Kerkük petrolü yeniden Türkiye'de

Kerkük petrolü yeniden Türkiye'de

Kerkük'teki petrol sahalarından Türkiye'ye petrol akışı yaklaşık 1 yıl aradan sonra yeniden başlatıldı.

Kerkük’ten Türkiye’ye petrol ihracatı bir yıl aradan sonra yeniden başladı.

Reuters’ın sektör kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Bağdat arasında geçen yıl patlak veren krizin ardından askıya alınan petrol ihracatı, Bağdat’taki yeni hükümet ile Erbil’in anlaşması üzerine bugün başlatıldı.

Buna göre, şu an Kerkük’ten Türkiye’ye günde 50 ila 60 bin varil petrol akışı sağlanıyor. Geçen yılki kriz öncesinde bu rakam 300 bin varile kadar çıkıyordu. Reuters’a konuşan kaynakların, mevcut petrol akışının ne zaman ve ne kadar artırılacağını bilmediklerini söyledi.

Kerkük’ten Türkiye’ye petrol akışı, Kürdistan’daki bağımsızlık referandumunun ardından Irak ordusunun Kerkük’te kontrolü güç yoluyla peşmergeden alması sonrası askıya alınmıştı. Akışın yeniden başlatılması, İran yaptırımları nedeniyle petrol tedarikinde açık yaşanmasını engellemek isteyen Amerikan yönetiminin Erbil-Bağdat hattındaki ‘arabuluculuk başarısı’ olarak yorumlandı. 

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.