Kerkük’ün Sergeran bölgesine Irak ordusu Kürt köylerini kuşattı

Kerkük’ün Sergeran bölgesine Irak ordusu Kürt köylerini kuşattı

Kerkük’ün Sergeran bölgesine konuşlanan Irak ordusu Kürt çiftçilerin tarlalarına gidiş-gelişlerini engelledi ve tarım yapmalarını yasakladı.

Sergeran nahiyesine bağlı Kürt köyleri Pelkan, Gabelek, Şenax, Xerabe ve Serbeşax köylerinin bulunduğu bölgeye zırhlı araçlarla konuşlanan Irak ordusu çiftçilerin tarlalarına girmelerini yasakladı.

Rûdaw’a konuşan çiftçiler tarlasına giden herkesin Irak askerleri tarafından alı konulduğunu söylüyor.

Gabelek köyünde yaşayan Dılêr Kake Ehmed, "(Askerler) Hiçbir mazeretleri yok. Onlarca resmi belge gösteriyorum ama faydasız. Sadece ‘Bize gelen emir böyle, çalışmanıza izin vermeyiz’ diyorlar” ifadesini kullandı.

Pelkanlı Kürt çiftçi Ferhad İsmail ise “Askerler tarlalardaki sulama sistemimizi kırıyor ve tarlalara girerek ekili arazilerde hasara neden oluyorlar. Kimsenin tarlasını sürmesine müsaade edilmiyor” şeklinde konuştu.   

Sergeran Nahiyesi çevresindeki Kürt ve Türkmen köyleri, sık sık sonradan bölgeye taşınan Araplar ile bölgenin yerel halkı arasında çatışmalara sahne oluyor.

İthal Araplar olarak adlandırılan Irak’ın güney ve orta bölgelerinden Kerkük’ün çevre köylerine gelen bu insanlar, tarım arazilerinde hak iddia ediyorlar.

Saddam rejimi döneminde bölgenin "Araplaştırılması politikası" çerçevesinde bölgeye yerleştirilen Araplar, 2003’te rejimin yıkılmasıyla bölgeden çıkarılmış köyler eski sahiplerine iade edilmişti.

Ancak 16 Ekim 2017’de Heşdi Şabi güçlerinin Kerkük ve ilçelerine girmesiyle söz konusu Araplar, güvenlik güçleri ve atanan valinin de desteği ile yeniden tarım arazilerinde hak iddia etmeye başladı. Köylere askeri güçlerle giren Araplar zaman zaman tarım arazilerini işgal girişiminde bulundu.  Köylülerin karşı koyması ile Nisan ayında Peşmerge bölgeye intikal etti. Daha sonra Erbil-Bağdat arasındaki müzakereler sonrası Kürt köylüleri haklı bulundu, Peşmerge mevzilerine döndü. 

Köylerde yaşanan sorunların çözümü için Operasyon Odası’na bağlı bir komisyon oluşturdu.

Sergeran Nahiyesindeki köylerin temsilcileri, komisyonun asıl amacının sorunu çözmek değil, tarım arazilerine el koymanın yasal ve güvenlik kılıfına uydurmanın yolunu bulmak için kurulduğunu belirtiyorlar. Çiftçilerin temsilcileri tarım arazilerinin yasal sahibinin yüzyıllardır kendileri olduğunu olduğunu ispatlayan yüzlerce belgeyi komisyona sunduklarını söylüyorlar.

Sergeran Çiftçileri Temsilcilerinden Muhammed Emin, "Komisyon Kürt çiftçilerine ait tarım arazilerini ithal Araplara vermenin yolunu bulmak için kuruldu. Ancak biz tarlaların yasal sahibi olduğumuzu gösteren yüzlerce belgeyi komisyona verdik” dedi.

Nahiyenin idaresi de çiftçilerin tarlalarında çalışmasını yasaklamasının bölgedeki ziraat sektörüne büyük zarar vermesinden ve halkın köylerini terk etmek zorunda kalmasından endişeli.

Sergeran Nahiye Müdürü Abidulmutelib Necmedin, "Son dönemde askeri bir kararla çiftçilerin tarlalarında çalışmasına izin verilmiyor. İnsanlar işsiz kaldı. Bu ülke ekonomisine büyük zarar vermekte” dedi.

Sergeran’daki Kürt çiftçilere yönelik baskılara ilişkin ise Necmedin, “İthal Araplarının bölgedeki girişimleri Kerkük idaresi ve güvenlik güçlerinden bağımsız değil.  Kürt çiftçilerini haklı gösteren 29’uncu sayılı kararın artık hayata geçirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.