılmadan ‘Yıllık enflasyon yüzde 64,77 oldu. Hedeflediğimiz yüzde 65’in altında kaldı’ diyorlar. Kısacası yılın başındaki enflasyon hedefini kademe kademe 2,5 kat artıranlar, yılın sonunda bu hedefin 0,23 puan altında kaldık diyerek hepimizle dalga geçiyorlar” dedi.

BES üyeleri, Pendik ve Ümraniye ilçelerindeki Uygulama Grup Müdürlüğü önlerinde yaptıkları açıklamalarda da tepki ve taleplerini dile getirdi. 

ANTALYA 

KESK Antalya Şubeler Platformu da tepkilerini Antalya Defterdarlığı önünde yaptıkları açıklama ile gösterdi.

Yapılan açıklamada ülkede giderek derinleşen yoksulluğa dikkat çeken BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, "Yeni yıla girdik. Ama değişen bir şey yok. Zam yağmuru temel tüketim maddelerinden, gıda ürünlerine, akaryakıt ürünlerinden tekel ürünlerine kadar iğneden ipliğe sürüyor” dedi.  İktidarın "müjde” olarak sunduklarının ise koskoca bir yalandan ibaret olduğunu söyleyen Mol, yoksulluk ve sefalet düzenine karşı insanca yaşanacak bir ücret, güvenceli iş ile güvenli gelecek talep ettiklerini ifade etti.

ADANA 

Adana’da ise KESK Şubeler Platformu, “İnsanca Yaşamaya Yetecek Ücret” talebiyle Adana Garı önünde açıklama yaptı. Platform adına hazırlanan metni okuyan SES Adana Şubesi Eşbaşkanı Belgin Işık, TÜİK'nin açıkladığı enflasyon oranlarına dikkat çekerek, "Oysa bu “müjde” koskoca bir yalandan ibarettir. Çünkü ücretlerde enflasyon oranında artış demek dünyanın her yerinde sıfır zam demektir. Yaşanan gerçek hayat pahalılığının suni TÜİK rakamları ile yarı yarıya düşük gösterildiği Türkiye’de ise bunun anlamı emekçilerin cebinden çalmaya devam etmek demektir" diyerek tepki gösterdi.

MERSİN

KESK Mersin Şubeler Platformu’nun protesto eyleminin adresi ise Maliye Ana Hizmet Binası önü oldu. 

ANKARA 

Ankara'da KESK Şubeler Platformu maaşlara yapılan zam oranlarını Sakarya Caddesi'nde protesto etti. “Enflasyon aldatmacasına karşı emeğimize ve geleceğimize sahip çıkıyoruz” sloganıyla gerçekleştirilen açıklamada, basın metnini Dönem Sözcüsü Melek Aşır okudu. 

2023 yılına zam yağmuruyla başlandığını belirten Aşır, “Bu yağmurun her ay şiddetlenerek kasırgaya dönüştüğü zorlu bir yılı geride bıraktık. Ülkeyi yönetenler ‘İşçiyi, memuru, emekliyi, enflasyona ezdirmedik’ nutukları atsa da reel ücretlerimizin, maaşlarımızın hızla buharlaştığı bir süreci yaşamaya devam ediyoruz” dedi. TÜİK verilerine dikkat çeken Aşır, “Her yıl aynı oyun sahneleniyor. Sadece son üç yıl üzerinden baktığımızda bile maaşlarımızın-ücretlerimizin nasıl hiç edildiğini görüyoruz” dedi. 

Eskişehir, Amed, Zonguldak, Malatya, Balıkesir, Antep ve İzmir’de de yapılan protestolarda şu talepler sıralandı:

“* Kamu emekçilerine bugün için brüt 12 bin 147 TL olarak verilen ilave seyyanen ödeneği taban aylık katsayısına dâhil edilsin

* En düşük kamu emekçisi maaşının eş, çocuk, kira ve ulaşım gibi yardım kalemleri ile bugün 50 bin TL’yi aşan üstünde olan yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın, 

* Bu rakamın her üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmesi, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamlarının refah payı olarak eklensin, 

* En düşük emekli aylığının 16 yıl önceki seviyeye yani asgari ücretin yüzde 110’una çıkarılarak net 18 bin 700 TL’ye çıkarılsın,

* Gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15'ten yüzde 10’a düşürülsün, yoksulluk sınırına kadar olan ücretler birinci vergi diliminde sabitlensin,

* Tüm kamu emekçilerine ücretsiz öğlen yemeği, işyerinde yemek çıkmayan kamu emekçilerine ise aylık 4 bin TL yemek yardımı ile özellikle büyükşehirlerde çalışanlar için kira yardımı 

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.