Kepenek: Yüksekova'daki sorunlar vatandaşı mağdur ediyor

Kepenek: Yüksekova'daki sorunlar vatandaşı mağdur ediyor

Yüksekova Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Kepenek, Yüksekova’da sık sık yaşanan elektrik, su, internet yol ve toplu konut sorunlarının, vatandaşları mağdur ettiğini söyledi.

Yüksekova Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Kepenek ilçenin sorunlarıyla ilgili Yüksekova Haber Portalı'na açıklamalarda bulundu. 

İlk olarak enerji sorununa değinen Başkan Kepenek, ''İlçemizde sürekli kesilen elektrikler nedeniyle vatandaşlarımız ve esnaflarımız çok mağdur olmakta ve elektrik kesintileri nedeniyle büyük bir iş kaybı ve maddi kayıplar oluşturmaktadır.

Yüksekova ilçemizde elektrik enerji dağıtım hizmetini veren VEDAŞ sorunun ana kaynağı olan şebeke ve trafo yetersizliği  nedeniyle yaşanan elektrik kesintilerini kaçak kullanımı vardiyerek, kendi eksikliklerini ve şebeke yetersizliğini gizlemek için kolay çok kolay bir mazeret seçiyor. Yüksekova’da hızlı gelişen konut sayıları varken VEDAŞ’nın şebeke ve trafoları 10 yıl önceki mevcut abone sayısına göredir. Trafoların eklenmesi gerekirken hiçbir ilave yapılmıyor. Diğer taraftan personel ve araç sayıları yetersiz, sürekli kesilen elektrikler nedeniyle her gün onlarca vatandaşın evindeki cihazları yanmaktadır. Esnaflarımız sabah işyerlerini açmak istiyor elektrik olmadığı için dükkanlarının darebelerini kaldıramıyor, bazen de elektrikli darebelerini kaldırırken elektirikler kesiliyor daraba ortada kalıyor. Birçok insanın evinde hastası var elektrik kesintileri yüzünden hastaların kullandığı tıbbi  cihazları çalıştıramıyorlar.

Tıbbi cihaz kullanan hastalar büyük mağduriyetler ve sağlık sıkıntılarını yaşıyorlar. Nedenlerini saysak bitmez tükenmez. Birde bunlar yetmiyormuş gibi vatandaşa gelen kabarık elektrik faturaları insanları çileden çıkarıyor. Gelen kabarık elektrik faturaları Vedaş’a yapılan itirazlarında kabul etmiyor. Vatandaş elektrik borcunu bir hafta geciktirse bilgisayarın bir tuşuna basarak elektriklerini kesiyorlar, vatandaş elektrik abonesine enerji verilmesini talep ettiği zamanda kesme ve açma ücretini ayrıca alıyorlar yine bilgisayar başında bir tuşa barak elektrik enerjisini veriyorlar. Elektrik kesintileri ile beraber dalgalı gelen voltajlar nedeniyle o anda çalışan cihazlar büyük zararlar ve arızalar oluşmasına sebep vermekte. VEDAŞ hiçbir görevini hakkıyla yerine getirmemektedir.

VEDAŞ’ın görevini layıkıyla yerine getirmesini bekliyoruz. Elektrik kesintilerine biran önce çözüm getirmesine sokak, mahalle ve caddelerin aydınlatılması her şehirde olduğu gibi ilçemizde de sokak lambalarının takılmasını istiyoruz.  186 VEDAŞ arıza vatandaşın talebini karşılamıyor. Vatandaş arıza kaydı yapması rağmen 10-12 saati bulan mağduriyetler yaşanıyor. Esnafımız her gün iş kaybı ve elektrik kesintileri nedeniyle ile mağdur oluyor. Müşteri alışverişini tamamlamak için kredi ve bankamatik kartını çıkarıyor fakat elektrik olmadığı için ya da o anda elektrik kesildiği için alışverişini tamamlayamıyor. VEDAŞ’ın artık mazeret değil hizmet üretmesini bekliyoruz.''

Kepenek'in açıklamaları şöyle:

TELEKOM SORUNU: İlçede '' Telekom hizmeti yok denecek kadar azdır. Şehir merkezi dışında onlarca mahalledeki vatandaşlar hala internet hizmeti alamıyor. Telekom hizmetlerinin olduğu yerlerde ise sağlıklı internet hizmetleri verilmiyor. Telekom’unun ilçenin tüm mahallerinde bir an önce internet hizmetlerini devreye geçirmesini bekliyoruz.

Eğitim , Alışveriş, Bankacılık hizmetleri ve benzeri birçok işlem internet üzeri yapılmasına rağmen ilçemizde internet hizmeti yok. Burada Esnaf, Vatandaş , Öğrenci ve daha birçok kesim mağdur oluyor. Telekom’unun insanlara verilmesi gereken ve en doğal olan hizmetlerin bir an evvel hayatta geçirmesini bekliyoruz.''

SU SORUNU: 2004 yılından bu yana çözüm bulunmamış bir su sorunumuz var. Son 4 yıldır bu sorun daha da büyüdü. İnanlar yeterli suyu alamıyorlar. Belediyenin sondajlara yeterli suyu şehir şebekesine aktarılmamasında kaynaklanıyor. Diğer ise hepimizin tasarruflu suyu kullanmamızdan kaynaklanıyor. Şimdi komşu komşudan bir litre su ödünç istemektedir.  Dilimli baraj suyunun biran evvel şehir şebekesine verilmesi gerekiyor.

YOL SORUNU: Yıllardır ilçemizde bitmeyen yol ve kaldırım sorunları her yıl özellikle çarşı merkezinde yapılan yol ve kaldırım çalışmaları esnafımız ve vatandaşlarımızı bezdirmiştir. Çarşı merkezinde her yıl yapılan ve bir türlü son bulmayan yol, kaldırım ve peyzaj çalışmaları nedeniyle esnaflarımız büyük ölçüde zarara uğramaktadır. Çeklerini ve kredilerini ödeyemez duruma gelmişlerdir. İnsanlar yollardan yürürken bir tarafta toz bir tarafta çamur ile boğuşmaktadır. İlçemizdeki yol ve kaldırımlarda yürüyen insanlar önce durup düşünüyorlar acaba hangi yoldan geçsem, geçebilir miyim  düşüncesine kapılıyorlar, yanında çocuğu veya çocukları olan anne ve babalar yollarda yürürken tek sıra halinde ya anne önde ya da baba önde yürüyerek bir diğeri onları arkadan kollayarak yürüyebiliyor, çocuğunu bebek arabasıyla getirmek isteyen anneler yollarda ve kaldırımlarda çaresiz kalıyorlar. Yollarda yürümek zorunda kalan insanlar kaldırımlar olmadığı için birçok yerde trafiğin olduğu yolların içinden yürümek mecburiyetinde kalıyorlar. En kaliteli ayakkabı Yüksekova yollarında 20 gün için ancak dayanabiliyor. Sabah evde temiz elbiseyle çıkan insanlar akşam eve giderken sanki tarlada çalışmış gibi elbiseleri kirleniyor. Tozdan ve çamurdan saymakla bitmeyen yol ve kaldırım sorunları belediye ve karayolları bir an evvel vatandaşlarımızın mağduriyetlerini giderilmesini bekliyoruz.''

TOKİ SORUNU: 5 yıldır Pizok TOKİ’leri hak sahiplerine teslim edilmedi. Her bir yetkili ayrı bir açıklama yapıyor. En son 30 Ağustos dediler. Sonra 1 Eylül dediler. Soruyorum yetkililere hak sahiplerine evlerini ne zaman teslim edeceksiniz. Hak sahibi vatandaşlarımızın evlerini biran evvel verilmesini ve mağduriyetlerini giderilmesini yetkililerden talep ediyoruz.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum