Keldani kilisesi definecilerin hedefinde

Keldani kilisesi definecilerin hedefinde

Keldanilerin 1984 yılında göçe zorlandığı köydeki kiliseleri camiye çevrildi. 1993’te ikinci kez boşaltılan köyün kilisesi şimdilerde defineciler tarafından tahrip ediliyor.

Şırnak'ın Uludere ilçesi Şenoba Beldesi'ne bağlı Keldani köyü Onbudak (Işşi), taş yapılar ve içinden akan gürül gürül sularıyla canlılığını koruyor. 1984 yıllında baskılardan kaynaklı Keldaniler Avrupa ve Irak’a göç etmek zorunda kaldı. Bir yıl sonra köye yerleşenler ile köyün sahibi Keldaniler mahkemelik oldu. Köye sonradan yerleşenler köyün tek kilisesini de camiye çevirdi. 1990'lı yıllarda yaşanan çatışmalardan dolayı köy bir kez daha boşaltıldı. Kaderine terk edilen ve sonradan camiye dönüştürülen köyün kilisesi, şimdilerde definecilerin uğrak yeri oldu. 

DEFİNECİLERİN HEDEFİNDE 

Defineciler tarafından adeta delik deşik edilen kilisenin tahribi sürüyor. Yeşillikler arasında tarihi bir harabe kenti andıran köyün merkezinde bulunan kilisenin taban ve duvarını tahrip eden definecilerin, iki bölümden oluşan kilisede 1996 yılında yaptıkları kazıdan, 120 santimlik uzunluğunda insan kemiği, el yazımı 12 Havariler kitabı ve kutsal bir kumaşın çıktığı öğrenildi.

690x450nc-srnk-16-06-2020-onbudak-kilisesi-tahrip-edildi4.jpg

BİR MEZAR TAHRİP EDİLDİ

O günden bu yana kilisede halen kazılar sürerken, kilisenin karanlık ikinci bölümünde bir cenazenin çıkarıldığı, toplanan kemiklerin bir müddet poşette tutulduğu, ancak daha sonra kayıp olduğu bilgisine ulaşıldı. Kilise duvarına yapışık papazın kaldığı 3 katlı yapının kolonları başta olmak üzere büyük bir kısmı tahribata uğradı. 

KİLİSEDE KAZI SÜRÜYOR

Korucuların cirit attığı köyün sonraki sakinlerinden Mehmet Nuri Oran, “1984 yılında Keldaniler Fransa'ya muhacir olduktan sonra bizler parayla topraklarını aldık. 1985-1993 yılları arasında burada ikamet ettik. 1993 yılında sorunlar çıkmasının ardından köyü terk ederek, beldeye yerleştik. Burası onların kilisesiydi. İbadetlerini yapıyorlardı. Ardından biz gelince kiliseyi camiye çevirdik ve ibadet ettik. Bizler de köyü terk edince defineciler buraları kazdı” dedi. Oran, köye halen definecilerin geldiğini ve kilisenin etrafını kazdığını belirtti.

690x450nc-srnk-16-06-2020-onbudak-kilisesi-tahrip-edildi8.jpg

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.