KESK: Krizin faturasını emekçiye çıkaran düzene karşı mücadele edeceğiz

KESK: Krizin faturasını emekçiye çıkaran düzene karşı mücadele edeceğiz

TİS masalarında özlük haklarından yoksun bırakıldıklarını belirten KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, ekonomik krizin faturasını emekçilerden çıkaran düzene karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Mersin Şubeler Platformu, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) taleplerine ilişkin Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada “İnsanca bir yaşam için grevli TİS’li sendika yasası”, “Rakamlar yalan yoksulluk gerçek” pankartı açılırken, kitle sık sık “AKP’den hesabı emekçiler soracak” sloganı attı. Açıklamaya Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Eğitim Sen MYK üyesi Sinan Muşlu, HDP Mersin İl Eşbaşkanları ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklama yapan Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, iktidarın Temmuz ayı maaş artışıyla emekçi ve emeklileri sefalete terk eden bir ücret yarattığını söyledi. İktidarın kamu emekçisinin en düşük maaşının 22 bin TL olacağını söylediğini fakat bunun kağıt üzerinde kaldığını ifade eden Sümbül, “KESK olarak TİS masasında taleplerimizi dile getirdik. Bu taleplerimizde esas olarak dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırının baz olarak alınmasını ve bunun üzerinden bir temel ücretin belirlenmesini istedik. Bu ülkede yoksulluk sınırının üzerinden bir talep bile aşırı bir talep olarak görülüyorsa artık söylenecek sözün de bittiği bir noktadayız demektir. Taleplerimiz, asgari taleplerdir ve insanca yaşamaya uyarlı taleplerdir” diye konuştu. 

TALEPLER

Sümbül taleplerini şu şekilde sıraladı: “"Söz konusu artışta tüm toplumun sahte olduğunu yaşayarak öğrendiği TÜİK rakamları değil, yoksulluk sınırı temel alınmalıdır. Bu çerçevede; mevcutta iktidarın “en düşük maaş” olarak ifade ettiği maaşın dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırı üzerine, yani 2024 yılı Ocak ayı itibariyle 45 bin TL’ye çıkarılmasını istiyoruz. Vergide adaletin sağlanmasını, dolaylı vergilerin düşürülmesini, servet vergisi getirilmesini; Aylık 3 bin 325 TL yemek yardımı verilmesini; Tüm kamu emekçilerine yılda iki kez brüt asgari ücret tutarında ikramiye verilmesini; Hangi adla anılırsa anılsın tüm ek ödemelerin taban aylıklarımıza yansıtılmasını istiyoruz. Ücretsiz kamu kreşleri açılıncaya kadar 0-6 yaş arasındaki her çocuk için 5 bin TL tutarında kreş yardımı verilmesini; Seçim öncesi verilen 3600 ek gösterge sözünün tutulmasını, 1. Dereceye yükselen tüm kamu emekçilerine 3600 ek gösterge verilmesini; Mevcut emekli maaşlarının yoksulluk sınırı temel alınarak artırılmasını; Tüm kamu emekçilerine aylık 50 metre küp doğalgaz karşılığı üzerinden yakacak desteği verilmesini; Hukuksuz ve keyfi olarak OHAL-KHK’leri ile işinden, ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesini, geriye dönük tüm hak kayıplarının karşılanmasını; Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması yasasının geri çekilmesini istiyoruz.” 

‘DÜZENE DUR DİYELİM’ 

Açıklama konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ise, geçmiş 6 dönem boyunca TİS masasındaki antidemokratik uygulamalara dikkat çekerek, “Emekçiler 6 dönemdir özlük haklarından yoksun kaldı. Bizler bu dönem masada yasalar haklardan önce gelir diye taleplerimizi oluşturduk. Kamu emekçilerinin taleplerini masada dile getirmekten asla vazgeçmeyecek. Yeni ücret rejimine karşı insanca ücret talebimizi dile getirdik. Bugün ekonomik krizin faturasını emekçilerden çıkaran bu düzene karşı mücadele ediyoruz. Buradan hükümete sesleniyoruz; bizleri açlıkla var ettiğiniz bu politikalara karşı eşitlik mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Gelin birlikte bu düzene dur diyelim” ifadelerini kullandı.

‘EKMEĞİMİZLE OYNAMAYIN’

Antalya Defterdarlığı önündeki eylemde konuşan KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal ise, hem iktidarı hem yandaş sendikayı uyardı.  Hayatın TÜİK rakamlarını göre akmadığını belirten Köksal, “Ekmeğimizle oynamayın" dedi.  

BİRÇOK KENTTE AÇIKLAMA

Aynı konuya ilişkin Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimlik önünde; KESK Van Şubeler Platformu, Aydın Perihan binası önünde; KESK Şirnex Şubeler Platformu ve bağlı sendikalar, Şirnak İl Sağlık Müdürlüğü önünde; KESK Semsûr Şubeler Platformu ise KESK Konteynır Yaşam Alanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.